Dziś mamy 14 sierpnia 2022, niedziela, imieniny obchodzą:

18 września 2021

Kuchni włoskiej nie może zabraknąć w jadłospisie. Zobacz, co warto wiedzieć

fot. pow.

fot. pow.

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i# najsmaczniejszych kuchni świata. Wyróżniają ją wysokiej jakości świeże składniki, proste przygotowanie oraz odpowiednio dobrane przyprawy i zioła. Do najczęściej przyrządzanych dań włoskich należą makarony, pizza i inne specjały mączne, a także aromatyczne sosy i dodatki. Czym zastąpić i jak przygotowywać popularne włoskie, potrawy przez osobę unikającą glutenu w diecie?

Historia kuchni włoskiej sięga aż VI wieku p.n.e., jednak dopiero w renesansie stała się prawdziwą pyszną sztuką za sprawą najsłynniejszego włoskiego kucharza tamtych czasów – Bartolomea Scappiego. Spisał on ponad 1000 przepisów w pierwszej ilustrowanej książce kulinarnej na świecie – „Dzieło na temat sztuki gotowania”, która służy do dzisiaj jako inspiracja dla wielu mistrzów gotowania. Na przestrzeni lat każdy region Italii zasłynął ze swoich specjałów, jak północna Bolonia i najsłynniejszy na świecie sos boloński czy Sycylia w raz z jej smażonymi ryżowymi kulkami z mięsnym nadzieniem – arrancini. Kluczem do udanego posiłku po włosku jest także jego celebracja: Włosi jako naród bardzo rodzinny jedzą wspólnie, świętując każdą chwilę spędzoną razem.

Tradycyjne potrawy słonecznych Włoch są oparte przede wszystkim na produktach wyrobionych z mąki pszennej lub innych pszennych półproduktów. Stanowi to niemałe wyzwanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu – białka roślinnego, zapewniającego odpowiednią kleistość i konsystencję gotowego wyrobu – ze względu na jego nietolerancję lub uczulenie. Gluten jest też bezwzględnie zakazany w diecie chorujących na celiakię. Czy oznacza to całkowitą rezygnację z jednej z najpopularniejszych kuchni europejskich? Nic bardziej mylnego. Obecnie w sklepach dostępne są różne rodzaje wysokiej jakości produktów bezglutenowych, z których przygotujemy prawdziwie włoskie potrawy, pamiętając o prostocie i dobrych składnikach.

Sztuka makaronowa

Zaczynając swoją podróż po włoskim jedzeniu musimy zacząć od klasyki – past, czyli makaronów. Każdy z tradycyjnych rodzajów możemy łączyć z takimi sosami jak boloński, carbonara czy pesto lub stworzyć nowe, własne kompozycje smakowe. Podstawą przepisów włoskich jest wspomniana wcześniej prostota w wykonaniu, wysokiej jakości składniki: mięso, włoski ser typu parmezan, pecorino Romano czy grana padano, aromatyczne pomidory i zioła.

- Bezglutenowe makarony przygotowane są z mąki kukurydzianej i ryżowej w odpowiednich proporcjach. Smakiem, formą i sprężystością, ale też sposobem gotowania nie różnią od tych z semoliny z pszenicy durum. Bezglutenowe makarony mogą także spożywać diabetycy ze względu na mniejszą zawartość węglowodanów niż ich tradycyjne odpowiedniki – mówi Karol Sadowski, Project Manager marki Ocelio

Pyszne wypieki mączne

Kolejnym wyzwaniem dla unikających glutenu w diecie są wszelkie włoskie potrawy wypiekane z mąki pszennej. Należą do nich przede wszystkim spody do pizzy, włoskie pieczywo typu foccacia, drożdżowe paluszki grissini, ale też słodkie desery: ciasta typu panettone czy kruche rurki cannoli z nadzieniem.

- Doskonałe ciasto na pizzę możemy przygotować z gotowych mieszanek do wypieku pizzy, w skład których wchodzą pozbawione glutenu skrobie kukurydziana i z tapioki, a także mąka ryżowa. Mamy wówczas pewność odpowiednich proporcji wszystkich składników – dodaje ekspert marki Ocelio.

Z takiej samej mieszanki przygotujemy klasyczną foccacię ze świeżym rozmarynem i solą lub chrupiące grissini, idealne na przystawkę bądź przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Do słodkich wypieków możemy użyc z kolei mieszanek do wypieku ciasta. Dzięki nim przygotujemy zarówno miękką babkę panettone jak i kruche cannoli.

Ryżowa uczta

Ostatnim filarem kuchni włoskiej jest ryż w różnych postaciach. Do najbardziej znanych potraw z ryżu zalicza się kremowe risotto, czyli gotowany najczęściej w bulionie rodzaj okrągłego ryżu – arborio, carnaroli lub też vialone nano. Historia tej potrawy sięga czasów średniowiecznych oraz ówczesnego Księstwa Mediolanu, skąd pochodzi tradycyjne Risotto alla Millanese, gotowane na bulionie wołowym z dodatkiem drogiego szafranu. Stamtąd wędrowało w dalsze rejony kraju, przybierając regionalną, nieco bardziej przystępną dla mniej majętnych formę. Obecnie risotto przygotowuje się na bulionie drobiowym z dodatkiem masła, wina, czosnku, cebuli i parmezanu, odpowiadającego za śmietankową konsystencję i lepkość. Innym włoskim daniem przyrządzanym z ryżu są wspomniane wcześniej sycylijskie arrancini. Smażone na głębokim tłuszczu kulki ryżowe z aromatycznym nadzieniem z mięsa i ciągnącej się mozzarelli to lokalne danie, którym Włosi zajadają się w najczęściej w porze lunchu.

