"Kulinarna podróż przez historię i teraźniejszość". Dania takie, że palce lizać

fot. powierzone
„Jesień na talerzu” taki charakter miało kolejne spotkanie uczniów# Branżowej Szkoły I Stopnia ZS. im. Wł. Łokietka w Lubaszczu w Akademii Kulinarnej pana Szymona Brukwickiego w Nakle nad Notecią.
Warsztaty pn. „Kulinarna podróż przez historię i teraźniejszość” podobnie jak wcześniejsze, odbywały się w ramach realizacji projektu na zajęcia pozalekcyjne, których organizatorem jest Powiat Nakielski.
Do kolejnego „boju kulinarnego” wkroczyli uczniowie klasy III a kształcący się oczywiście ;)
w zawodzie kucharz. Młodzież do dań wykorzystała bogactwo jesiennych składników tj. grzyby, śliwki , orzechy oraz podroby. Przewodnikiem po niezwykłych smakach i metodach kulinarnych był szef kuchni i ekspert kulinarny pan Szymon Brukwicki, u którego w progach Akademii niejednokrotnie gościliśmy.
Na ucztę kulinarną uczniowie zaprosili dyrektora ZS im Wł. Łokietka pana Piotra Michalak.
Młodzi adepci gastronomii z karty menu zaproponowali dyrektorowi: zupę krem z grzybów leśnych pod kapeluszem z ciasta francuskiego, pajdę z kremowym pasztetem z kaczych wątróbek, placki ziemniaczane na słodko z flambirowanymi śliwkami i słono z gulaszem z karkówki, tatar wołowy z kaparami oraz sałatkę Cezar. Menu było pełnowartościowe, odżywcze, smakowite i pełne jesiennej kolorystyki. „Palce lizać” - tak podsumował pan dyrektor :)
Dziękujemy panu Szymonowi Brukwickiemu za cenną lekcję kulinarną:).
Materiał: Agnieszka Andrzejewska / Zespół Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria








Czytaj również
Dzisiaj Wielka Sobota. Dzień ciszy i oczekiwania

Wielka Sobota jest dniem spoczynku Jezusa# w grobie i adoracji Najświętszego Sakramentu. Obchodzona jest jako dzień błogosławieństwa, gdyż święci się wtedy ogień, wodę i wielkanocne pożywienie.
(czytaj więcej)Mozaika wielkanocnych tradycji. Rozmowa z Hanną Łopatyńską

Rozmowa z Hanną Łopatyńską, kierownikiem Działu Folkloru i Kultury Społecznej Muzeum Etnograficznego w Toruniu
(czytaj więcej)Pisanki. Na przestrzeni wieków pełniły wiele funkcji

Od najdawniejszych czasów ze Świętami # Wielkanocnymi kojarzone jest jajko, w tradycji chrześcijańskiej symbol nowego życia i zmartwychwstałego Chrystusa, w tradycji ludowej – symbol siły, płodności i miłości.
(czytaj więcej)Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.
(czytaj więcej)