Dziś mamy 26 stycznia 2022, środa, imieniny obchodzą:

23 sierpnia 2021

Bezglutenowa potrawka orientalna z ryżem. Wypróbuj przepis

fot. pow.

fot. pow.

Naturalnie bezglutenowy ryż Ocelio może być podstawą setek pysznych i aromatycznych dań.

Dziś przygotowaliśmy wyjątkową potrawkę wegetariańską z soczewicą, warzywami i przyprawą garam masala. Danie jest również bezglutenowe, dlatego mogą je spożywać osoby na diecie lub te, które ograniczają spożywanie glutenu. Koniecznie sprawdźcie sami!

Składniki:
• 100g ryżu białego ryżu długoziarnistego BIO (np. Ocelio)
• 1 szklanka zielonej soczewicy
• 1 czerwona cebula drobno posiekana
• 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• 2 cm imbiru startego na tarce
• 2 łyżeczki kuminu mielonego
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
• 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
• 1/4 łyżeczki mielonego chilli
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
• 2 szklanki wody
• 2 szklanki passaty pomidorowej
• 1/2 szklanki mleczka kokosowego
• świeża kolendra

Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez 1 minutę i dodajemy przyprawy, oprócz garam masala. Smażymy wszystko przez 30 sekund i zalewamy całość passatą i wodą. Dodajemy soczewicę przykrywamy i gotujemy przez 30 minut. W razie potrzeby dodajemy wodę.
3. Kiedy soczewica będzie miękka wlewamy mleczko kokosowe i przyprawę garam masala.
4. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.

Smacznego!

Materiał: Łukasz Nocuń

 

Oceń artykuł: 2 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Wędliny od zawsze Boczek wędzony/parzony
16,49PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Szkolenia bhp okresowe
od 70PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
BHP przy usuwaniu wyrobów zawierających azbest
59PLN
Fotobombki
19,90PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Marchew
1,55PLN
0

Zamiast słodyczy i kwiatów. Jaki prezent wybrać dla babci i dziadka?

Słodycze i kwiaty to standardowy upominek dla seniorów, wręczany im często przy# różnych okazjach. Zamiast jednak prezentu materialnego na Dzień Babci i Dziadka może podarować im niespodziankę, która pozwoli miło i ciekawie spędzić czas. Jak pokazało badanie serwisu Prezentmarzeń „Czas wolny podczas koronawirusa” aż 88% zapytanych Polaków odczuwa psychiczne skutki zagrożenia pandemią. Tym bardziej osoby starsze, które w obawie o zdrowie pozostają często w domowej izolacji. Dlatego warto wykorzystać zbliżający się Dzień Babci i Dziadka, aby zachęcić seniorów do skorzystania na przykład z tematycznych warsztatów online lub innej, niestandardowej atrakcji.

(czytaj więcej)
0

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać wypalenie pandemiczne

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać# wypalenie pandemiczne, wiążące się m.in. z objawami depresyjnymi i lękowymi – wynika z badań psychologów z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Pokazały one, że rok po wybuchu pandemii sytuacja ta nadal stresuje.

(czytaj więcej)
0

5 mitów na temat pieczywa. Czas obalić je wszystkie!

Nadszedł nowy rok, a wraz z nim – postanowienia noworoczne.# Wiele z nich dotyczy naszego zdrowia. Z sondażu United Surveys wynika, że w 2022 r. 22% Polaków chce prowadzić aktywniejszy tryb życia. Kolejne 17,7% zaplanowało przejście na dietę. Co oznacza zdrowe odżywianie się? Przede wszystkim spożywanie mniej przetworzonych produktów. Coraz częściej sięgamy np. po domowe wypieki, kierując się nie tylko rosnącymi cenami w piekarniach, ale również troską o swoją sylwetkę. Niektórzy w ogóle rezygnują z chleba, tłumacząc się noworoczną dietą. Ale czy na pewno jest to dobry kierunek? Obalamy 5 mitów na temat pieczywa. Wejdźmy w nowy rok zdrowo i smacznie.

(czytaj więcej)
0

Bankructwa obawia się co piąta firma. Najczęściej w budownictwie i usługach

O upadłość w minionym roku otarło się ponad# 7 proc. firm sektora MŚP. W tym roku czarnego scenariusza obawia się niemal co piąty biznes, przede wszystkim firmy mikro i małe, zatrudniające do 49 osób – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Najczęściej są to reprezentanci budownictwa, usług i transportu, podczas gdy w zeszłym roku o przyszłość najbardziej drżał przemysł. Przyczyn kłopotów przedsiębiorcy upatrują głównie wśród zmian prawno-podatkowych oraz inflacji i spadku popytu.

(czytaj więcej)