Dziś mamy 22 lutego 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

03 grudnia 2023

Czarnina z królika, makowiec i flaczki z lina. Co jeszcze urzekło jury?

fot. GCKiB w Kcyni/Urząd Miejski w Kcyni

fot. GCKiB w Kcyni/Urząd Miejski w Kcyni

W piątek, 1 grudnia w murach Gminnego Centrum# Kultury i Biblioteki w Kcyni odbył się konkurs Smaki Krajny i Pałuk zorganizowanym przez Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Krajny i Pałuk".

W konkursie wzięło udział 21 podmiotów, które oceniała komisja konkursowa w składzie:

Przewodnicząca Jury: Margareta Machnik – Król –  nauczyciel zawodu kucharz,

Członek Jury: Anna Sergott – Kustosz Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Not.,

Członek Jury: Adam Grewling – właściciel Wytwórni Musztardy Kcyńskiej,

Kategoria "Wytrawne Smaki"

I miejsce czarnina z królika z kluskami ziemniaczanymi KGW w Michalinie,

II  miejsce babka ziemniaczana Kartoflarz KGW Pokolenia Studzienki,

III miejsce  Pałucki smaczek flaczki KGW Wąsosz,

Wyróżnienia w tej kategorii otrzymały:

- zupa ślepe ryby KGW Kobiety Rządzą Żarczyn

- potrawka drobiowa z ryżem KGW Izabela.

Kategoria słodkie Smaki Krajny i Pałuk (wyroby cukiernicze i piekarnicze)

I miejsce smak makowca zwijanego KGW Babeczki Turzyn,

II miejsce  drożdżówka z kruszonką sołectwo Dobieszewko,

III miejsce  sernik z wiśniami KGW Rozpętek,

Wyróżnienia w tej kategorii:

- grzybki na mchu KGW Dąbrówka Słupska

- orzeszki z kremem kakaowo – orzechowym KGW Wolwark.

Kategoria smaki Krajny i Pałuk zamknięte w słoiku

I miejsce flaczki z lina  sołectwo Żarczyn,

II miejsce bigos mamy Ireny w słoiku sołectwa Dobieszewo,

III miejsce domowy ocet jabłkowy sołectwa Michalin,

Wyróżnienie:

- ryba w słoiku po pałucku Cech Rzemiosł Różnych

- kiełbasa z weka KGW Dąbrówka Słupska.

Materiał: Ilona Kurdelska / GCKiB w Kcyni

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 18 19

Czytaj również

udostępnij na FB
0

"Bilans – trzecia pora roku". Senior w izolacji więziennej

Polskie społeczeństwo starzeje się, co ma swoje odzwierciedlenie# także w populacji skazanych. Funkcjonariusze Służby Więziennej wychodzą naprzeciw pojawiającym się potrzebom w zakresie podejmowania oddziaływań resocjalizacyjnych dostosowanych do osadzonych w wieku senioralnym. W Zakładzie Karnym w Potulicach rozpoczyna się kolejna edycja programu resocjalizacji sprzyjającego przygotowaniu do readaptacji społecznej seniorów pn. „Bilans – trzecia pora roku”.

(czytaj więcej)
0

Prace archeologiczne zakończone. Co kryła ziemia pod budynkami?

Na placu, po zburzonej części kompleksu budynków siedziby #komendy wojewódzkiej PSP, zakończyły się prace archeologiczne. W ubiegły piątek dokonano odbioru tych robót, co ostatecznie skończy się stosownym protokołem.

(czytaj więcej)
0

Święto UMK w Toruniu. W 2023 roku mury uczelni opuściło 4 246 absolwentów

Toruńska Alma Mater obchodzi dziś (19 lutego) swoje święto. #W uroczystości uczestniczył marszałek Piotr Całbecki.

(czytaj więcej)
0

Program resocjalizacji w potulickiej jednostce. Zapobieganie skutkom izolacji

Kiedy zapada wyrok 25 lat pozbawienia wolności...# Kiedy zapada wyrok dożywotniego pozbawienia wolności.... Wyrok. Więzienie. Cela. Funkcjonariusz w mundurze. Dźwięk zamykanych krat. Dźwięk zamykanej celi. Czas. I jeszcze raz czas. Codzienność. Tu słowo wolność nabiera innego znaczenia. Niezbędne zatem jest podejmowanie adekwatnych oddziaływań wobec skazanych na długoterminowe kary pozbawienia wolności, to grupa osadzonych wymagająca szczególnej uwagi. Wychodząc naprzeciw potrzebom Zakład Karny w Potulicach już kolejny rok realizuje program resocjalizacji z zakresu zapobiegania negatywnym skutkom izolacji, zwłaszcza wobec skazanych odbywających długoterminowe kary pozbawienia wolności pn. Artefakt, który zajął I miejsce w Konkursie Dyrektora Generalnego Służby Więziennej na najlepszy program resocjalizacji.

(czytaj więcej)