Razem przegonili zimę. Magiczny wieczór w Polichnie

fot. Maciej Boinski
Topienie czy palenie marzanny, według starożytnych # wierzeń słowiańskich, miało na celu symboliczne przegonienie zimy.
W Polichnie przy magicznym zachodzie słońca, udało to się nam! To był najcieplejszy wieczór tego roku.
Żeby kukłę można było utopić, trzeba było ją najpierw zrobić. Nasze niezawodne kobiety z KGW ,,Lawendowa Dolina" przez ostatnie trzy tygodnie stroiły naszą piękną dziewkę. Aż żal było ją topić taka była piękna.
Dopełnieniem wszystkiego było ognisko w świetle gwiazd. Dziękuję wszystkim że byliście.
materiał: Maciej Boinski
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria




Czytaj również
Wielka Niedziela. Radość ze zmartwychwstania Chrystusa

Niedziela Zmartwychwstania jest najważniejszym wydarzeniem w kalendarzu Kościoła katolickiego, gdyż stanowi o istocie chrześcijaństwa.
(czytaj więcej)Tradycja Pałuckich Palm Wielkanocnych. Symbol, który buduje wspólnotę

W regionie Pałuk, na pograniczu Wielkopolski i Kujaw, tradycja wykonywania# palm wielkanocnych nie jest tylko rytuałem związanym z Niedzielą Palmową. To żywe dziedzictwo, przekazywane z pokolenia na pokolenie, będące symbolem zakorzenienia w kulturze, duchowości i wspólnocie. W Kcyni ta tradycja żyje dzięki zaangażowaniu mieszkańców oraz pracy pasjonatów, takich jak Maria Kordyś – instruktorka Gminnego Centrum Kultury i Biblioteki, która od ponad 35 lat czuwa nad jej kontynuacją.
(czytaj więcej)Śniadanie wielkanocne. Świętowanie pierwszego dnia Wielkiej Nocy

Domowe świętowanie dawniej, ale również i współcześnie#, zaczyna się od śniadania w gronie najbliższej rodziny. Jest ono wyrażeniem radości z powodu pustego grobu i Zmartwychwstania. Ta rytualna uczta jednoczy żywych i umarłych i ma wymiar ceremonialny.
(czytaj więcej)Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.
(czytaj więcej)