Dziś mamy 30 listopada 2021, wtorek, imieniny obchodzą:

22 października 2021

Dlaczego warto jeść polskie warzywa zgodnie z kalendarzem sezonowym?

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

W październiku obchodziliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Z tej okazji warto# przypomnieć, że sezonowe produkty lokalne to gwarancja najwyższej jakości, zdrowia i smaku w najlepszych cenach.

Koncepcja jedzenia zgodnego z sezonowym kalendarzem jest znana ludziom od zawsze. Niegdyś naturalne było, że żywienie opierało się na produktach, które spożywa się w ich naturalnym okresie występowania. Wraz z rozwojem transportu i nowoczesnych technologii konsumenci mają większy wybór. Warzywa i owoce są najlepszym przykładem produktów, które możemy wybierać kierując się kalendarzem sezonowym.

Korzyści ze stosowania kalendarza sezonowego

Sezonowe, lokalne warzywa to nieograniczone możliwości kulinarne. Taka dieta nie może się znudzić. Korzystając z sezonowych warzyw otrzymujemy dania różnorodne, aktualne, i o najlepszym smaku. Jednak plusy wynikające ze stosowania diety sezonowej wykraczają poza walory smakowe – to także prosty sposób na zachowanie zdrowia oraz korzyści ekonomiczne i patriotyzm konsumencki. Pamiętajmy, że polskie warzywa to również przetwory takie jak np. kiszonki, mrożonki czy przeciery.

1. Moc witamin dla zdrowia

Zdaniem dietetyków sezonowe warzywa to prosty sposób na zdrowy tryb życia i zbilansowaną dietę. Wybierając świeże warzywa naturalnie występujące w naszym klimacie, w danym sezonie, mamy pewność, że jemy produkty o największej wartości odżywczej. Naturalne metody uprawy, bez sztucznych dodatków i konieczności odległego transportu oraz krótkie łańcuchy dostaw sprawiają, że polskie warzywa sezonowe trafiają na stoły konsumentów świeże oraz bogate w witaminy i składniki odżywcze.

2. Różnorodna i zawsze modna dieta

Idea sezonowości w kuchni gwarantuje urozmaicone i pyszne potrawy. Soczyste, letnie pomidory? Chrupiąca fasolka szparagowa w lipcu? Różne kolory sierpniowej papryki? A może jesienna dynia? Wybieranie sezonowych, polskich warzyw daje szereg możliwości na rozszerzenie kulinarnego repertuaru. To też idealny sposób nie tylko na wybór zdrowych potraw, ale także na poznanie nowych smaków i włączenie ich do diety.

3. Ulga dla portfela

Jedzenie sezonowe to także łatwo dostępne produkty w przystępnych cenach. Warzywa produkowane przez polskich plantatorów kupowane w sezonie osiągają najlepsze ceny. Dla konsumentów oznacza to, że otrzymują produkty najlepszej jakości w najkorzystniejszej cenie. Szczyt sezonu na dane warzywo to najlepszy czas na przygotowywanie przetworów, czy kiszonek, które w doskonały sposób zachowują właściwości zdrowotne i odżywcze warzyw i pozwalają cieszyć się nimi poza sezonem.

4. Wspieranie polskiej gospodarki

Wybieranie sezonowych warzyw od polskich rolników to niewątpliwie duże wsparcie krajowej gospodarki. Jedząc produkty lokalne, pochodzące z Polski, wspieramy polskich producentów, a także stawiamy na produkty najlepszej jakości – ograniczamy długi czas transportu, a co za tym idzie nasze warzywa trafiają do nas świeższe i najlepsze w smaku.

Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło informacji: Brandmates

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Budowa hal
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Łopatka wieprzowa kg
9,99PLN
Budowa magazynów
Sporządzanie listy płac
od 50PLN
0

Trzy przekąski na Andrzejki. Musisz ich spróbować

Andrzejki tuż tuż. Jeśli planujesz imprezę w domu i chcesz zaprosić# znajomych, przygotuj specjalne menu. Może zaserwujesz swoim gościom smakowite przekąski w formie finger food? Nie dość, że apetycznie wyglądają i wybornie smakują, to ich przygotowanie nie zajmie ci wcale dużo czasu.

(czytaj więcej)
0

Ceny prądu. Jak ograniczyć zużycie energii elektrycznej w domu?

W kontekście zapowiadanych podwyżek cen energii elektrycznej# od nowego roku, już teraz warto sprawdzić, w jaki sposób możemy ograniczyć zużycie prądu, a tym samym wpływ rachunków na budżet gospodarstwa domowego.

(czytaj więcej)
0

Ponad pół miliona mężczyzn ma na imię Andrzej. Zobacz inne ciekawostki

563 554 – dokładnie tylu mężczyzn w Polsce ma na# imię Andrzej i dokładnie tylu już we wtorek ma imieniny. Na naszym portalu dane.gov.pl poszukaliśmy także innych ciekawych informacji o solenizantach. Sprawdźcie, co znaleźliśmy.

(czytaj więcej)
0

Zaległości finansowe doprowadzają część Polaków do paniki. Wyniki badania

Dla ponad jednej czwartej Polaków 10 tys. zł stanowi# sumę zaległości, przy której odczuwają strach, że nie uda się im podołać spłacie. Dla niemal połowy granica ta leży na 25 tys. zł. Statystyki widoczne w Rejestrze Dłużników BIG InfoMonitor oraz bazie informacji kredytowych BIK pokazują, że prawie połowa niesolidnych dłużników, czyli 1,25 mln osób, nie daje sobie rady już z kwotami nieprzekraczającymi 5 tys. zł.

(czytaj więcej)