Karnawał, czyli kolorowo i roślinnie. Idealne przepisy na zimę

fot. InfoWire.pl
Karnawał to tradycja, która dziś kojarzy się# przede wszystkim z kolorową zabawą, korowodami przemierzającymi ulice miast, tańcem i balami maskowymi. Rio de Janeiro, Wenecja, Valletta czy Nicea to najbardziej znane miejsca, w których hucznie i barwnie kultywuje się ten obyczaj. Zanim się rozpowszechnił, był mocno związany z agrokulturą, czyli uprawą roli, a okres ten - od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej - był czasem pożegnania z… mięsem.
Zwyczaj narodził się na południu Europy, prawdopodobnie we Włoszech. Wywodzi się z kultury ludowej, rolnictwa i odprawianych pod koniec zimy obrzędów, mających zapewnić urodzaj i obfite plony. Był to czas przerwy w uprawach oraz gospodarskich obowiązkach, kiedy można było sobie pozwolić na zabawy, uczty i swawolę. Ważnym elementem tego okresu były tańce. Wierzono, że im wyższe będą skoki w trakcie zabawy, tym wyżej wyrośnie zboże.
Nazwa pochodzi od włoskiego carnevale, z łaciny: carnem levāre ("usuwać mięso") bądź caro, vale ("żegnaj mięso"). Do Polski zwyczaj przywędrował w średniowieczu. W staropolskiej tradycji okres ten nazywano mięsopustem bądź zapustami. Bawiono się zgodnie ze statusem społecznym i zamożnością, wszędzie jednak dużo jedzono, tańczono i pito. Organizowano także wystawne bale i uczty, kostiumowe reduty oraz kuligi.
Roślinne menu
Skoro karnawał to czas pożegnania z mięsem, warto przygotować nowe, smaczne i bogate w składniki odżywcze menu.
Dieta roślinna jest niezwykle różnorodna, a zmiana w kierunku takiego sposobu odżywiania otwiera przed nami nowe i zaskakujące możliwości kulinarne – mówi Joanna Lotkowska, dietetyczka i edukatorka żywieniowa z organizacji ProVeg Polska, partner merytoryczny kampanii PrzyGOTUJMY Lepszy Świat – Warto pamiętać również, że sposób życia, w którym wykluczamy mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to nie tylko wybór dietetyczny. Ta drobna zmiana na talerzu może być korzystna dla naszego zdrowia i zaowocować wielką zmianą dla środowiska: przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów, oszczędzić hektolitry wody, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt – dodaje Lotkowska.
W codziennym jadłospisie warto uwzględnić warzywa i owoce, rośliny strączkowe, a także produkty pełnoziarniste i zboża. Ważnym dodatkiem do dań powinny być, stosowane z umiarem, tłuszcze roślinne, czyli orzechy i nasiona lub tłoczone z nich oleje np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
Fasolowa pasta kanapkowa à la „smalczyk”
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- ½ szklanki oliwy z oliwek (ok. 100 ml)
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 8 suszonych, wędzonych śliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 pęczek lubczyku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W drobną kostkę pokrój cebulę i śliwki, a jabłko zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek i natkę lubczyku.
- Usmaż cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek, by była lekko rumiana, a następnie dodaj czosnek, śliwki i jabłko. Poczekaj aż wszystko wystygnie.
- Fasolę z częścią wody z puszki zmiksuj, dodaj oliwę i podsmażone składniki. Przypraw lubczykiem, solą, pieprzem i majerankiem.
- Pastę podawaj schłodzoną z razowym chlebem i ogórkiem kiszonym.
Pulpeciki z soczewicy w sosie curry
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki przyprawy curry
- 150 g soczewicy czerwonej
- 50 g płatków owsianych
- 1 puszka gęstego napoju kokosowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 250 ml wody
- 1 limonka
Sposób przygotowania:
- Posiekaną cebulę i czosnek usmaż na oliwie. Dodaj soczewicę i 2 łyżki przyprawy curry. Wlej 250 ml wody i całość duś ok. 10-15 minut, aż większość płynu odparuje.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i odstaw na kolejne 10 minut.
- Z tak przygotowanej soczewicy zrób kulki przypominające pulpety, a następnie usmaż je na oliwie i zdejmij z patelni.
- Na patelnię wlej napój kokosowy i dodaj 200 ml bulionu warzywnego oraz 1 łyżkę przyprawy curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pulpeciki z soczewicy podawaj z dzikim ryżem oraz sosem, skropione limonką i posypane kolendrą.
Chrupiąca cieciorka
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przyprawa Za'atar Knorr
- 1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Odsącz ciecierzycę i osusz ją ręcznikiem papierowym, a następnie rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, by równomiernie się zarumieniła.
- Ostrą paprykę, Za’atar i sól zmieszaj z oliwą z oliwek. Do powstałej mieszanki przypraw wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj. Podawaj wystudzone.
Materiał: InfoWire.pl
Czytaj również
- Sentymentalna podróż do przeszłości. Smaki naszego dzieciństwa
- Jak i co smażyć na ruszcie? Warto sięgnąć po sprawdzone już przepisy
- Sałatki najlepiej smakują wiosną. Czym możemy zaskoczyć gości?
- Trzy sposoby na domowe hamburgery. Proste przepisy na szybkie danie
- Co jeść podczas nauki, by pobudzić szare komórki? Dieta maturzysty
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Wesele sporym wydatkiem. W jaki sposób i na czym można zaoszczędzić?

Koszty organizacji ślubu i wesela rosną z roku na rok. Wiele osób poszukuje sposobów, by #zaoszczędzić. Jak wynika z naszych analiz, obecnie za „talerzyk” płacimy od 250 do nawet 500 złotych. W Polsce zwykle organizowane są przyjęcia na średnio 80 do 100 osób, choć niektóre pary planują huczne wesela nawet dla 300 gości. Wesele to zwykle spory wydatek w domowym budżecie. Podpowiadamy, w jaki sposób zaoszczędzić i na czym.
(czytaj więcej)Idealny składnik diety odchudzającej. Sprytne sposoby na jajka w stylu fit

Jajko to produkt powszechnie znany i lubiany, chętnie spożywany osobno, ale także jako #dodatek czy element wielu potraw. Stanowi również idealny składnik diety dla osób, które pragną zrzucić parę kilogramów lub być fit dzięki codziennym aktywnościom czy uprawianiu sportu.
(czytaj więcej)Niecodzienny gość w szubińskim komisariacie. Dźwięki spod sufitu

Pod sufitem piwnicy komisariatu w Szubinie, utknął wróbel. Na świergot uwięzionego ptaka zwrócił #uwagę dzielnicowy, który pomógł wydostać się zwierzęciu z potrzasku i wypuścił na wolność.
(czytaj więcej)"Poradnik bezpiecznego wypoczynku”. O czym należy pamiętać?

Przed rozpoczęciem ferii zachęcamy do zapoznania się z# „Poradnikiem bezpiecznego wypoczynku” Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz sprawdzenia wiarygodności organizatora za pośrednictwem bazy danych o wypoczynku.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!