Dziś mamy 29 marca 2024, piątek, imieniny obchodzą:

07 września 2021

Jesienią uczniowie opuszczają szkołę. Jak zapobiegać infekcjom?

fot. pow.

fot. pow.

Z powodu przeziębienia uczniowie opuszczają co roku# 22 miliony dni nauki szkolnej, a ich rodzice - 20 milionów dni w pracy*. Nie jest przy tym niczym niezwykłym, że dzieci uczęszczające do placówek przechodzą nawet do 10 infekcji rocznie. Dzieje się tak dlatego, że mają częsty i bliski kontakt z wieloma rówieśnikami, a choroby zakaźne mogą się łatwo przenosić z jednej osoby na drugą. Gdy dziecko zaczyna naukę w przedszkolu lub szkole, infekcje stają się coraz częstsze i pozornie niemożliwe do uniknięcia. Jednak można im zapobiegać. Kluczowe staje się budowanie odporności. I to m.in. dzięki tak prostym rzeczom, jak spożywanie masła i sera. Oto kilka prostych sposobów na to, jak wzmocnić odporność dziecka i nie dać się chorobom!

Jednym z powodów, dla których dzieci mają tendencję do zarażania się wieloma infekcjami, jest ich nie w pełni rozwinięty układ odpornościowy, który zwalcza infekcje i choroby. Na szczęście większość z nich zwykle nie jest poważna. Niemniej dobrze mieć świadomość, co powinno wzbudzić nasz niepokój i stanowić sygnał, że nie obędzie się bez wizyty u lekarza.

Infekcje wirusowe czy bakteryjne – jak je rozróżnić?

Powszechne infekcje wirusowe, takie jak infekcja górnych dróg oddechowych, objawiają się zwykle przez katar, kaszel, stany podgorączkowe, ból gardła i problemy ze snem. Żadne antybiotyki ani leki przeciwwirusowe nie mogą przyspieszyć powrotu do zdrowia przy przeziębieniu. Warto zauważyć, że w porównaniu z dorosłymi, infekcje górnych dróg oddechowych u dzieci mogą trwać dłużej (do 14 dni) i występować częściej (średnio od sześciu do ośmiu razy w roku). Z kolei grypa to choroba wirusowa, która może powodować wiele takich samych objawów, ale często towarzyszy jej intensywny ból ciała i wysoka temperatura. W przeciwieństwie do infekcji górnych dróg oddechowych, czas trwania grypy – jeśli zostanie wykryty w ciągu pierwszych 48 godzin choroby – można skrócić za pomocą leków przeciwwirusowych. Groźne następstwa może nieść ze sobą infekcja bakteryjna, której objawy utrzymują się dłużej niż 10-14 dni, gorączka jest wyższa niż można by się spodziewać po wirusie i nie ustępuje.

Czy jesiennych i zimowych infekcji można uniknąć?

Chociaż wielu z nas kocha złotą polską jesień, ta pora roku częściej jednak przynosi deszcz, wiatr i przejmujący chłód. Dziś podejmowanie jak największej ilości środków ostrożności i decyzji, które zwiększają szanse naszego dziecka na zachowanie zdrowia, wydaje się ważniejsze niż kiedykolwiek. I chociaż nie ma jednego gwarantowanego sposobu na uchronienie go przed jesienno-zimowymi infekcjami, istnieją różne pomysły i taktyki, które mogą się okazać w tym względzie pomocne. Wiele z nich wyrasta na przekonaniu, że zdrowie zaczyna się od kuchni. Przedstawiamy 5 wartych wdrożenia.

