Dziś mamy 19 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:

08 kwietnia 2023

Jak przygotować szlachecki mazurek? Doskonały przepis z XVIII wieku

fot. powierzone

fot. powierzone

Kopa jaj i trzy godziny mieszania – tak pokrótce opisać można proces powstawania# tego niezwykłego, rarytasowego, sarmackiego przysmaku. Z okazji świąt Wielkanocnych proponujemy przygotowanie bogatego w kolonialne składniki, można rzec epickiego, szlacheckiego mazurka! Chociaż na chwilę zapomnijcie o liczeniu kalorii oraz codziennych oszczędnościach i skuście się na stworzenie czegoś odświętnego, fantazyjnego i całkowicie wyjątkowego.

Wasi goście z pewnością będą długo wspominać ten luksusowy deser, którym zajadali się nasi przodkowie siedząc przy świątecznych stołach w swoich dworach. Co ciekawe, chociaż mazurek wziął swoją nazwę od mieszkańców Mazur i kojarzymy go jako tradycyjny wielkanocny przysmak to pochodzi od tureckiego deseru baklawa. Na polskich stołach pojawił się w XVII wieku i początkowo były to przede wszystkim bogate i suto zastawione stoły szlacheckie. Właśnie do tej tradycji nawiązuje nasz przepis.

W dawnej książce kucharskiej czytamy: „Przysmakiem, nigdzie poza Polską nieznanym, są mazurki. Prawie każdy dom, każda gospodyni ma swój ulubiony i najlepiej wykonywany przez nią mazurek. Większość mazurków w smaku raczej cukierki niż ciasto przypomina”. Wypieki te tworzone były i nadal są na bazie ciasta kruchego, półkruchego, drożdżowego lub biszkoptowego. Wykorzystywano w nich także wafle lub opłatki, a gotowe mazurki, przed podaniem, zwykle dzielone były na mniejsze części.

Do przygotowania tego tradycyjnego ciasta potrzebna jest duża liczba jaj. Nasz szlachecki mazurek wymaga ich aż kopę (czyli 60). Z tej liczby uzyskuje się 125 porcji ciasta! Z pewnością dzięki temu będziemy mogli przyjąć dużą liczbę świątecznych gości. Wykonanie mazurka na bazie opłatka to z kolei tradycja typowo chrześcijańska.
– Kluczową czynnością podczas przygotowania mazurka jest wyrobienie masy na bazie jaj – mówi Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Nie można używać do tego urządzeń mechanicznych. Najlepiej mieszać ją w glinianej makutrze za pomocą drewnianej kuli lub łyżki.

Szlachecki mazurek z kopy jaj

Składniki na 125 porcji (w nawiasach podane zostały ilości do drugiej wersji mazurka tylko na 25 por-cji)

Masa:
Kopa jaj – 60 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel (12 jaj)
Czwarta część garnca cukru – 1,25 kg cukru (250 g)
Cztery funty masła – 1,50 kg masła (300 g)
Półtorej grzywny twardych herbatników – 300 g (60 g)
Funt i czwarta jego część orzechów włoskich – 0,5 kg (100 g)
Funt i czwarta jego część – 0,5 k g orzechów laskowych (100 g)
Funt i czwarta jego część – 0,5 kg migdałów (100 g)
Funt i czwarta jego część – 0,5 kg rodzynek (100 g)
Skórka pomarańczowa z 10 pomarańczy (z 2 pomarańczy)
Funt kakao – 400 g (75 g)
Ozdoby marcepanowe i cukrowe oraz suszone owoce i jadalne kwiaty do przystrojenia – według uznania

Opłatek:
Kwarta wody – 1 litr (200 ml)
Czwarta część garnca mąki pszennej – 1,20 kg (240 g)
Dwadzieścia łutów oleju rzepakowego – 10 łyżek (2 łyżki)

Herbatniki maślane:
Półtorej funta mąki pszennej – 625 g (125g)
Grzywna i ćwierć masła – 250 g (50g)
Grzywna cukru pudru – 150 g (25g)
Łut soli – łyżeczka soli (szczypta)
Pół kwarty śmietany kremówki – 0,5 litra (50 ml)

Sposób przyrządzenia po staropolsku spisany:

Opłatek upiec musisz na 4 tygodnie wcześniej, a na 6 dni wcześniej herbatniki maślane. Te ewentu-alnie u kupca dobrego nabyć możesz. Przygotuj additamenta czyli dodatki do masy. Usiekaj orzechy i migdały, połam herbatniki, usmaż skórkę pomarańczową, zalej rodzynki mocną, czarną herbatą. Odstaw wszystko do komory.

Weź 60 najlepszych jaj (lub 12) i w misie dobrze je rozbełtaj, ale ubijać się nie waż. Wśród domo-wych statków makutrę wybierz i stawiaj na gar z gotującą się wodą, a para masę w makutrze rychło podgrzeje.

Wsyp do makutry cukier cały i wlej rozbełtane jajka. Zacznij mieszać powoli i bacznie. Pomnij, aby mieszać tylko w jedną stronę i kierunku tego za żadne skarby nie zmieniaj, ani mieszania tym bar-dziej nie przerywaj.

