Dziś mamy 28 stycznia 2022, piątek, imieniny obchodzą:

13 września 2021

Pomysł na domowy makaron. Jak zrobić go samodzielnie w domu?

fot. pow.

fot. pow.

Jesienna dieta to okazja do eksperymentowania i# próbowania nowych smaków. Bogactwo grzybów, warzyw czy orzechów pozwoli, nawet początkującym, poczuć się jak prawdziwy szef kuchni. Dynia, cukinia, papryka czy bakłażan będą idealnie komponować się z wszelkiego rodzaju sosami i makaronami. Jeżeli chcemy zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę, warto zrobić wszystko od podstaw. W tekście znajdziesz pomysł na makaron oraz rady z jakiego gadżetu kuchennego warto skorzystać, aby gotowanie było szybsze i łatwiejsze.

Węglowodany, czyli cukry są bardzo ważnym składnikiem diety, ponieważ są one odpowiedzialne za dostarczenie do komórek odpowiedniej ilości energii, która niezbędna jest im do prawidłowego funkcjonowania. Związki te budowane są z atomów węgla, wodoru oraz tlenu. Węglowodany są podstawą piramidy żywieniowej, czyli zasad prawidłowego odżywiania. To dzięki nim organizm ma siłę do działania. Dzieli się je na cukry proste oraz złożone. Węglowodany proste to przede wszystkim glukoza oraz fruktoza. Do złożonych zalicza się natomiast maltozę, sacharozę, laktozę, celulozę oraz skrobię i glikogen.

Makaron – dobra kaloria?

Spożywanie węglowodanów jest niezbędne do tego, aby metabolizm funkcjonował w prawidłowy sposób. Są one potrzebne także do tego, aby unikać nagłych napadów głodu. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że nie wszystkie węglowodany są dobre dla naszego organizmu. Zdecydowanie lepiej jest zrezygnować z cukrów pochodzących z przetworzonej żywności, ponieważ mogą one przyczyniać się do odkładania tłuszczu, a co za tym idzie także do zwiększenia masy ciała. Dobra dieta powinna składać się przede wszystkim z węglowodanów złożonych, które uwalniają się stopniowo zapewniając dłuższe uczucie sytości. Jednym ze źródłem dobrych cukrów jest domowej roboty makaron, który można zrobić samodzielnie przy użyciu miksera planetarnego. Pomysł na domowy makaron pozwoli przygotować nie tylko sycące i smaczne dania, ale również zadbać o zdrowie i odpowiednią wagę.

Domowy makaron – jak go wykorzystać?

Z domowego makaronu można wyczarować ciekawe danie, które zachwyci domowników. Makaron w formie nitek można wykorzystać, również jako dodatek do ulubionej zupy. Grubsze wstęgi będą świetną bazą aromatycznego i sycącego dania.
Najprostszym i jednocześnie bardzo smacznym sosem do makaronu jest bolognese - przygotowany na bazie świeżych pomidorów oraz mięsa mielonego z dodatkiem przypraw, który posypujemy przed podaniem tartym serem i dekorujemy świeżą bazylią. Takie danie świetnie sprawdzi się także w przypadku dzieci, ponieważ większość z nich lubi makarony z sosem pomidorowym.

Pomysł na domowy makaron – jak zrobić go samodzielnie w domu?

Do przygotowania makronu w domu, konieczne jest zaopatrzenie się w 500 g dobrej jakości mąki pszennej. Można zastąpić ją także mąką pełnoziarnistą, dzięki czemu makaron będzie jeszcze zdrowszy. Potrzebna są także dwa całe jajka, dwa żółtka oraz odrobina soli. Mąkę należy przesiać do misy miksera. Dodać sól oraz jajka i żółtka.

