Dziś mamy 16 kwietnia 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

02 lutego 2022

Na tropie wakacyjnych smaków. Rozgrzewające dania zimową porą

fot. pow.

fot. pow.

Sezon na rozgrzewające dania w pełni! Nic tak nie polepsza# naszego nastroju, jak talerz pysznego, ciepłego obiadu, gdy zmarznięci wróciliśmy właśnie do domu. Aby jeszcze bardziej umilić chwile jedzenia, zdecydujmy się na egzotyczne potrawy z ciepłych krajów. Przeniosą nas na chwilę na hiszpańskie uliczki, upalne plaże w Meksyku czy gorące afrykańskie klimaty. Zapraszamy na rozgrzewającą, kulinarną podróż dookoła świata.

Aby choć na chwilę zapomnieć o szarudze na zewnątrz – proponujemy kilka aromatycznych inspiracji z kulinarnych wakacyjnych podróży. Rozgrzeją, zapewnią świetne samopoczucie, posmakują każdemu miłośnikowi piaszczystych plaż, upalnego słońca i pięknych letnich widoków.

Egzotyczna kuchnia afrykańska

Na początek przenosimy się do upalnej, bogatej w piękne widoki Afryki. Kulinarna Afryka to przede wszystkim źródło bardzo aromatycznych, wyrazistych przypraw, mięsnych tradycyjnych potrawek i strączków na różne sposoby. Podstawą kuchni północnoafrykańskiej są marokańskie, libańskie i tunezyjskie potrawy. Do najpopularniejszych dań Maroka należy z pewnością tajin – tradycyjny gulasz z delikatnym mięsem jagnięcym, duszonym z warzywami i przyprawami, takimi jak kardamon, kurkuma, kolendra czy kmin rzymski. Całość zapieka się w specjalnym, glinianym naczyniu o stożkowatej budowie. Marokański tajin podaje się najczęściej z ciecierzycą lub ryżem białym.

Tabbouleh z kolei to nic innego jak libańska wariacja lekkiej sałatki warzywnej, składająca się z pomidorów, zielonych ogórków, papryki, dużej ilości pietruszki i mięty z dodatkiem kaszy bulgur. Wyśmienita jako dodatek do obiadu lub na lekkostrawną kolację.

Rozgrzewający Meksyk na talerzu

Kuchnia meksykańska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie. Dlaczego tak jest? Najpewniej dzięki wyrazistym smakom, które zadowolą każdego smakosza potraw, również pikantnych. W narodowej kuchni meksykańskiej prym wiedzie tortilla podawana na różne sposoby, fasola oraz… papryczka chili. Meksykanie są także fanami aromatycznych, pomidorowych sals oraz guacamole. Współcześnie kultura jedzenia w Meksyku jest ściśle powiązana z dobrą zabawą, dlatego wszelkie dania meksykańskie sprawdzą się doskonale w roli ciepłych przekąsek okolicznościowych.

Do pysznych i dobrze znanych dań prosto z gorącego Meksyku należą: sycące burrito, czyli tortilla z aromatycznym farszem mięsnym i dodatkiem ryżu, serowa quesadilla, czyli placki tortilli przekładane nadzieniem z kurczaka, dużą ilością sera i kukurydzy czy też tacos – chrupiące minitortille wypełnione mięsem lub warzywami.

Hiszpańskie smaki

Sekretem tradycyjnej kuchni hiszpańskiej są przede wszystkim owoce morza, regionalne, śródziemnomorskie składniki i rozmaite sery. Do najciekawszych hiszpańskich posiłków należy oczywiście paella. Wywodząca się z Walencji jest najbardziej charakterystyczną potrawą hiszpańskiej kuchni. To aromatyczny, wolno gotowany ryż, najczęściej z dodatkiem kurkumy lub w wersji czarnej arroz negro – tuszu z kałamarnicy z kawałkami kurczaka lub królika, z owocami morza i warzywami. Całość podaje się na specjalnej patelni, na której paella została wcześniej przyrządzona. Wspominając o kuchni hiszpańskiej, nie można zapomnieć o słynnych tapas: tradycyjnych przystawkach składających się z małych porcji wędlin, serów, oliwek z aioli – specjalnego sosu czosnkowego lub też patatas bravas: smażonych ziemniaczków podawanych z różnymi sosami.

