Karnawał, czyli kolorowo i roślinnie. Idealne przepisy na zimę
fot. InfoWire.pl
Karnawał to tradycja, która dziś kojarzy się# przede wszystkim z kolorową zabawą, korowodami przemierzającymi ulice miast, tańcem i balami maskowymi. Rio de Janeiro, Wenecja, Valletta czy Nicea to najbardziej znane miejsca, w których hucznie i barwnie kultywuje się ten obyczaj. Zanim się rozpowszechnił, był mocno związany z agrokulturą, czyli uprawą roli, a okres ten - od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej - był czasem pożegnania z… mięsem.
Zwyczaj narodził się na południu Europy, prawdopodobnie we Włoszech. Wywodzi się z kultury ludowej, rolnictwa i odprawianych pod koniec zimy obrzędów, mających zapewnić urodzaj i obfite plony. Był to czas przerwy w uprawach oraz gospodarskich obowiązkach, kiedy można było sobie pozwolić na zabawy, uczty i swawolę. Ważnym elementem tego okresu były tańce. Wierzono, że im wyższe będą skoki w trakcie zabawy, tym wyżej wyrośnie zboże.
Nazwa pochodzi od włoskiego carnevale, z łaciny: carnem levāre ("usuwać mięso") bądź caro, vale ("żegnaj mięso"). Do Polski zwyczaj przywędrował w średniowieczu. W staropolskiej tradycji okres ten nazywano mięsopustem bądź zapustami. Bawiono się zgodnie ze statusem społecznym i zamożnością, wszędzie jednak dużo jedzono, tańczono i pito. Organizowano także wystawne bale i uczty, kostiumowe reduty oraz kuligi.
Roślinne menu
Skoro karnawał to czas pożegnania z mięsem, warto przygotować nowe, smaczne i bogate w składniki odżywcze menu.
Dieta roślinna jest niezwykle różnorodna, a zmiana w kierunku takiego sposobu odżywiania otwiera przed nami nowe i zaskakujące możliwości kulinarne – mówi Joanna Lotkowska, dietetyczka i edukatorka żywieniowa z organizacji ProVeg Polska, partner merytoryczny kampanii PrzyGOTUJMY Lepszy Świat – Warto pamiętać również, że sposób życia, w którym wykluczamy mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to nie tylko wybór dietetyczny. Ta drobna zmiana na talerzu może być korzystna dla naszego zdrowia i zaowocować wielką zmianą dla środowiska: przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów, oszczędzić hektolitry wody, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt – dodaje Lotkowska.
W codziennym jadłospisie warto uwzględnić warzywa i owoce, rośliny strączkowe, a także produkty pełnoziarniste i zboża. Ważnym dodatkiem do dań powinny być, stosowane z umiarem, tłuszcze roślinne, czyli orzechy i nasiona lub tłoczone z nich oleje np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
Fasolowa pasta kanapkowa à la „smalczyk”
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- ½ szklanki oliwy z oliwek (ok. 100 ml)
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 8 suszonych, wędzonych śliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 pęczek lubczyku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W drobną kostkę pokrój cebulę i śliwki, a jabłko zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek i natkę lubczyku.
- Usmaż cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek, by była lekko rumiana, a następnie dodaj czosnek, śliwki i jabłko. Poczekaj aż wszystko wystygnie.
- Fasolę z częścią wody z puszki zmiksuj, dodaj oliwę i podsmażone składniki. Przypraw lubczykiem, solą, pieprzem i majerankiem.
- Pastę podawaj schłodzoną z razowym chlebem i ogórkiem kiszonym.
Pulpeciki z soczewicy w sosie curry
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki przyprawy curry
- 150 g soczewicy czerwonej
- 50 g płatków owsianych
- 1 puszka gęstego napoju kokosowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 250 ml wody
- 1 limonka
Sposób przygotowania:
- Posiekaną cebulę i czosnek usmaż na oliwie. Dodaj soczewicę i 2 łyżki przyprawy curry. Wlej 250 ml wody i całość duś ok. 10-15 minut, aż większość płynu odparuje.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i odstaw na kolejne 10 minut.
- Z tak przygotowanej soczewicy zrób kulki przypominające pulpety, a następnie usmaż je na oliwie i zdejmij z patelni.
- Na patelnię wlej napój kokosowy i dodaj 200 ml bulionu warzywnego oraz 1 łyżkę przyprawy curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pulpeciki z soczewicy podawaj z dzikim ryżem oraz sosem, skropione limonką i posypane kolendrą.
Chrupiąca cieciorka
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przyprawa Za'atar Knorr
- 1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Odsącz ciecierzycę i osusz ją ręcznikiem papierowym, a następnie rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, by równomiernie się zarumieniła.
- Ostrą paprykę, Za’atar i sól zmieszaj z oliwą z oliwek. Do powstałej mieszanki przypraw wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj. Podawaj wystudzone.
Materiał: InfoWire.pl
Czytaj również
- Kulinarne inspiracje. Kanapki pełne wiosennych smaków
- Przepis na maślankowiec. Doskonałe ciasto przyrządzisz w kilka minut
- Wiosna na talerzu. Wejście w nową porę roku będzie czystą przyjemnością
- Pomysły na dania walentynkowe. Jak wyrazić miłość bez słów?
- Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
Dodaj komentarz
Jak prawidłowo stosować antybiotyki? Nie przerywaj kuracji
Czy wiesz, jak prawidłowo stosować antybiotyki? Zapobieganie infekcjom i odpowiednie ich# leczenie pomogą zachować skuteczność leków i zapobiegać antybiotykoodporności.
(czytaj więcej)Ćwiczenia policjantów i straży granicznej. Wspólne działania
Policjanci, wspólnie ze strażą graniczną, wzięli udział# w ćwiczeniach na terenie Portu Lotniczego w Bydgoszczy. Miały one na celu sprawdzenie i utrwalenie działań służb w odpowiedzi na realne zagrożenia, które mogą wystąpić podczas codziennej działalności lotniska.
(czytaj więcej)Co nam mówi kod kreskowy? Czy prefiks 590 = Polska?
Kto odpowiada za kody kreskowe#? GS1 to międzynarodowa organizacja zajmująca się zarządzaniem systemem znakowania produktów kodami kreskowymi.
(czytaj więcej)Terytorialsi na kolejnym szkoleniu. Kurs SERE był bardzo wymagający
Ucieczka, unikanie przeciwnika, przetrwanie w terenie to tylko niektóre #zagadnienia kursu SERE poziomu B, który w minionym tygodniu zrealizowało Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej w Toruniu. W 5-dniowym kursie udział wzięło kilkunastu Terytorialsów z całego kraju, a zajęcia realizowane były m.in. na terenie borów Tucholskich.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!