Dziś mamy 27 października 2021, środa, imieniny obchodzą:

14 października 2021

Nabiał to ważna część diety. Zmiany piramidy żywieniowej na przestrzeni lat

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Wspólne działanie 150 krajów sprawia, że# Światowy Dzień Żywności, który przypada na 16 października, jest jednym z najbardziej celebrowanych dni w kalendarzu ONZ. Setki wydarzeń i działań informacyjnych skupiają rządy, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe, media i opinię publiczną. Promują ogólnoświatową świadomość i działanie na rzecz tych, którzy cierpią głód oraz potrzebę zapewnienia wszystkim zdrowych diet.

Stwierdzenie, że trendy i porady dotyczące zdrowego odżywiania zmieniły się w ciągu ostatniego stulecia, byłoby niedopowiedzeniem – od kilkudziesięciu lat rządy wydają dziesiątki różnych oficjalnych przewodników, dotyczących zdrowego odżywiania. W tym piramidę żywieniową, którą być może najlepiej znamy. Pytanie, czy jest to równoznaczne z tym, że się do niej stosujemy?

Zdrowa dieta kontra problem głodu na świecie

Światowy Dzień Żywności został ustanowiony po raz pierwszy w listopadzie 1979 roku. Pomysł zasugerował były węgierski minister rolnictwa i żywności dr Pal Romany. Od tego czasu dzień ten jest obchodzony przez ponad 150 krajów na całym świecie. Zwykle tematem przewodnim jest rolnictwo i inwestycje w tym w sektorze, podejmowane w celu zwiększenia produkcji żywności. Te działania w połączeniu z edukacją i promowaniem zdrowia, mogą pomóc w zwalczaniu głodu na świecie - potrzebujemy zrównoważonych systemów rolno-spożywczych, które będą w stanie wyżywić 10 miliardów ludzi do 2050 roku. O ile jednak na zdrową dietę nie mogą sobie pozwolić trzy miliardy ludzi – prawie 40% światowej populacji - równolegle na całej Ziemi rośnie problem nadwagi i otyłości. Dzisiejszy świat stoi przed dwoma głównymi problemami. Jednym z nich jest zapewnienie zdrowej diety, której brak dotyka zarówno bogatych, jak i biednych, powodując problemy związane ze stylem życia, takie jak otyłość czy cukrzyca. Z drugiej strony pojawia się problem głodu, który prowadzi do niedożywienia, śmierci i nieprawidłowego wzrostu dzieci.

Nabiał jako ważna część zbilansowanej diety

Są tylko 2 pokarmy spożywane przez ludzi, które są w stanie zaspokoić całe zapotrzebowanie na składniki odżywcze złożonego organizmu: mleko i jajka. Nic więc dziwnego, że mleko i przetwory mleczne stanowią doskonały wkład w zdrową dietę, wykazując odpowiednią równowagę składników odżywczych niezbędnych do zdrowego wzrostu i rozwoju. Właśnie z tej przyczyny występują we wszystkich wytycznych dotyczących talerzy żywieniowych i piramid żywieniowych, zajmując obecnie trzecią pozycję. – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki. Nie każdy wie, że Polska jest jednym z największych producentów mleka w Unii Europejskiej. W eksporcie produktów mleczarskich dominują sery. Największy udział w strukturze eksportu serów i twarogów, bo aż ok. 60-70%, stanowią tzw. sery żółte. W latach 2014– 2020 z Polski wywożono średnio 45% wolumenu krajowej produkcji tego asortymentu. - Polskie sery są cenione za jakość i walory smakowe także przez krajowych konsumentów – słusznie podkreśla ekspertka z MSM Mońki. Na naszych sklepowych półkach dostępnych jest wiele rodzajów serów i produktów mleczarskich. Warto sobie w tym momencie uświadomić, że na świecie istnieje wiele miejsc, gdzie produkty mleczne są drogie w stosunku do lokalnych poziomów dochodów i są postrzegane jako żywność prestiżowa, na którą stać tylko najbogatszych.

Ewolucja piramidy żywieniowej trwa

Oprócz ruchu, podstawą obowiązujących od 2016 r. zaleceń żywieniowych, rekomendowanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i polski Instytut Żywności i Żywienia, są owoce i warzywa, które powinny stanowić połowę każdego posiłku w proporcji ¾ warzyw, ¼ owoców. Na liście nie ma słodyczy, które figurowały na szczycie pierwszej piramidy żywieniowej, opracowanej w 1992 przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).

