Dziś mamy 27 października 2021, środa, imieniny obchodzą:

20 września 2021

Rozstrzygniecie konkursu AGROLIGA 2020 i 2021 – etap wojewódzki w województwie kujawsko-pomorskim

fot. KPODR Minikowo

fot. KPODR Minikowo

W Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie 19 września 2021 r. odbyło się# uroczyste seminarium podsumowujące konkurs AgroLiga 2021.

Seminarium zrealizowane zostało w ramach operacji „Konkurs AGROLIGA 2020 i 2021 – etap wojewódzki”, II etap AGROLIGA 2021 – etap wojewódzki.
Gości przywitał dyrektor KPODR Ryszard Zarudzki. Podkreślił rangę konkursu i znaczenie promocji tego sektora produkcji na arenie krajowej. Dyrektor posumował wizyty w gospodarstwach i podziękował za życzliwe przyjęcie. Wykład inaugurujący seminarium przeprowadziła prof. nzw. dr hab. Elżbieta Szymańska, ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Tematem wystąpienia było „Zarządzanie rozwojem w sektorze rolnym – wzrost konkurencyjności, innowacyjność i nowe technologie w rolnictwie”. W czasie wykładu przedstawiono konkurencyjność gospodarstw w województwie kujawsko-pomorskim na podstawie analiz w zależności od skali i kierunku produkcji: wielkość dochodu z zarządzania (zysk przedsiębiorcy); wskaźnik konkurencyjności; wielkość inwestycji netto; wskaźnik przyrostu środków trwałych; wskaźnik dochodu parytetowego.

Podczas gali zaprezentowano mistrzów i laureatów konkursu z województwa kujawsko-pomorskiego. Prezentacje uczestników dotyczyły skali i zakresu prowadzonej działalności, dawały możliwość przedstawienia dorobku poszczególnych podmiotów, ich zaangażowanie w działalność zawodową. Na prezentacjach przedstawiana była estetyka siedlisk gospodarstw i firm uczestników konkursu.

Po prezentacjach dokonano uroczystego wręczenia nagród i wyróżnień w dwóch kategoriach: rolnicy i firmy. Wręczenia dokonali podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ryszard Kamiński, dyrektor KPODR Ryszard Zarudzki, wice dyrektor KPODR Lidia Lewandowska. Uczestnikami konkursu byli rolnicy i przedstawiciele agro-przedsiębiorstw, którzy wyróżniają się osiąganymi efektami technologicznymi i ekonomicznymi, rozwijają swą działalność przy pomocy funduszy unijnych oraz wykazują zaangażowanie w życie lokalnej społeczności. Podstawowym celem tego konkursu jest promocja dobrych przykładów w rolnictwie województwa kujawsko-pomorskiego. Uczestnicy konkursu byli typowani przez pracowników KPODR. Do finału wojewódzkiego konkursu Agroliga 2021 przechodziły podmioty, które były wyróżnione w podregionach: bydgoskim, toruńskim i włocławskim.
Komisja wojewódzka 1 oceniła wyróżnione podmioty i postanowiła przyznać:

w kategorii gospodarstw rolnych:

Tytuł Mistrza Wojewódzkiego – Paweł Rybacki ze Świerkocina. Rolnik wraz z żoną prowadzi gospodarstwo sadownicze z ponad 40 - letnią tradycją. Uprawia jabłonie odmian: Delicious, Gala, Gloster i Jonaprince oraz grusze odmiany Lukasówka. Dzięki wiedzy i doświadczeniu osiąga wysokie plony bardzo dobrej jakości (plonowanie na poziomie 60 t/ha). Owoce przechowuje się w komorach z kontrolowaną atmosferą, a sprzedawane są hurtowym odbiorcom. W gospodarstwie pracuje 4 pracowników stałych oraz kilkunastu sezonowych.
W 2018 roku powstała „Cydrownia Przy Sadzie”, w której rozpoczęła się produkcja cydru na bazie owoców z własnego sadu. Jest ona małą rzemieślniczą manufakturą. Obecnie produkowane są trzy jego rodzaje: Cydr Aksamitny, Cydr Nienasycenie oraz Cydr Świetlisty.
Cydrownia o powierzchni 70 m2 wyposażona w urządzenia do fermentacji, rozlewania i korkowania butelek.

