Dziś mamy 29 czerwca 2024, sobota, imieniny obchodzą:

02 maja 2024

Przepis na syrop z lilaka. Właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe

fot. pixabay

fot. pixabay

Dość wcześnie w tym roku zakwitł lilak pospolity#, zwany przez wielu bzem. Roślina cechuje się wyjątkowym zapachem. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że posiada ona wiele właściwości leczniczych.

W składzie lilaka nie brakuje substancji aktywnych. Są to glikozydy irydoidowe, lignany, kumaryny, flawonoidy, fenolokwasy czy garbniki.  Roślina posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Z kwiatów można przyrządzić smaczny syrop, nalewkę czy napar.  Syrop z lilaka z pewnością przyda się zimą, gdy dopadnie nas przeziębienie.  Wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Lilak posiada fitoncydy antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Syrop z lilaka można przygotować domowym sposobem. Przepis jest prosty i tani. Wystarczy trochę cierpliwości.

Około dwie szklanki kwiatostanów lilaka, 1,5 litra wody, 1 kg cukru i 2 cytryny.

Kwiaty lilaka zbieramy z dala od dróg, w miejscach bez zanieczyszczeń w słoneczny dzień. Kwiaty muszą być dobrze rozwinięte. Zalewamy je zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po wystudzeniu, powstały wywar wkładamy do lodówki na 24 godziny. Następnie odciskamy płyn przez gazę lub drobne sitko. Dodajemy do niego wyciśnięty sok z cytryn i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu przez około dwie godziny, często mieszając płyn drewniana łyżką. Gorącym syropem napełniamy wyparzone słoiczki. Dokładnie zakręcamy i stawiamy na wieczku. Po ostudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu.

Oceń artykuł: 11 11

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Budowa magazynów
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Praca na wysokości
60PLN
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Szkolenie z HACCP
80PLN
Rejestracja BDO
500PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
0

Zakażenia pokarmowe w sezonie wakacyjnym. Jak się chronić?

W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń #i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

(czytaj więcej)
0

Spadochroniarze w Kowalewku. Przeprowadzono zawody strzeleckie

Związek Polskich Spadochroniarzy# XI Oddział z Bydgoszczy przeprowadził zawody strzeleckie o puchar Prezesa Oddziału, które przeprowadzili instruktorzy Mundurowego Klubu Strzeleckiego z Kowalewka.

(czytaj więcej)
0

Wzmożone kontrole upraw roślin. Sprawdzane pod kątem obecności GMO

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa od sześciu lat# wykonuje zadanie związane z kontrolą upraw GMO na podstawie zapisów ustawy o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych.

(czytaj więcej)
0

Korzystaj ze słońca rozsądnie. O czym trzeba pamiętać?

Przyszło lato, więc chcemy jak najwięcej czasu spędzać# na świeżym powietrzu. Trzeba jednak pamiętać, że nadmiar promieniowania słonecznego może być dla nas szkodliwy. Pamiętaj o regularnym stosowaniu kremów z filtrem i unikaj przebywania na bezpośrednim słońcu.

(czytaj więcej)