Hiszpania na słodko to również smażone na głębokim oleju churros – wypiek z ciasta parzonego o podłużnej formie, w konsystencji podobny do ciasta pączkowego, oraz flan – delikatny deser o konsystencji budyniu z karmelowym sosem. Dużą popularnością cieszy się także pudding ryżowy: arroz con leche, czyli dosłownie ryż gotowany na mleku. Z dodatkiem cynamonu i wanilii może być też podawany jako pyszne śniadanie.

– Kuchnie z dalszych zakątków świata to świetny sposób na przełamanie nudy w naszych posiłkach. Oprócz właściwości rozgrzewających i poprawiających humor zimową porą, potrawy afrykańskie, meksykańskie czy hiszpańskie stanowią doskonałą inspirację na kolorowy posiłek pełen wyrazistych smaków i aromatów. Pamiętajmy, aby każde z tych smacznych dań miało dobrej jakości bazę, jak aromatyczne odmiany ryżu, ale i sycące strączki lub kasze. Dobrze także uzupełnić nasze zapasy w przyprawy ciepłych krajów: kardamon, papryczkę chili, kolendrę, kminek czy kurkumę. Przygotowując potrawę z dalekiego Meksyku czy Maroka, z pewnością przeniesiemy się choć na chwilę w tamte rejony – przekonuje Lucyna Wysocka, ekspert marek Halina i Britta.

Odległe potrawy światowej sztuki kulinarnej to doskonała okazja do zasmakowania nowych lub też dobrze znanych smaków i aromatów. To także przyjemny czas do celebrowania w gronie najbliższych przy słonecznym obiedzie, pełnym wakacyjnych smaków.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Usługi pełnienia stanowiska Inspektora Ochrony Danych Osobowych
Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego
od 500PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
159PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
49PLN
Budowa magazynów
0

Już zakwitły mniszki. Przygotuj smaczny syrop na przeziębienie

Mniszek lekarski to cenna roślina znana #z wielu prozdrowotnych właściwości. Nadszedł właśnie najlepszy moment na zbiór kwiatów. Można z nich przyrządzić miód lub syrop, który przyda się zimą, gdy dopadnie nas przeziębienie. Przepis jest prosty i tani. Wystarczy trochę cierpliwości.

(czytaj więcej)
0

Połowa szkolenia nowo wcielonych Terytorialsów. Wkrótce przysięga

To już połowa szkolenia nowo wcielonych# Terytoriasów w 82 batalionie lekkiej piechoty z Inowrocławia. Jest to bardzo intensywny element szkolenia podstawowego żołnierzy, który zakończy się złożeniem uroczystej przysięgi wojskowej 20 kwietnia br.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Światowy Dzień Trzeźwości. Jak alkohol wpływa na nasz organizm?

Co roku 15 kwietnia Światowa Organizacja Zdrowia apeluje#, aby przynajmniej w tym jednym dniu powstrzymać się od spożywania jakichkolwiek produktów alkoholowych. Chce tym samym zwrócić uwagę na problem alkoholizmu oraz zagrożeń zdrowotnych wynikających z nadużywania alkoholu. Według WHO alkohol znajduje się na trzecim miejscu wśród czynników ryzyka dla zdrowia populacji. Większe ryzyko niesie za sobą palenie tytoniu i nadciśnienie tętnicze. Ponad 60 rodzajów chorób i urazów ma związek ze spożywaniem alkoholu.

(czytaj więcej)
0

Wędrówka wzdłuż Kanału Bydgoskiego. Dużo dobrego humoru

Wczorajszą wędrówkę rozpoczęliśmy #w Bydgoszczy, skąd w piętnastoosobowym składzie wędrowaliśmy wzdłuż Kanału Bydgoskiego.

(czytaj więcej)