Dziś mamy 17 czerwca 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:

10 lutego 2023

Deser dla ukochanej osoby. Doskonałym dodatkiem mleczko kokosowe

fot. powierzone

fot. powierzone

14 lutego to świetna okazja, aby przygotować deser dla ukochanej osoby. Jednym ze składników słodkich potraw jest #mleczko kokosowe, które jest widoczne na sklepowych półkach, ale wiele osób ciągle zastanawia się jak i do czego je wykorzystać. Sprawdźcie jakie są rodzaje mleczka kokosowego oraz jakie desery można z niego przygotować, aby oczarować drugą osobę w nadchodzące Walentynki.

Jakie są rodzaje mleczka kokosowego?

Mleczka kokosowe różnią się między sobą przede wszystkim zawartością tłuszczu. O tym jakie rodzaje produktów są dostępne na rynku opowie dietetyk kliniczny firmy De Care – Monika Wodyczko.

– W sklepach znajdziemy mleczko kokosowe o niskiej zawartości tłuszczu, od 5 do 7 procent. Posiada ono płynną konsystencję i delikatny, kokosowy smak. To idealny dodatek do kawy, koktajli, musli i zup. Polecane jest także jako składnik naleśników, owsianek i puddingów. Kolejne mleczko kokosowe to takie o średniej zawartości tłuszczu, od 12 do 14 procent. Ten rodzaj mleczka jest wykorzystywany do popularnych dań curry, do deserów i jako składnik sosów, ciast lub polew do lodów. Możemy nim zastąpić klasyczną śmietankę. Następne dostępne na rynku mleczko posiada wysoką zwartość tłuszczu, nawet do 22 procent. Takie produkty składają się nawet w dziewięćdziesięciu kilku procentach z kokosowego ekstraktu. Do czego stosować mleczko kokosowe o tak wysokiej zawartości tłuszczu? Przede wszystkim do curry, tajskich zup, a także deserów. Szczególną zaletą takiego produktu jest fakt, że można je łatwo ubić na bitą śmietanę, a także przygotować na jego bazie np. kokosowy tort. Z kolei na prawdziwych fanów kokosowych smaków czekają mleczka kokosowe zwane inaczej kremami, które mają ponad 22 procent tłuszczu. Polecane są głównie do ubijania, przekładania ciast, przygotowywania lodów czy wegańskiego ptasiego mleczka. Co istotne – bez obawy można je wykorzystać nawet, gdy zmagamy się z przypadłościami zdrowotnymi typu nietolerancja laktozy, problemy z jelitami czy choroba wrzodowa żołądka. Produkt ten nie powinien negatywnie wpłynąć na nasze samopoczucie czy zdrowie. Co więcej mleczka kokosowe, jako że są roślinnym produktem, są dobrą alternatywą dla mleka i śmietany z mleka krowiego, dla osób na diecie wegańskiej, osób z alergią na białka mleka oraz nietolerancją laktozy.

Mleczko zatem idealnie nada się zarówno do codziennych dań, ale także do menu walentynkowego!

Przedstawiamy Wam parę przepisów na desery z wykorzystaniem mleczka kokosowego, sprawdźcie je w domu i zaskoczcie swoich bliskich.

Kokosowy pudding chia z pulpą mango i jagodami

Składniki:
200 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
200 ml Pulpy mango QF
4 łyżki Nasion chia QF
1 łyżka niebieskiej spiruliny w proszku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka agawy lub syropu klonowego
mięta, truskawki i jagody do przybrania

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj 2 miseczki. Do pierwszej wlej 200 ml mleczka kokosowego, 2 łyżki nasion chia, agawę, ekstrakt waniliowy i spirulinę. Do drugiej miski wlej pulpę mango i 2 łyżki nasion chia. Zawartość każdej miseczki dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na 2-3h.
2. Gotowy pudding wlej do wysokich szklanek. Najpierw warstwę żółtą, potem niebieską.
3. Deser udekoruj jagodami, truskawkami i miętą.

Panna Cotta z pulpą mango i waniliową nutąLiczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45 min.
Składniki:
500 ml Mleczka kokosowego 16-19 % House of Asia
2 łyżeczki Aagaru QF
4 łyżki Pulpy z mango QF
40 g cukru
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Skórka z limonki starta
2 łyżeczki agar agar
4 listki świeżej miętę

1. Sposób przygotowania:
Agar-agar rozpuść w mleku kokosowym cały czas mieszając. Całość delikatnie podgrzej (nie gotuj!). Następnie dodaj wanilię oraz cukier. Całość doprowadź do wrzenia gotuj przez 1 minutę. Zdejmij garnek z ognia.
2. W międzyczasie silikonową formę do panna cotty posmaruj olejem. Dzięki temu gotowy deser łatwo wyjmiesz z foremki.
3. Rozlej masę do foremek i wstaw do lodówki na minimum 60 minut, aż całość zastygnie.
4. Panna Cottę wyjmij z foremek i podawaj z sosem mango i świeżą mięta.

Kokosowe smoothie z malinami i bananem

Liczba porcji: 2 porcje
Czas: 5 minut
Składniki:
200 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
200 g malin i kilka do dekoracji
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki oprócz mięty zblenduj na gładką masę.
2. Przelej do szklanek i udekoruj malinami i listkami mięty

Kokosowy deser z pulpą mango i kruszonką

Liczba porcji: 4 porcje
Czas: 30 minut

Składniki:
200 ml Pulpy z mango QF
400 g Kremu kokosowego do ubijania Kara
50 g cukru pudru
Skórka z limonki
Świeże sezonowe owoce do dekoracji

Kruszonka:
15 g Pasty miso House of Asa
100 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj kruszonkę – zagnieć wszystkie składniki ciasta i wstaw do lodówki na 10 minut. Po tym czasie pokrusz i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
2. Mleczko kokosowe przełóż do miski i ubij na sztywno z cukrem pudrem i skórką z limonki.
3. Do pucharków nakładaj na zmianę kruszonkę, krem kokosowy, znów kruszonkę i na koniec dodaj pulpę mango i świeże owoce.

Materiał: Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 1 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Konstrukcje stalowe
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Budowa magazynów
0

Ruszyła certyfikacja w WOT. Sprawdzian dla żołnierzy

W WOT rozpoczęła się Certyfikacja – zaangażowani zostali #wszyscy żołnierze 8.Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej. Natychmiastowe stawiennictwo i szkolenie to jeden z elementów sprawdzenia gotowości do działania najmłodszego rodzaju Sił Zbrojnych RP, niezwiązany z kryzysem migracyjnym i działaniami hybrydowymi przeciw Polsce na wschodniej granicy RP.

(czytaj więcej)
0

Dwudziesta szósta wędrówka. Na uczestników czekał pyszny posiłek

Dzisiejszą wędrówkę w większości maszerowaliśmy w korycie #Rokitki. 20 uczestników rozpoczęło wędrówkę a 19 ukończyło. Jedna osoba musiała się wycofać ze względu na rozklejenie się obuwia.

(czytaj więcej)
0

"Edukacja z wojskiem". W zajęciach uczestniczyło blisko 4000 uczniów

W pierwszym miesiącu pilotażowego programu# „Edukacja z wojskiem” w województwie kujawsko- pomorskim w zajęciach uczestniczyło blisko 4000 uczniów. Przez 4 tygodnie zaangażowanych w szkolenie było 40 żołnierzy z 9 jednostek wojskowych z naszego województwa.

(czytaj więcej)