Zarówno polskie jak i amerykańskie piramidy żywienia są poddawane nieustannej ewaluacji. Wiąże się to przede wszystkim z aktualizowaniem wiedzy na temat tego jak pożywienie wpływa na nasze zdrowie. Sami także przykładamy do tego coraz większą wagę. Nie powtarzamy zasłyszanych, obiegowych opinii, ale staramy się obalać mity, jak np. te krążące wokół jedzenia żółtego sera. - Na szczęście coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że pewna ilość zdrowych tłuszczów jest organizmowi po prostu potrzebna, w związku z czym ser żółty można spożywać systematycznie, ale z umiarem. – wyjaśnia Ewa Polińska. Zwłaszcza, że wiele witamin i minerałów rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Mając świadomość tego jakie pokarmy nam służą, a czego warto unikać i stosując się do tego w praktyce, zyskamy przede wszystkim zdrowie.

Doceniajmy to, że mamy dostęp do tak wielu wartościowych produktów i jedzmy świadomie nie tylko podczas Światowego Dnia Żywności.

Materiał: Karolina Cempel - Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 2 8

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 6 (8)

    Mieszkanka, w dniu 14-10-2021 09:21:58 napisał:

    Produkty mleczne to kontrowersja-niektòrym służą, innym szkodzą. Ja rzucają produkty mleczne pozbyłam się wszelkich dolegliwości i na dodatek przestałam się przeziębiać, zastąpując białko zwierzęce roślinnym oczywiście. W roślinach też jest wszystko co trzeba i z czasem trend leczenia roślinami stanie się bardziej popularny od produktów odzwierzęcych. Polecam osobiście rośliny strączkowe, tofu, jogurty na bazie kokosu itd… Warto też przyjrzeć się jak wygląda droga produktów mlecznych, zanim trafią do sklepu. Aby krowa dała dużo mleka producentom, zabiera jej się cielaka. To pierwsza przemoc i niewyobrażalne cierpienie dla matki i dziecka. Dalej proszę sobie poczytać o realiach produkcji „białej szklanki”- szklanki „science fiction”. Pozdrawiam i życzę mądrych wyborów.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Budowa magazynów
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Smakowita 450g
2,99PLN
Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
0

Gęsina na talerzu. Narodowe Święto Niepodległości

Listopad nieodłącznie wiąże się z dumnym celebrowaniem# Narodowego Święta Niepodległości. W naszym województwie udało się zbudować tradycję oficjalnych obchodów w połączeniu z rodzinnymi spotkaniami przy stole i serwowaną na nich gęsiną jako głównym daniem. Rozpoczynamy kampanię ,,Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”.

(czytaj więcej)
0

Dziecko nie chce iść do szkoły. Co powinno zaniepokoić rodziców?

Problem odmowy przez dziecko pójścia do szkoły zazwyczaj nie pojawia się# 1 września. Dochodzi do tego najczęściej kilka tygodni później. Dla ustalenia prawidłowej diagnozy zachowania dziecka bardzo ważne są zarówno moment jego pełnej odmowy chodzenia do szkoły, jak i rozwój całej historii.

(czytaj więcej)
0

Psychiatrzy są zaniepokojeni kondycją Polaków. Wpływ na to miała pandemia?

W tegoroczną jesień wchodzimy z# kiepskim samopoczuciem. Psychiatrzy podkreślają, że coraz więcej osób zwraca się do nich po pomoc - przychodzą ze stanami lękowymi, zaburzeniami depresyjnymi i szeregiem powikłań psychiatryczno-neurologicznych po przebyciu COVID-u.

(czytaj więcej)
0

Pozytywne strony pandemii? Zaległości finansowe młodych znacznie mniejsze

Koronawirus, lockdowny i zdalna nauka podleczyły# finanse 18-24 latków. Jak wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy informacji kredytowych BIK, w czasie pandemii to właśnie zaległości młodych ubyło w największym stopniu na tle wszystkich grup wiekowych. Spadły o niemal 200 mln zł do 1 mld zł. Liczba niesolidnych dłużników zmniejszyła się o ponad 26 tys. osób. Pytanie, co dalej, czy uda się utrzymać ten trend biorąc pod uwagę, że życie wraca do względnej normy, a studia nie będą tak jak wcześniej niemal w pełni zdalne?

(czytaj więcej)