Dziś mamy 5 grudnia 2020, sobota, imieniny obchodzą:

17 czerwca 2020

Przysmak z Japonii ma jutro swoje święto. Sprawdź przepisy na dania z sushi

fot. pow.

fot. pow.

Już jutro Międzynarodowy Dzień Sushi! Z tej okazji prezentujemy przepis na trzy #rodzaje sushi.

Sushi

Składniki do ryżu:
300g ryżu do sushi Sugoi
Woda
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżki cukru
2 łyżeczki octu

Przygotowanie:

1. Ryż należy wypłukać w czystej wodzie do momentu aż przestanie barwić wodę na biało. Następnie zalać go czystą wodą i moczyć 30 minut. Po tym czasie przełożyć ryż do większego rondla i zalać świeżą wodą tak, aby warstwa wody była o 2 cm wyżej od warstwy ryżu. Ryż gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Na początku ustawiamy bardzo mocny gaz pod garnkiem, jak tylko woda się zagotuje zmniejszamy do minimum. Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawimy ryż na kolejne 15 minut. Bardzo ważne, aby nie podnosić pokrywki garnka.

2. W międzyczasie robimy zaprawę do ryżu. Ocet, cukier i sól łączymy w garnku, podgrzewając na małym ogniu do momentu kompletnego rozpuszczenia składników. Ważne aby zaprawy nie zagotować.

3. Po 15 minutach ryż przenosimy do dużej drewnianej miski i przerzucamy parę razy drewnianą łyżką w celu ostudzenia. Dodajemy zaprawę j całość dokładnie mieszamy. Ryż pozostawiamy do ostygnięcia.

Tamago nigiri:

4 jajka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mirinu
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
przygotowany ryż do sushi Sugoi
glony nori

Przygotowanie:

1. Jajka roztrzepujemy i łączymy z resztą składników.

2. Na prostokątnej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i rozlewamy cienką warstwę jajek. Całość smażymy i zwijamy. Następnie rozlewamy kolejną warstwę jajek, smażymy i rolujemy. Powtarzamy do momentu zużycia całej masy jajecznej. Omlet studzimy.

3. Odcinamy w poprzek dwa wąskie paseczki. Z ryżu formujemy nigiri, nakładamy plaster omletu i zawijamy paskiem nori.

4. Rolkę tniemy w krążki

Hosomaki z ogórkiem:

przygotowany ryż do sushi Sugoi
ogórek
wasabi
arkusz glonów nori
sezam

Przygotowanie:

1. Na arkuszu glonów rozkładamy ryż, smarujemy ryż 1 cm od dołu arkusza odrobiną wasabi.

2. Układamy ogórka pociętego w długie paski, posypujemy odrobiną sezamu i zwijamy hosomaki.

3. Rolkę tniemy w krążki

Futomaki z łososiem:

przygotowany ryż do sushi Sugoi
łosoś
mango
szczypiorek
wasabi
arkusz glonów nori

Przygotowanie:

1. Na arkuszu glonów rozkładamy ryż

2. Smarujemy ryż 1cm od dołu arkusza odrobiną wasabi, układamy łososia, mango pocięte w długie paski i szczypiorek.

3. Zwijamy całość w rolkę i tniemy na krążki

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 5 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Wosk nabłyszczający Joanna 130ml
9,50PLN
Meble kuchenne
Meble systemowe w kolorze Biały Wysoki Połysk
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
MEBLE PIOTR PASIEKA
Koloryzacja - nowoczesne techniki
Sprawdzanie zawieszenia pojazdu
0

e-Senior, czyli pomału do celu. Wystarczy przełamać opór

Już jutro, 14 listopada Ogólnopolski Dzień Seniora. W tym roku prezent może być# tylko jeden – pomóc możliwie najbezpieczniej przetrwać ten trudny dla wszystkich czas. I tu zjawiamy się my ze sporą dawką internetowej wiedzy.

(czytaj więcej)
0

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto je jeść?

Aż 83 proc. Polaków zaczyna dzień od śniadania: 75% na pierwszy posiłek w ciągu #dnia wybiera kanapki. Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie i dlaczego ten posiłek jest tak ważny dla naszego zdrowia?

(czytaj więcej)
0

Polacy unikają regularnych wizyt u stomatologa. Strach przed bólem

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SW Research na zlecenie #Grupy LUX MED, jedynie 39 proc. Polaków między 25. a 60. r.ż. deklaruje wizyty u stomatologa przynajmniej raz na pół roku. Zlekceważony problem stomatologiczny, może prowadzić do poważnych chorób nie tylko zębów i jamy ustnej, ale także całego organizmu. Bakterie wywołujące stany zapalne mogą przedostawać się do innych narządów i przyczyniać się nawet do udarów mózgu czy zawałów.

(czytaj więcej)
0

Nowoczesne technologie w służbie czystości. Precz z zarazkami w łazience!

Szeroko rozumiana czystość jest dziś ważniejsza niż kiedykolwiek. Podwójnie zwracamy #uwagę na to, by wszystko co nas otacza było dla nas bezpieczne. Bezpieczeństwo w łazience to systematyczne pozbywanie się z niej wszelkich zarazków, bakterii, drobnoustrojów i grzybów. Na pomoc w codziennych obowiązkach przychodzą producenci, którzy poprzez stosowanie w swoich produktach nowoczesnej technologii sprawiają, że sprzątanie łazienki jest łatwe, szybkie i nie wymaga stosowanie silnych detergentów. Korzystajmy z dobrodziejstw technologicznych - dla naszego zdrowia.

(czytaj więcej)