Dziś mamy 2 lipca 2022, sobota, imieniny obchodzą:

24 kwietnia 2022

Dziś Europejski Dzień Śniadania. Przepisy na zdrowe poranne posiłki

fot. pow.

fot. pow.

O tym, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie, nie trzeba nikogo# przekonywać. To, jak rozpoczynamy dzień,decyduje o jakości kolejnych godzin. Jeżeli dostarczymy ciału zdrowe paliwo, odwdzięczy nam się większą energią, lepszym samopoczuciem i większą odpornością na stres. Czym jednak charakteryzuje się idealne śniadanie? Odpowiedź postaramy się znaleźć, analizując talerze przedstawicieli wszystkich europejskich krajów.

Śniadanie europejskie – czyli jakie?

Europę cechuje niezwykła różnorodność, zarówno jeśli chodzi o klimat, środowisko naturalne, kulturę, jak i nawyki żywieniowe. Każdy kraj stawia przede wszystkim na produkty sezonowe i lokalne specjały.

Francuzi gustują w śniadaniach „na słodko”. Chrupiąca bagietka lub croissant z dodatkiem owocowej konfitury lub czekolady i świeżego twarożku, bądź wypełnione bakaliami musli z mlekiem, znajdą wielu amatorów nie tylko nad Sekwaną, ale także nad Wisłą czy Odrą.

Zupełnie inne śniadania preferują mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Tradycyjne „britishbreakfast” musi zawierać tosty z masłem, a do nich jajka (sadzone, gotowane „w koszulce” lub w formie jajecznicy), kiełbaski, kaszankę, bekon, smażone warzywa (pomidory, pieczarki lub cebulę) oraz gotowaną fasolę w pomidorach. Solidna baza, w sam raz na pełen aktywności dzień w surowym klimacie.

Z kolei we Włoszech królują kanapki zapiekane z serem żółtym lub mozzarellą, z dodatkiem szynki i innych lokalnych wędlin. Niemcy lubią jeść różne rodzaje świeżego pieczywa z masłem, które podają z wędlinami, lokalnymi serami lub dżemem.

– Śniadanie powinno być odpowiednio zbilansowane – podkreśla Ewa Polińska z MSM MOŃKI. –Nie powinno być zbyt obfite, aby dodatkowo nie obciążać organizmu. Idealnym pomysłem jest mleko i jego przetwory, np. sery żółte, które są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz innych składników mineralnych. – dodaje.

Warto także uwzględnić w diecie regularne spożywanie produktów fermentowanych, które są źródłem zdrowych bakterii, utrzymujących „w formie” jelita i nasz układ odpornościowy.

Czy istnieje coś takiego jak „typowo polskie śniadanie”?

Typowo polskie śniadanie jest zróżnicowane. Czasem bliżej mu do wersji francuskiej, czasem brytyjskiej, a innym razem typowo włoskiej. Polacy chętnie sięgają po lekkie śniadania na słodko – musli z jogurtem i owocami, lub na wytrawnie – kanapki na żytnim pieczywie z dodatkiem pełnotłustego sera i sezonowych warzyw. Na polskim stole królują także wędliny, kiełbasy i parówki. Nadal niezwykłą popularnością cieszy się tradycyjna zupa mleczna lub owsianka.

– Ser żółty jest przede wszystkim bardzo dobrym źródłem wapnia. Z jedną porcją (ok. 30 gramów), dostarczymy ciału ok. 20% tego cennego pierwiastka – zauważa Ewa Polińska z MSM MOŃKI. –Poza tym ser żółty jest także wartościowym źródłem białka, witamin: A, B, D, E i K oraz soli mineralnych: potasu, selenu, chromu, cynku, magnezu i miedzi.

Tradycyjna pszenną bułkę z plastrem żółtego sera możemy zastąpić zdrową żytnią bułeczką ze skórką z zapieczonego sera. Do takiej bułeczki możemy śmiało przemycić wszystkie ulubione warzywa – pomidor lub ogórek, sałatę lub szpinak, rzodkiewkę lub szczypiorek, a także prawdziwą bombę witaminową – pastę z awokado z dodatkiem cebuli. Aby zrobić zdrową żytnią bułkę, wcale nie musisz być doświadczonym piekarzem. Wystarczy, że zastosujesz się do naszego przepisu podanego pod artykułem.

Jakie powinno być idealne śniadanie?

Aby mieć odpowiednio dużo energii na cały aktywny dzień, musimy zadbać, by rano dostarczyć ciału odpowiedniego paliwa. Ważne, by spożywać śniadanie codziennie o zbliżonej porze. Każde śniadanie powinno zostać wzbogacone w warzywa i owoce bogate w witaminy i mikroelementy. Śniadanie powinno być różnorodne, by móc dostarczać organizmowi wszelkiego rodzaju składników.

Bardzo dobrym źródłem zdrowych tłuszczów i wszelkich niezbędnych mikroelementów jest awokado, który idealnie współgra z tuńczykiem i serem żółtym. Proponujemy spróbować przygotować je w wersji pieczonej, nabierze wtedy zupełnie nowej konsystencji i smaku. Jeżeli podamy je z dodatkową porcją sałatki z pomidorów, cebuli i warzyw liściastych, stworzymy niezwykle pożywną kombinację, która zapewni nam mnóstwo zdrowej energii. Równie pysznie smakują z pastami serowi.