Bezglutenowa kuchnia włoska, choć na pozór wydaje się niemożliwa to przyrządzenia ze względu na wszechobecną mąkę pszenną w składzie wielu dań, staje się na wyciągnięcie ręki dzięki gotowym bezglutenowym wersjom makaronów i innych specjałów, a także specjalnym mieszankom piekarniczym, które znajdziecie na rynku. Pamiętajmy jednak, by wybierać tylko sprawdzone produkty, które zostały przetestowane pod względem obecności glutenu, zgodnie z rygorystycznymi normami dla bezpiecznej żywności bezglutenowej.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Ramka na zdjęcia
74,90PLN 39,90PLN
Stres w pracy oraz jego wpływ na występowanie wypadków przy pracy
49PLN
Szkolenie okresowe dla pracowników robotniczych
59PLN
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
BHP przy usuwaniu wyrobów zawierających azbest
59PLN
0

Jak uczyć rodziców w zakresie opieki nad noworodkiem? Porady położnej

Narodziny dziecka są dużym wydarzeniem#. Dla przyszłych rodziców brak wiedzy i umiejętności związanych z obserwacją i pielęgnacją jest dużym stresem i wyzwaniem. Prowadzona edukacja przedporodowa, okołoporodowa i poporodowa przez szkołę rodzenia czy położną środowiskową ma niebagatelne znaczenie w przygotowaniu rodziców do zupełnie nowej roli. O opiece nad maluszkiem i jego pielęgnacji opowiada Urszula Piskorska, zwyciężczyni 8. edycji konkursu Położna na medal.

(czytaj więcej)
0

Drożyzna w Polsce. Czy Spółdzielnie Mieszkaniowe czeka kryzys?

Drożyzna jest widoczna nie tylko na paragonach w sklepach.# Rosnące koszty kredytów, a także transportu czy usług spędzają sen z oczu Polaków. W trudnej sytuacji są mieszkańcy wspólnot czy Spółdzielni Mieszkaniowych. Ci już dzisiaj drżą na myśl o rosnących rachunkach i obawiają się nadchodzącego sezonu grzewczego. Rosną opłaty za energię elektryczną, sukcesywnie wzrasta wysokość czynszu, a także koszty wywozu odpadów. Część Spółdzielni Mieszkaniowych już dziś próbuje się zabezpieczyć przed wysokimi rachunkami za ogrzewanie i inwestuje w odnawialne źródła energii.

(czytaj więcej)
0

Julia Hladiy z Kowalewa przekazała cenne znalezisko. Tysiącletni krzyżyk

Julia Hladiy, pochodząca z Kowalewa (gmina Szubin), postanowiła# związać swoje życie z Gdańskiem. Tam, od jakiegoś czasu, łowi bursztyny. W lutym tego roku znalazła jantar w kształcie krzyża, pochodzący z XII wieku. Swoje znalezisko oddała do Muzeum Bursztynu w Gdańsku.

(czytaj więcej)
0

3 popularne cyberoszustwa finansowe, przez które możesz wpaść w długi. Sprawdź, jak się przed nimi u

Według danych zebranych na zlecenie BIK, aż 84% Polaków obawia# się wykorzystania swoich personaliów w wyniku wycieku, a 54% boi się wyłudzenia pieniędzy spowodowanego kradzieżą danych[1]. Te obawy są jak najbardziej uzasadnione, szczególnie teraz, gdy trwają wakacje, i gdy cieszymy się beztroskim, zasłużonym wypoczynkiem. Oszuści jednak nie mają urlopu i wciąż szukają coraz to nowych sposobów na to, by zdobyć dostęp do naszych danych… i pieniędzy. I choć mogłoby się wydawać, że nasza świadomość jako użytkowników Internetu – a co za tym idzie, także ostrożność – powinny być coraz większe, to często wystarczy, że cyberprzestępcy nieznacznie zmodyfikują swoje wcześniejsze metody, a kolejne osoby tracą swoje oszczędności albo popadają w długi. Wciąż najczęstszą (i niestety bardzo skuteczną) metodą oszustwa są różne odmiany phisingu, czyli podszywania się pod inną osobę lub instytucję, czego doświadczyło już 34% badanych Polaków[2].To właśnie tę od lat znaną metodę wykorzystał oszust z Rybnika, który zarabiał na swoich ofiarach, „sprzedając” płatny dostęp do stron internetowych oferujących fałszywe pożyczki. Mężczyzna wyłudził łącznie prawie 6 mln zł i oszukał ponad 40 tys. osób![3] Aktualnie często spotykanymi atakami są także te wykorzystujące wizerunek Ministerstwa Finansów czy PGE. Przez brak ostrożności albo niewiedzę możemy w ich wyniku stracić nie tylko bieżące środki z konta, ale i dane, na które przestępcy mogą zaciągnąć kredyt lub pożyczkę w naszym imieniu. Na czym dokładnie polegają popularne w ostatnich miesiącach metody wyłudzeń i jak się przed nimi bronić? O tym w kolejnym materiale Intrum ,,Ogarniam finanse”!

(czytaj więcej)