Pomysł na wspólne świętowanie. Smaki jak u babci
fot. powierzone
Dzień Babci – szczęściarzem jest każdy, kto nadal# ma go z kim świętować. Tylko co zrobić, by najlepiej uczcić ten dzień? Może tym razem warto postawić na własnoręcznie przygotowane specjały – bo umówmy się, żadna babcia nie powie „nie” dobrze przyrządzonemu jedzeniu. Ale co ugotować, by przypomnieć jej smaki sprzed lat i jednocześnie wyrazić w nich siebie? Spokojnie, mamy kilka pomysłów, które sprawią, że podczas degustacji Twoja babcia uśmiechnie się szerzej niż na widok nowego odcinka ulubionego serialu.
Powrót do PRL-u – ale w wersji premium
Twoja babcia pamięta czasy, kiedy w sklepach półki świeciły pustkami, a szynka była rarytasem? Zrób jej niespodziankę i przygotuj danie z nutką retro. Co powiesz na elegancką wersję zapiekanki makaronowej z serem i szynką? Możesz użyć pełnoziarnistego makaronu, kremowego beszamelu i dobrej jakości wędliny. Efekt? Smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu – takiej zapiekanki babcia na pewno nie jadła! Jeśli seniorka preferuje lżejszą kuchnię, możesz zaskoczyć ją wyśmienitą polentą. To proste i jednocześnie lekkie danie zaskakuje głębią smaku.
Kluski, pierogi i inne mączne cuda
Jeśli babcia jest mistrzynią lepienia pierogów, teraz Ty masz okazję się wykazać! Ale zrób to po swojemu – może pierogi z farszem dyniowym i szałwią? Albo klasyczne ruskie z chrupiącą cebulką, ale podane z odrobiną jogurtu greckiego zamiast śmietany.
O ile w kwestii wyrabiania i formowania ciasta może nie przebijemy naszych babć, to możemy pozytywnie je zaskoczyć, dzieląc się patentami na oryginalny i nowoczesny farsz z dodatkiem produktów zapewniających witalność, niezależnie od wieku.
– Najwyższej jakości sery żółte są prawdziwą kopalnią dodających energii mikroelementów. Dodatkowo doskonale korespondują z warzywami pod każdą postacią - zauważa Ewa Polińska, MSM Mońki. – Poza tym dojrzewające sery żółte są doskonałym źródłem białka a dodatkowo wzmacniają odporność. – dodaje.
A na koniec – kawałek serniczka
Serniczka babci nie przebijemy, ale możemy spróbować zaproponować jej coś, co nigdy nie wpadłoby jej do głowy – szybki sernik na zimno z dodatkiem dojrzewającego sera żółtego. Klasyczny przepis na sernik bazuje na zmielonym serze twarogowym, którego delikatny smak możemy podkręcić odrobiną tartego sera żółtego, a nawet kilku różnych jego gatunków. Wybierając ser żółty do tego przepisu, postawmy na sery żółte typu szwajcarskiego, które wyróżniają się wyraźnie orzechową nutą smakową.
– Szwajcarski ser żółty to twardy ser podpuszczkowy, który przed procesem dojrzewania spędza w solance mniej czasu od swojej holenderskiej konkurencji – podkreśla Ewa Polińska, MSM Mońki. - Ser szwajcarski Moniecki jest ceniony za swój delikatny smak, łagodny aromat oraz wyjątkowo gładki miąższ. Jego elastyczna, ale zwarta konsystencja sprawiają, że doskonale sprawdza się w każdej, nawet najbardziej nietypowej kulinarnej roli.
Najcenniejszy prezent – czas
Dzień Babci to nie tylko szansa na popisy kulinarne, ale przede wszystkim czas, który warto spędzić razem – nawet jeśli skończycie z mąką na nosach i rozgotowanymi pierogami. Zapytaj babcię o jej kulinarne sekrety. Może zdradzi Ci, jak robiła te legendarne placki ziemniaczane, które magicznie znikały z talerza? Albo w końcu dowiesz się, co dodawała do barszczu, że smakuje lepiej niż ten z restauracji.