Żytnie bułeczki z serem żółtym

Składniki:

– 400 g mąki żytniej

– szklanka ciepłej wody

– 2 łyżki oleju

– ok. 50 g drożdży

– 1 płaska łyżeczka soli

– 1 łyżeczka cukru

– 100 g sera Gouda MSM Mońki

Wykonanie:

Mąkę, drożdże, sól, cukier i olej połącz w misce. Następnie wlej wodę i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Masę podziel na małe, równej wielkości kulki. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i ułóż na niej bułeczki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby podrosły. Piecz ok. 30 min. w temperaturze 200°C. Po wyciągnięciu lekko posmaruj zimną wodą, zawiń w kuchenną ściereczkę i odstaw do wystygnięcia. Chłodne bułeczki lekko natrzyj od góry masłem. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i posyp nim chłodne pieczywo. Zapiecz w piekarniku, żeby ser się rozpuścił.

Awokado zapiekane z tuńczykiem i Aldamerem

Składniki:

– 2 awokado

– 150 g filetu z tuńczyka

– 300 g sera Aldamer MSM Mońki

– ½ pęczka natki pietruszki

– 1 jajko

– 100 ml słodkiej śmietany 18%

– 1 łyżka mąki pszennej

– 3 ząbki czosnku

– sól i czarny pieprz grubo mielony do smaku

Wykonanie:

Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestki. Łyżeczką częściowo wydrąż miąższ i przełóż do miski. Dodaj tuńczyka pokrojonego w kostkę, ¾ sera startego na tarce, pokrojoną natkę, posiekany czosnek, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. Osobno w misce roztrzep jajko ze śmietanką i wlej do miski z tuńczykiem i wszystkimi składnikami. Wymieszaj i tak przygotowanym farszem wypełnij miseczki po wydrążonym awokado. Posyp pozostałym startym serem i zapiecz w piekarniku w rozgrzanym do 200°C przez około 25 minut.


Pasty serowe

Składniki na bazę pasty serowej

– 250 g sera Gouda MSM Mońki

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 4-5 łyżek majonezu

– 1 ząbek czosnku

– sól

Przygotowanie bazy

Ser i jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Wycisnąć czosnek, dodać majonez i dobrze wymieszać. Solić ostrożnie, gdyż majonez i ser są słone.
Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.
Pasta z sezamem

Do bazy podstawowej dodajemy pastę tahini oraz uprażony lekko sezam.
Nie dodajemy czosnku.
Pasta z makrelą

Do bazy podstawowej dodajemy 150 g wędzonej makreli.
Wszystko razem blendujemy. Dodajemy uprażone pestki słonecznika.
Pasta z ziołami

Do bazy podstawowej dodajmy posiekane zioła: natka pietruszki, szczypior, koperek i wszystko razem blendujemy.

Materiał: Karolina Cempel

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Budowa hal
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Album na zdjęcia 10x15
17,90PLN
Ramka na zdjęcia
13,90PLN 8,90PLN
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
0

Zawód położna, to dużo więcej niż troska. Opowiada laureatka konkursu

Mówi się, że położna to najpiękniejszy zawód świata. I trudno się z tym nie zgodzić#, biorąc pod uwagę okoliczności, w jakich położna realizuje swoje zadania. Większości społeczeństwa zawód ten kojarzy się z przyjmowaniem porodów i opieką nad noworodkami. Natomiast zakres zadań, jakie położna może realizować i kompetencji, które posiada jest zdecydowanie szerszy. O zawodzie położnej, o tym, co zrobić, żeby nią zostać i o możliwościach jakie daje praca położnej pisze Małgorzata Drężek Skrzeszewska – laureatka 8. edycji konkursu Położna na medal.

(czytaj więcej)
0

Pierwsza pomoc tonącemu. Co zrobić, kiedy na naszych oczach ktoś tonie?

Jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w okresie wakacyjnym jest utonięcie. Co zrobić, kiedy ktoś tonie?

(czytaj więcej)
0

Wakacje z psem i kotem. Jak dbamy o pupila w podróży?

Zaczęły się wakacje, okres relaksu i miłych chwil z rodziną i przyjaciółmi,# do których bez wątpienia zaliczamy nasze czworonogi. Ogólnopolskie badanie ,,Wyjazdy urlopowe Polaków a opieka nad zwierzętami” zrealizowane na zlecenie firmy Mars Polska pokazuje, jak polscy opiekunowie psów i kotów organizują opiekę nad swoimi czworonogami, planując wyjazdy wypoczynkowe. Okazuje się, że podczas wakacyjnych podróży częściej towarzyszą nam psy, a 68% ich opiekunów jest bardziej szczęśliwych, gdy spędza urlop ze swoim ulubieńcem. Z kolei koty w większości zostają w domach, ponieważ źle znoszą podróż (79%) i zmianę otoczenia (78%).

(czytaj więcej)
0

Urlop bez urlopu? Czyli jak wypocząć, gdy nie planujesz dłuższego wyjazdu

Aż 59 proc. Polaków w tym roku nie pojedzie na urlop – wynika z najnowszego# sondażu Instytutu Badań Pollster. To skutek niepewnej sytuacji gospodarczej, braku czasu, a także konieczności odbudowy biznesu po 2-letnim okresie trwania pandemii. W jaki sposób zatem szybko naładować baterie bez urlopu? Wśród wybranych grup zawodowych z wyższymi dochodami, popularne stają się 2-3 dniowe wyprawy na łono natury. Coraz częściej biznesmeni wybierają wędkowanie jako sprawdzony sposób na odstresowanie i szybki reset w krótkim czasie.

(czytaj więcej)