Masa gęstnieć zacznie po około 3 godzinach w przypadku jaj 60 lub po około 1 godzinie przy jajach 12. Nota bene, że gęstnienie, gdy już swój początek znajdzie, to bardzo szybko nastąpi. 

Do gęstej masy rzucaj śmigle, posiekane w kawałki masło, a mieszaj dalej do całkowitego jego roz-puszczenia. Gdy już się to wydarzy, syp szczodrze kakao dla koloru i wybornego smaku. Masa winna być ciemna, błyszcząca, a i wielce smakowicie pachnąca.

Następnie rzucaj jeden po drugim dodatki do masy, dokładnie i powoli mieszając. Pomnij przy tym o takich specyjałach jak orzechy laskowe, włoskie, migdały, osuszone rodzynki, usmażona poma-rańczowa skórka i herbatniki. Delikatnie masę przestudź, tak by nie była paląca, ale jeszcze pla-styczna i nakładź jej na wcześniej przygotowane opłatki. Pomnij, że jeden opłatek to jedna porcja. Rozprowadź masę skrupulatnie po całym opłatku, na wierzch daj migdały oraz jeśli masz chęć okraś świątecznymi akcentami jak marcepanowe jajeczka, kwiaty, owoce suszone czy cukrowane ozdoby. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Z kopy jaj 125 porcji mazurkowych mieć będziesz a w wersji pomniejszonej około 25 porcji. Jest to najlepszy świąteczny mazurek w całej Rzeczypospolitej, który zachwyca wybornym smakiem.

Opłatek:

Jak już wcześniej rzeczone było, opłatek należy piec na 4 tygodnie przed wykonaniem mazurka, gdyż czasu potrzebuje by stwardnieć, a nabyć u kupca gotowy też można.

Siej mąkę przez sito wprost do miski, a rychło po tym wlej wodę i olej. Dokładnie zmieszaj (choćby i mikserem) do uzyskania całkowicie gładkiej, jednolitej i harmonijnej ciasta lepkości – ma być jak śmietana. Rozpal ogień pod małą patelnią żeliwną bez tłuszczu. Najlepiej by miała około 10 cm średnicy lub użyj ringa w planowanym kształcie opłatka. Lej niewielkie porcje, takie aby jedna war-stwa ciasta 1,5 mm grubości miała, a pomnij, aby za mało lub za dużo ciasta nie wlać. Piecz około minutę, a następnie rychło z patelni ściągnij i postaw opłatek pionowo w miejsce suche a prze-wiewne i niech cztery tygodnie w pokoju tam leży.

Herbatniki maślane:

Siej mąkę przez sito na drewnianą stolnicę i dorzuć w kostkę pokrojone masło. Ostrym nożem sie-kaj składniki, tak by kruszonkę przypominały. Dołóż cukier puder, sól i kremówkę, a wnet zagnieć ciasto.

Z niego kulę uformuj, zawiń ją szczelnie (np. w folię), a następnie odłóż do schłodzenia w lodówce na nie krócej niż półtorej godziny. Po schłodzeniu ciasto wałkuj na stolnicy tak, by 3 mm grubości osiągnęło, a w trakcie posypuj delikatnie mąką, jeśli taka potrzeba zajdzie. Następnie wykrawaj prostokąty i w piec wkładaj. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12 minut, aż brzegi zazłocą się niczym zboże przed żniwami. Ostudź herbatniki na kratce i odstaw w suche miej-sce na 6 dni tak, by chrupkości nabrały dla mazurka idealnej.

Materiał: Marta Mikulska / Grupa Orchidea

Oceń artykuł: 1 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    xyz, w dniu 11-04-2023 09:37:13 napisał:

    Słuchajcie, słuchajcie, wyszedł bardzo dobry! Tylko dałam 65 jaj, 60 to za mało!

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Szkolenia bhp okresowe
od 70PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Konstrukcje stalowe
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
0

Ciekawe miejsca na terenie Leśnictwa Dębogóra. Co warto zobaczyć?

Pogoda nie zachęca wręcz do #wychodzenia na zewnątrz, więc My chcemy Was zachęcić do lektury przy porannej kawie. Tym razem kilka ciekawych miejsc na terenie Leśnictwa Dębogóra.

(czytaj więcej)
0

Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka

Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.

(czytaj więcej)
0

Ćwiczenia strażaków w Szczecinie. Doskonały obiekt do nauki

W ramach zawartego porozumienia o współpracy #z Politechniką Szczecińską ratownicy OSP JRS wzięli udział w ćwiczeniach zorganizowanych w Akademickim Centrum Szkoleniowym MUSTC.

(czytaj więcej)
0

Edukacyjny piknik z okazji Dnia Ziemi. Wstęp bezpłatny

22 kwietnia 2024 r. po raz pięćdziesiąty czwarty obchodzimy# Dzień Ziemi. To święto ekologiczne, które w tym roku promowane jest hasłem: Planeta kontra plastik. W ramach obchodów Główny Inspektorat Ochrony Środowiska jest współorganizatorem edukacyjnego pikniku na terenie Państwowego Instytutu Geologicznego – PIB.

(czytaj więcej)