Wszystkie składniki muszą zostać ze sobą idealnie połączone, dlatego przygotowywanie makaronu za pomocą miksera planetarnego (np. marki Ariete z linii Vintage) jest zdecydowanie lepsze i prostsze niż jego ręczne wyrabianie. Specjalny hak, w jaki jest wyposażony robot planetarny – umożliwia bowiem doskonałe połączenie składników i stworzenie gładkiego ciasta o odpowiedniej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto trzeba zawinąć w folię i odłożyć na około 30 minut. Po tym czasie można wyciąć z niego wybrany makaron. Pomysł na domowy makaron wykonany za pomocą miksera planetarnego od Ariete jest więc świetną, a przede wszystkim smaczniejszą i zdrowszą alternatywą dla makaronu, jaki można kupić w sklepie. Co więcej, urządzenie przyda się także do wyrabiania, ubijania, łączenia i mieszania składników przy przygotowaniu wielu innych potraw i deserów.

Pomysł na domowy makaron można wykorzystywać tak często, jak tylko chcemy. Węglowodany złożone w nim zawarte mają bowiem dobroczynny wpływ na organizm. Dzięki temu, że dokładnie wiemy co się w nim znajduje możemy być pewni, że podajemy naszym najbliższym dobrej jakości produkty bez dodatku konserwantów i polepszaczy smaku.

Materiał: Karolina Cempel

Oceń artykuł: 1 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Domowe wypieki, w dniu 13-09-2021 10:27:37 napisał:

    Wlasnirexznixrobiobe potrawy są z pewnością lepsze od kupowanych .tez nie raz robie domowy makaron. Pozdrawiam

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie okresowe dla pracowników robotniczych
59PLN
Metryczka dziecka A4
20PLN
Unamel buraczki tarte 460g
4,44PLN
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Fotokalendarze A3
35PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
49PLN
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
0

Zamiast słodyczy i kwiatów. Jaki prezent wybrać dla babci i dziadka?

Słodycze i kwiaty to standardowy upominek dla seniorów, wręczany im często przy# różnych okazjach. Zamiast jednak prezentu materialnego na Dzień Babci i Dziadka może podarować im niespodziankę, która pozwoli miło i ciekawie spędzić czas. Jak pokazało badanie serwisu Prezentmarzeń „Czas wolny podczas koronawirusa” aż 88% zapytanych Polaków odczuwa psychiczne skutki zagrożenia pandemią. Tym bardziej osoby starsze, które w obawie o zdrowie pozostają często w domowej izolacji. Dlatego warto wykorzystać zbliżający się Dzień Babci i Dziadka, aby zachęcić seniorów do skorzystania na przykład z tematycznych warsztatów online lub innej, niestandardowej atrakcji.

(czytaj więcej)
0

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać wypalenie pandemiczne

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać# wypalenie pandemiczne, wiążące się m.in. z objawami depresyjnymi i lękowymi – wynika z badań psychologów z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Pokazały one, że rok po wybuchu pandemii sytuacja ta nadal stresuje.

(czytaj więcej)
0

5 mitów na temat pieczywa. Czas obalić je wszystkie!

Nadszedł nowy rok, a wraz z nim – postanowienia noworoczne.# Wiele z nich dotyczy naszego zdrowia. Z sondażu United Surveys wynika, że w 2022 r. 22% Polaków chce prowadzić aktywniejszy tryb życia. Kolejne 17,7% zaplanowało przejście na dietę. Co oznacza zdrowe odżywianie się? Przede wszystkim spożywanie mniej przetworzonych produktów. Coraz częściej sięgamy np. po domowe wypieki, kierując się nie tylko rosnącymi cenami w piekarniach, ale również troską o swoją sylwetkę. Niektórzy w ogóle rezygnują z chleba, tłumacząc się noworoczną dietą. Ale czy na pewno jest to dobry kierunek? Obalamy 5 mitów na temat pieczywa. Wejdźmy w nowy rok zdrowo i smacznie.

(czytaj więcej)
0

Bankructwa obawia się co piąta firma. Najczęściej w budownictwie i usługach

O upadłość w minionym roku otarło się ponad# 7 proc. firm sektora MŚP. W tym roku czarnego scenariusza obawia się niemal co piąty biznes, przede wszystkim firmy mikro i małe, zatrudniające do 49 osób – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Najczęściej są to reprezentanci budownictwa, usług i transportu, podczas gdy w zeszłym roku o przyszłość najbardziej drżał przemysł. Przyczyn kłopotów przedsiębiorcy upatrują głównie wśród zmian prawno-podatkowych oraz inflacji i spadku popytu.

(czytaj więcej)