"Kulinarna podróż przez historię i teraźniejszość". Dania takie, że palce lizać
fot. powierzone
„Jesień na talerzu” taki charakter miało kolejne spotkanie uczniów# Branżowej Szkoły I Stopnia ZS. im. Wł. Łokietka w Lubaszczu w Akademii Kulinarnej pana Szymona Brukwickiego w Nakle nad Notecią.
Warsztaty pn. „Kulinarna podróż przez historię i teraźniejszość” podobnie jak wcześniejsze, odbywały się w ramach realizacji projektu na zajęcia pozalekcyjne, których organizatorem jest Powiat Nakielski.
Do kolejnego „boju kulinarnego” wkroczyli uczniowie klasy III a kształcący się oczywiście ;)
w zawodzie kucharz. Młodzież do dań wykorzystała bogactwo jesiennych składników tj. grzyby, śliwki , orzechy oraz podroby. Przewodnikiem po niezwykłych smakach i metodach kulinarnych był szef kuchni i ekspert kulinarny pan Szymon Brukwicki, u którego w progach Akademii niejednokrotnie gościliśmy.
Na ucztę kulinarną uczniowie zaprosili dyrektora ZS im Wł. Łokietka pana Piotra Michalak.
Młodzi adepci gastronomii z karty menu zaproponowali dyrektorowi: zupę krem z grzybów leśnych pod kapeluszem z ciasta francuskiego, pajdę z kremowym pasztetem z kaczych wątróbek, placki ziemniaczane na słodko z flambirowanymi śliwkami i słono z gulaszem z karkówki, tatar wołowy z kaparami oraz sałatkę Cezar. Menu było pełnowartościowe, odżywcze, smakowite i pełne jesiennej kolorystyki. „Palce lizać” - tak podsumował pan dyrektor :)
Dziękujemy panu Szymonowi Brukwickiemu za cenną lekcję kulinarną:).
Materiał: Agnieszka Andrzejewska / Zespół Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
"Po bezdrożach". Wędrówka wzdłuż Doliny Noteci
Kolejna nocna wędrówka z cyklu "Po bezdrożach" za nami#. Tym razem wracaliśmy z Anielin do Nakła skarpą wzdłuż Doliny Noteci.
(czytaj więcej)Jak chronić siebie i swoje dane w sieci? Miesiąc cyberbezpieczeństwa
W świecie, gdzie codzienność przenosi się do Internetu#, bezpieczeństwo w sieci staje się priorytetem. Każdego dnia jesteśmy narażeni na różnego rodzaju cyberzagrożenia, które mogą dotknąć każdego. Październik, Europejski Miesiąc Cyberbezpieczeństwa, to idealny moment, aby poznać najważniejsze zasady ochrony swoich danych i dowiedzieć się, jak skutecznie zabezpieczyć aktywności w sieci.
(czytaj więcej)Dynia smaczna, odżywcza i zdrowa. Cenne składniki także w pestkach
Owoce i warzywa jemy cały rok. Najsmaczniejsze są te# sezonowe.
(czytaj więcej)Miłośników grzybobrania nie brakowało. Frekwencja zaskoczyła organizatorów
„chodźMYnagrzyby” to hasło grzybobrania zorganizowanego# w podbydgoskim Łochowie, które jak magnes przyciągnęło mieszkańców kujaw i pomorza w sobotni poranek. Lista chętnych osób zapełniła się już po kilkunastu godzinach, a samo wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Nie zabrakło wspólnych rozmów, uśmiechu, porad ekspertów i przede wszystkim… grzybów!
(czytaj więcej)