A jeśli przy okazji uda Ci się ulepić pierogi, które choć trochę przypominają te babcine – jesteś na prostej drodze do tytułu Wnuka lub Wnuczki Roku. Babcia będzie zachwycona nie tylko Twoimi kulinarnymi wysiłkami, ale przede wszystkim Twoją troską i zaangażowaniem.
Więc zakasaj rękawy, wrzuć na luz i baw się w kuchni! Nawet jeśli coś pójdzie nie tak, babcia i tak będzie dumna – bo liczy się nie tylko smak, ale też serce włożone w każde danie. No i kto wie? Może tym razem to ona poprosi Cię o przepis!
Pierogi z ziemniakami, serem Gouda i czarnuszką
Porcja: 6
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml wrzącej wody
- jajko
- szczypta soli
- 20 g masła
Nadzienie:
- 500 g ziemniaków
- 300 g sera gouda w kostce MSM Mońki
- 100 g cebuli
- sól, pieprz
- czarnuszka
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle na złoty kolor. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Zmiel ugotowane ziemniaki z cebulką w maszynce do mięsa i zetrzyj ser na tarce. Dodaj sól, pieprz i czarnuszkę. Dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki ciasta na pierogi wymieszaj razem i zagnieć aż ciasto stanie się gładkie. Możesz to zrobić ręcznie lub używając robota kuchennego. Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na cienki placek, możesz delikatnie podsypać stół mąką. Wytnij kółka szklanką lub pierścieniem kucharskim. Delikatnie rozciągnij ciasto w palcach i nałóż łyżkę farszu. Złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. Układaj na stolnicy podsypanej mąką.
Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 5 szklanek wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła MSM Mońki
- 300 g sera Gouda MSM Mońki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 mały pęczek świeżego tymianku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wykonanie:
Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace
Czytaj również
- Kulinarne inspiracje na zimę. Nie bój się wyrazistych przypraw
- Zdrowe gotowanie. Jak wytrwać w noworocznych postanowieniach?
- Nadreaktywność jelit problemem wielu osób. Jaka dieta pomoże?
- Lekki omlet po świętach. Przepis na błyskawiczne śniadanie
- Pomysły na andrzejkowe przekąski. Łatwy do przygotowania przysmak
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Rok pełen wyzwań. Z czym mierzyli się żołnierze?
Miniony rok obfitował w zadania #dla kujawsko-pomorskich terytorialsów. Żołnierze mierzyli się ze skutkami powodzi w ramach operacji pk. Feniks, budowali stany osobowe 84 batalionu lekkiej piechoty (84 blp) we Włocławku, jak również wdrażali do użytku nowy Program Strzelań z Broni Strzeleckiej (PSBS). Brygada stale rozwija kompetencje w zakresie zarządzania kryzysowego. Udzielała się również kulturalnie, organizując koncert z okazji Dnia Matki oraz sportowo podczas imprezy Cross WOT w bydgoskim Myślęcinku.
(czytaj więcej)Ruszył nowy rok szkoleniowy. Przed Terytorialsami wiele wyzwań
8.Kujawsko-Pomorska Brygada Obrony Terytorialnej uroczyście #rozpoczęła nowy rok szkoleniowy
(czytaj więcej)Stopniowo zwiększaj dawkę ruchu. Zacznij od ćwiczeń w domu
Więcej ruchu to postanowienie noworoczne, które często# już pod koniec stycznia zostaje niezrealizowane.
(czytaj więcej)Kolejne rodzaje dokumentów tożsamości. Czym różnią się od siebie?
Dokumenty tożsamości, które musisz znać! Ministerstwo Cyfryzacji wyjaśnia#, czym są mDowód, e-dowód, dowód osobisty, dowód cyfrowy i elektroniczny.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!