Dziś mamy 29 czerwca 2024, sobota, imieniny obchodzą:

25 kwietnia 2024

Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

fot. IJHARS

fot. IJHARS

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

Celem kontroli, która objęła łącznie 142 podmioty zajmujące się handlem detalicznym (sklepy, stoiska, stragany), było sprawdzenie jakości handlowej jaj spożywczych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu i/lub dokumentach towarzyszących. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 37 punktach sprzedaży (tj. 26,1 % wszystkich skontrolowanych).

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych skontrolowano łącznie 49 partii jaj w opakowaniach jednostkowych o łącznej liczbie 10,4 tys. szt. Z tego zakwestionowano tylko 1 partię (2,0 % skontrolowanych) o liczbie 0,1 tys. szt. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły umieszczenia w 1 opakowaniu jaj pochodzących z dwóch różnych partii.

Znakowanie

W zakresie znakowania skontrolowano łącznie 460 partii jaj o łącznej liczbie 165,9 tys. szt., w tym 413 partii jaj w opakowaniach jednostkowych (o łącznej liczbie 69,7 tys. szt.), a także 47 partii jaj luzem (o łącznej liczbie 96,2 tys. szt.). Z tego zakwestionowano łącznie 83 partie (18,0 % skontrolowanych) o łącznej liczbie 68,6 tys. szt., w tym w opakowaniach jednostkowych 57 partii o łącznej liczbie 9,7 tys. szt., a luzem 26 partii o łącznej liczbie 58,9 tys. szt.

Jakie nieprawidłowości stwierdzono? Znalazły się wśród nich m.in.:

  • nieprawidłowe dane dotyczące daty minimalnej trwałości lub ich brak, np. podanie daty w formie kodu, dłuższej niż 28 dni lub w nieprawidłowej kolejności – rok, miesiąc, dzień "2023-11-14" zamiast dzień, miesiąc; 
  • nieprawidłowe informacje dotyczące metody chowu kur lub ich brak, np. zastosowano określenie „metoda chowu kur nr 3”;
  • brak danych lub nieprawidłowe dane producenta lub podmiotu wprowadzającego jaja do obrotu, brak kodu producenta na jajach, brak kodu zakładu pakowania jaj, brak objaśnienia oznaczenia kodu producenta na opakowaniu; 
  • brak informacji przy sprzedaży jaj luzem, dotyczących: klasy jakości, klasy wagowej, metody chowu, objaśnienia oznaczenia kodu producenta i daty minimalnej trwałości; 
  • nieprawidłowo wskazana klasa wagowa jaj lub jej brak, brak wskazania klasy jakości jaj;
  • nieprawidłowe informacje o warunkach przechowywania lub ich brak;
  • brak wskazania numeru partii produkcyjnej jaj, brak wskazania lub nieprawidłowy weterynaryjny numer identyfikacyjny;
  • zastosowanie szaty graficznej sugerującej inny chów niż deklarowany klatkowy;
  • nieprawidłową i niepełną informację dotyczącą wartości odżywczej; 
  • nieprawidłowe zastosowanie znaku graficznego „PRODUKT POLSKI”, przez umieszczenie w kwadracie na białym tle mapy polski w kolorze biało-czerwonym, a w niej przekrojone na pół jajko z zapisem na górze – Produkt Polski.

Dodatkowo, w przypadku 6 partii stwierdzono oferowanie w sprzedaży jaj po przekroczeniu daty minimalnej trwałości.

Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS wydali ogółem 16 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 10 850 zł, w tym 2 decyzję za wprowadzenie do obrotu wyrobów zafałszowanych na kwotę 1 000 zł i 15 decyzji za wprowadzenie do obrotu produktów o niewłaściwej jakości na łączną kwotę 9 850 zł. Ponadto, inspektorzy wydali m.in. 8 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych niespełniających wymagań jakości handlowej, a na osoby odpowiedzialne nałożyli 9 mandatów karnych na łączna kwotę 3 900 zł (m.in. za wprowadzanie do obrotu jaj przeterminowanych – 6 mandatów o łącznej kwocie 3 150 zł).

Informacja o oferowaniu do sprzedaży jaj niewłaściwej jakości – przeterminowanych została przekazana do Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a informacje o wprowadzaniu do obrotu jaj nieprawidłowo oznakowanych do Inspekcji Weterynaryjnej.

Z uwagi na toczące się postępowania administracyjne oraz procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Źródło: IJHARS

Oceń artykuł: 11 12

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Ja, w dniu 25-04-2024 15:42:50 napisał:

    Jaja były małe czy brudne

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Wypasacz świń, w dniu 25-04-2024 21:31:01 napisał:

    Nie bądźmy naiwni.80% jaj obecnych w wolnej sprzedaży"z drugiej ręki" to jaja z Ukrainy.Sprzedawane a jakże jako...wiejskie z własnego chowu i takie tam...dyrdymały.Polecam uwadze targowisko w Pile.Jak w soczewce widać że"biznes" kwitnie .Kraj zalały jaja wiadomego pochodzenia ale nikt z tym nic nie robi by nie drażnić lwa.Smacznego i zdrowia życzę,kiedy będziecie zajadać się poranną jajecznicą ;-)

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Korzystanie ze środowiska
500PLN
Konstrukcje stalowe
Praca na wysokości
60PLN
Budowa hal
Konsultacja środowiskowa
200 zł / 0,5 hPLN
Rejestracja BDO
500PLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
0

Zakażenia pokarmowe w sezonie wakacyjnym. Jak się chronić?

W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń #i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

(czytaj więcej)
0

Spadochroniarze w Kowalewku. Przeprowadzono zawody strzeleckie

Związek Polskich Spadochroniarzy# XI Oddział z Bydgoszczy przeprowadził zawody strzeleckie o puchar Prezesa Oddziału, które przeprowadzili instruktorzy Mundurowego Klubu Strzeleckiego z Kowalewka.

(czytaj więcej)
0

Wzmożone kontrole upraw roślin. Sprawdzane pod kątem obecności GMO

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa od sześciu lat# wykonuje zadanie związane z kontrolą upraw GMO na podstawie zapisów ustawy o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych.

(czytaj więcej)
0

Korzystaj ze słońca rozsądnie. O czym trzeba pamiętać?

Przyszło lato, więc chcemy jak najwięcej czasu spędzać# na świeżym powietrzu. Trzeba jednak pamiętać, że nadmiar promieniowania słonecznego może być dla nas szkodliwy. Pamiętaj o regularnym stosowaniu kremów z filtrem i unikaj przebywania na bezpośrednim słońcu.

(czytaj więcej)