Zdrowie na talerzu

Zachęć dziecko do jedzenia owoców i warzyw we wszystkich kolorach. Jagody, papryka i brokuły są jaskrawo zabarwione i bogate w przeciwutleniacze. Pomarańcze i owoce cytrusowe bogate w witaminę C wzmacniają odporność i działają jako bariera przed infekcjami. Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, są bogate w żelazo i wspomagają produkcję białych krwinek i przeciwciał. Orzechy, nasiona, ziarna i fasola zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega. Jajka są doskonałym źródłem białka i mogą być dodawane do codziennej diety w różnych postaciach. Nie bójmy się także tłuszczów, m.in. ze względu na ich rolę w rozwoju mózgu i układu nerwowego. Jaki tłuszcz podawać dzieciom? Nie trzeba daleko szukać, wystarczy masło. - Tłuszcz w nim zawarty pomaga dzieciom zaspokajać ich potrzeby kaloryczne, daje uczucie sytości i pomaga przyswajać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E i K. – tłumaczy Ewa Polińska z MSM Mońki. Co więcej, dodaje potrawom smaku. Twoje dziecko nie toleruje laktozy? - W maśle ekstra z tłuszczem 83% nie ma laktozy -– uspokaja ekspertka.
Natomiast masła śmietankowe o niższej zawartości tłuszczu, zawierają jej maksymalnie 2-3%. Tym samym ich umiarkowane spożycie nie powinno stanowić problemu dla osób z nietolerancją tego składnika.

Nawodnienie ma znaczenie

Wszyscy wiemy, jak ważne jest nawadnianie dzieci w upalne, letnie miesiące. Jednak równie ważne jest, aby piły odpowiednią ilość płynów także jesienią i zimą. Odpowiednio nawodniony organizm może skutecznie pozbyć się toksyn, w tym bakterii chorobotwórczych. Woda wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie różnych układów organizmu, w tym układu odpornościowego. Aby pomóc dzieciom pić wodę przez cały dzień, pozwól im wybrać nową butelkę z wodą i zachęć je, aby z niej często korzystały.

Szkoda zdrowia na nerwy

Relaks jest niezbędny nie tylko dla pracujących dorosłych. Dzieci w każdym wieku również mogą być zestresowane, co może uszkodzić ich układ odpornościowy i zdolność do zwalczania wirusów. Jesienią i zimą dzieci są szczególnie narażone na stres związany z mnogością aktywności - kumulacją zajęć szkolnych, sportowych, pozalekcyjnych i towarzyskich. Powinieneś zachęcać swoje dzieci do relaksu, zwłaszcza gdy czują się rozdrażnione, smutne lub przytłoczone. Pomóż im znaleźć w domu przytulne miejsce, w którym będą mogli odpocząć. Być może odkryją w sobie pasję do gotowania? Na początek możecie wspólnie przygotować któreś z dań z naszych przepisów, podanych na końcu artykułu.

WITAMINA D, naturalnie

Najbardziej rozpowszechnionym błędem, popełnianym przez wielu rodziców, który zwykle przynosi więcej szkody niż pożytku, jest podawanie dzieciom wszelkiego rodzaju witamin i suplementów, w nadziei, że wzmocnią one ich układ odpornościowy i uchronią przez przeziębieniem, grypą i innymi infekcjami. Tymczasem takie postępowanie - zwłaszcza bez nadzoru medycznego – może być niebezpieczne. Stosowanie witamin u osób zdrowych, a w szczególności dzieci, które nie potrzebują suplementów, może powodować istotne problemy w funkcjonowaniu narządów. Wyjątkiem jest witamina D, której rola witaminy w organizmie jest nieoceniona. Dla dzieci do 10, roku życia zalecana dawka wynosi 600–1000 IU/dobę. Dla nastolatków, do ukończenia 18 roku życia, 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok. Jak zapewnić dziecku witaminę D w diecie? – Jej cennym źródłem jest ser żółty. W zależności od rodzaju, zawartość witaminy D może wynosić od 7,6 do 28 IU/100 g** - tłumaczy Ewa Polińska z MSM Mońki. - Do jej prawidłowego przyswajania niezbędna jest także odpowiednia ilość tłuszczu w pożywieniu. – podkreśla. To kolejny dowód na to, że warto włączyć masło do codziennego menu.

Daj dobry przykład

Badania pokazują, że najpotężniejszym predyktorem zdrowych nawyków Twojego dziecka jesteś Ty. Jeśli odżywiasz się zdrowo, ograniczasz wysoko przetworzoną żywność i cukry, najprawdopodobniej pójdą w twoje ślady. Modelowanie dobrych nawyków żywieniowych ma kluczowe znaczenie dla budowania odporności, ale zwykle przeziębienie, kaszel czy infekcje, to nieuniknione elementy dzieciństwa. Zapewnianie naszym dzieciom zdrowej żywności i budowanie w nich odpowiednich nawyków, znacznie przyczynia się do tego, aby dolegliwości te pojawiały się rzadko i na krótko.

