Dziś mamy 26 stycznia 2022, środa, imieniny obchodzą:

04 października 2021

Jesienne kanapki z sezonowymi warzywami i owocami. Zobacz przepisy

fot. pow.

fot. pow.

Wakacje już za nami. Choć słoneczne dni jeszcze nas nie# opuściły, już teraz warto pomyśleć o dostarczaniu niezbędnych witamin i składników odżywczych po sezonie letnim. Jest to szczególnie ważne przy zbliżającym się chłodzie i okresie wzmożonych infekcji. Doskonałym rozwiązaniem na uzupełnienie organizmu w niezbędne wartości odżywcze są pożywne kanapki. Przedstawiamy kilka kanapkowych inspiracji na poranne oraz wieczorne posiłki.

Jesień to pora obfitująca w dojrzałe sezonowe warzywa i owoce, które powinny się znaleźć w codziennej diecie. Sklepowe półki uginają się od różnych odmian dyni, zielonych cukinii, dojrzałych bakłażanów, kolorowych papryk, śliwek, borówek oraz kapustnych i korzennych warzyw jak buraki. Nie możemy zapomnieć także o sezonie grzybowym: leśne borowiki, kurki, kanie czy maślaki zachęcają do przyrządzenia z nich potraw i przetworów. Jesienne bogactwa pełne witamin i minerałów nie tylko sycą, ale też wspomagają odporność. To doskonała okazja do wypróbowania wielu oryginalnych połączeń smakowych nie tylko w formie pomysłów obiadowych, ale także w postaci kanapek. Z czym najlepiej je przyrządzić, aby były pyszne i pełnowartościowe?

Pieczone i grillowane

Wieczorne kanapki z pieczonymi lub grillowanymi warzywami to doskonały przepis dla wszystkich miłośników letnich smaków, tęskniących za weekendowymi grillami z przyjaciółmi lub rodziną. Do ulubionego pieczywa przygotujmy pieczone korzenne warzywa jak burak, marchewka lub pietruszka. Także dynia hokkaido lub piżmowa w połączeniu ze świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem lub oregano, będzie wyśmienitym dodatkiem. Jeśli mamy grilla elektrycznego: ugrillujmy pokrojone w paski cukinię lub bakłażana. Takie warzywne plasterki z pewnością urozmaicą, wzbogacą w witaminy i dodadzą nieco kolorów naszym kanapkom. Warzywom na ciepło może towarzyszyć tarty ser typu parmezan lub zielenina – rukola czy roszponka.

Pyszne smarowidła

W pełnych jesiennego smaku kanapkach nie może zabraknąć ulubionego smarowidła, stanowiącego doskonały podkład pod składniki. Z jarskimi dodatkami najlepiej komponują się wszelkie mięsne pasty oraz pasztety – klasyczne wieprzowe lub drobiowe, ale także wzbogacone warzywnymi dodatkami i odpowiednimi przyprawami.

– Przygotowując kanapki w jesiennym wydaniu warto skorzystać z dóbr tej pory roku: przede wszystkim warzyw korzennych, uwielbianych pomidorów i ogórków. Jako wygodny dodatek doskonale sprawdzą się pasztety w jesiennym wydaniu: z suszonymi grzybami, pieczarkami, ale też z rozgrzewającymi przyprawami, jak aromatyczny pieprz zielony czy papryczka chili. Zapewnią pyszną bazę pod dalsze składniki, jak na przykład plaster ulubionego sera – przekonuje Beata Mielcarek, ekspert marki Profi.

Na słodko i na słono

Prawdziwie jesienne kanapki nie muszą opierać się tylko na wytrawnych składnikach. Można je też przyrządzać w duecie słono-słodkim. Do tego wykorzystajmy sery miękkie jak mozzarella, feta, ricotta czy ser kozi oraz owocowe dodatki: pestki granatu, plastry dojrzałej, sezonowej gruszki, konfitury żurawinowe lub borówkowe. Słodko-wytrawne kanapki dobrze smakują też w towarzystwie orzechów włoskich i miodu. Takie kompozycje zadowolą każdego smakosza nietypowych połączeń.
Niższe temperatury, spadek energii i gorsze samopoczucie przez coraz krótsze i mało słoneczne dni zmuszają nas do zmiany lekkiej, letniej diety na typowo jesienne, obfitsze posiłki na całe dnie. Nie inaczej jest ze śniadaniami czy kolacjami: powinny być pożywne, pyszne i kolorowe. Wczesna jesień zapewnia nam różnorodne świeże składniki, z których przygotujemy mistrzowskie kanapki, pełne smaku i witamin.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
BHP przy usuwaniu wyrobów zawierających azbest
59PLN
Kawa Costa 200g (różne rodzaje)
6,99PLN
Szkolenie okresowe dla pracowników robotniczych
59PLN
Metryczka dziecka A4
20PLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Sporządzanie listy płac
od 50PLN
0

Zamiast słodyczy i kwiatów. Jaki prezent wybrać dla babci i dziadka?

Słodycze i kwiaty to standardowy upominek dla seniorów, wręczany im często przy# różnych okazjach. Zamiast jednak prezentu materialnego na Dzień Babci i Dziadka może podarować im niespodziankę, która pozwoli miło i ciekawie spędzić czas. Jak pokazało badanie serwisu Prezentmarzeń „Czas wolny podczas koronawirusa” aż 88% zapytanych Polaków odczuwa psychiczne skutki zagrożenia pandemią. Tym bardziej osoby starsze, które w obawie o zdrowie pozostają często w domowej izolacji. Dlatego warto wykorzystać zbliżający się Dzień Babci i Dziadka, aby zachęcić seniorów do skorzystania na przykład z tematycznych warsztatów online lub innej, niestandardowej atrakcji.

(czytaj więcej)
0

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać wypalenie pandemiczne

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać# wypalenie pandemiczne, wiążące się m.in. z objawami depresyjnymi i lękowymi – wynika z badań psychologów z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Pokazały one, że rok po wybuchu pandemii sytuacja ta nadal stresuje.

(czytaj więcej)
0

5 mitów na temat pieczywa. Czas obalić je wszystkie!

Nadszedł nowy rok, a wraz z nim – postanowienia noworoczne.# Wiele z nich dotyczy naszego zdrowia. Z sondażu United Surveys wynika, że w 2022 r. 22% Polaków chce prowadzić aktywniejszy tryb życia. Kolejne 17,7% zaplanowało przejście na dietę. Co oznacza zdrowe odżywianie się? Przede wszystkim spożywanie mniej przetworzonych produktów. Coraz częściej sięgamy np. po domowe wypieki, kierując się nie tylko rosnącymi cenami w piekarniach, ale również troską o swoją sylwetkę. Niektórzy w ogóle rezygnują z chleba, tłumacząc się noworoczną dietą. Ale czy na pewno jest to dobry kierunek? Obalamy 5 mitów na temat pieczywa. Wejdźmy w nowy rok zdrowo i smacznie.

(czytaj więcej)
0

Bankructwa obawia się co piąta firma. Najczęściej w budownictwie i usługach

O upadłość w minionym roku otarło się ponad# 7 proc. firm sektora MŚP. W tym roku czarnego scenariusza obawia się niemal co piąty biznes, przede wszystkim firmy mikro i małe, zatrudniające do 49 osób – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Najczęściej są to reprezentanci budownictwa, usług i transportu, podczas gdy w zeszłym roku o przyszłość najbardziej drżał przemysł. Przyczyn kłopotów przedsiębiorcy upatrują głównie wśród zmian prawno-podatkowych oraz inflacji i spadku popytu.

(czytaj więcej)