Quiche z ciasta filo ze szpinakiem i karczochami

Składniki:

  • 2 cebule
  • Oliwa z oliwek
  • 200 g roztopionego masła
  • 8 karczochów w oleju (serca)
  • Opakowanie ciasta filo
  • 400 g szpinaku
  • 6 jajek
  • 50 g Sera MSM Mońki Aldamer
  • 100 g Sera topionego MSM Mońki
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:

Podsmaż na patelni cebulę, następnie dodaj przekrojone na pół karczochy i pół szklanki wody. Całość duś przez 5-6 minut. Formę do tarty nasmaruj roztopionym masłem i połóż pierwszy płat ciasta, posmaruj go masłem i połóż na nim kolejny. Ułóż 7-8 płatów, każdy smarując masłem. W ten sposób ciastem wyłóż całą formę. Szpinak dość grubo posiekaj i przełóż na durszlak. Przelej wrzątkiem i następnie zimną wodą. Odciśnij wodę. W misce roztrzep jajka, następnie dodaj do nich starty ser i odciśnięty szpinak. Dopraw dużą ilością soli oraz pieprzu. Wmieszaj cebulkę z karczochami. Całość wylej na ciasto. Piecz 45-50 minut w 160 stopniach.

Śledź pod serową pierzynką

Składniki:

  • 5 śledzi Ala Matjas
  • 150 g majonezu
  • 40 g cebula
  • 120 g ogórki konserwowe
  • 50 g Orzechy włoskie
  • 120 g Ziemniaki
  • 120 g Buraki
  • 3 Jajka gotowane
Przygotowanie:

Filety śledziowe umyj i zalej zimną wodą. Wymocz przez 60 minut i następnie pokrój w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotuj i następnie obierz. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Jajka zetrzej na tarce. Na dnie słoiczka układaj kolejno: buraki, śledzie, majonez, cebulę, ogórek i ziemniak. Przykryj majonezem, a następnie kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość posyp startym na drobnych oczkach serem.

* https://www.dukehealth.org/blog/it-bacterial-infection-or-virus
** Źródło: Rusińska A., Płudowski P., Walczak M. i wsp.: Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018. Postępy Neonatologii, 2018; 24 (1).

Materiał: Karolina Cempel/red.

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fotoksiążka A4 28 stron
51,00PLN
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Kalendarz A3 12-miesięczny
42,00PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Usługi pełnienia stanowiska Inspektora Ochrony Danych Osobowych
Kolaż ze zdjęć 30x40
16,00PLN
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
0

Prawo pocztowe. Prezydent podpisał nowelizację ustawy

Ustawa umożliwia przekazanie Poczcie Polskiej# 2,052 mld zł dotacji na finansowanie kosztu netto obowiązku świadczenia usług powszechnych w latach 2021-2024 r.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Wielki Piątek. Czas smutku, żałoby i skupienia

Wielki Piątek jest czasem powagi, smutku, żałoby i skupienia#. W kościele tego dnia nie odprawia się mszy św., tylko ma miejsce wieczorna Liturgia Męki Pańskiej. Najważniejszym jej elementem jest adoracja krzyża. Wierni podchodzą do krucyfiksu, przyklękają i symbolicznym ucałowaniem wyrażają przyjęcie odkupienia Jezusa. Liturgię wielkopiątkową kończy przeniesienie Najświętszego Sakramentu z ciemnicy do tak zwanego Grobu Pańskiego upamiętniającego złożenie do grobu ciała Chrystusa. Grób Pański stanowi ważny element Wielkiego Piątku i jego przygotowywanie jest szczególnie polskim zwyczajem. W grobach tych są często symbole narodowe oraz nawiązania i aluzje do aktualnych wydarzeń oraz problemów społecznych.

(czytaj więcej)
0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie# z innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)
0

Prawdziwy test umiejętności. Zgrupowanie zwane "pętlą taktyczną"

Żołnierze kompanii logistycznej #8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej, którzy w minionych 14 dniach odbywali szkolenie zintegrowane na poligonie w Łojewie, pomyślnie zakończyli końcowy egzamin podsumowujący znajomość wojskowej wiedzy praktycznej doskonalonej podczas tego zgrupowania poligonowego zwany „pętlą taktyczną”.

(czytaj więcej)