Tytuł Wicemistrza Wojewódzkiego - Patryk Chojnicki z Makówca. Pan Patryk wraz z żoną i ojcem wspólnie prowadzą rodzinne gospodarstwo rolne o powierzchni ok. 150 ha. W 1997 r. wybudowano oborę wolnostanowiskową na głębokiej ściółce dla 40 krów. Dój odbywał się na hali typu rybia ość z pięcioma stanowiskami. Był to pierwszy taki obiekt w powiecie lipnowskim. W 2012 rozbudowano starą oborę, by pomieściła 120 krów. Zmieniony został system ściółkowy na ruszta. Gospodarz postawił na rozwój i z uwagi na brak ludzi do pracy zainwestował w roboty, które pracują w systemie wolnego ruchu krów. Zakupione i zainstalowane zostały roboty podgarniające oraz automatyczny system doju. Obecnie w gospodarstwie znajduje się 220 sztuk bydła, w tym 120 krów mlecznych. Wiedza i doświadczenie pozwala właścicielowi z optymizmem patrzeć w przyszłość i wyznaczać nowe cele dla rozwoju gospodarstwa. Kultywowanie tradycji powiązane z nowoczesnością i stawianiem na innowacje pozwala z optymizmem spoglądać w przyszłość.

Laureatami konkursu w kategorii gospodarstw rolnych zostali:

  • Katarzyna Bukowska z Dąbrowy Chełmińskiej
  • Krzysztof Chmielewski z Kołdrąbu
  • Sławomir Humański z Rabinowa
  • Marek Jurkiewicz z Nowogrodu
  • Ryszard Lesicki z Padniewka
  • Małgorzata Wicińska z Kurkocina
  • Emilia Witkowska z Ław


Tytuł Mistrza Wojewódzkiego w kategorii firm uzyskał Zakład Produkcji Rolnej w Kowrozie Sp. z o.o., Państwo Piotr i Anna Doligalscy. Firma z przekształceniami istnieje od 1959 roku. Ogólna powierzchnia zakładu to ok. 857 ha (507 ha własnych i 350 ha dzierżawionych). Przedsiębiorstwo zajmuje się uprawą zbóż, kukurydzy, buraków cukrowych, lnu i ziół. Dobre wyniki w produkcji roślinnej są uzależnione od warunków atmosferycznych. Firma zajmuje się również hodowlą bydła i produkcją mleka, która rocznie wynosi 4,6 mln litrów. Posiada ok. 900 szt. bydła (w tym 400 szt. krów mlecznych). Wydajność od jednej krowy wynosi ok. 13 tys. litrów rocznie.
Od 2004 roku firma jest dystrybutorem sprzętu rolniczego takich firm jak: Carre, Lemken, Maschio Gaspardo oraz Pichon, a od 2015 roku głównym importerem Carre.
W Zakładzie użytkowany jest sprzęt Carre: agregaty do uprawy pasowej Strip-Till Inro oraz agregaty uprawowo-siewne Compil. Ich zastosowanie pozwala na organizowanie pokazów i prezentację maszyn w praktyce.

Tytuł Wicemistrza Wojewódzkiego kategorii firm - PW „Andrób” Roman Olszewski z Suchorączka. Początek działalności firmy Andrób w Suchorączku, to produkcja wyrobów mięsnych na użytek rodzinny. Do działalności przetwórczej wykorzystuje drób z własnej produkcji i wieprzowinę od okolicznych producentów. Oczywiście surowiec musi być najwyższej jakości. Klientom oferowane są produkty smaczne, o wysokich walorach żywieniowych. W produkcji wykorzystuje się tradycyjne przepisy. Przetwarza się w produkcji wszystko to, co najlepsze – naturalne składniki w tradycyjne smaki. Ważnym punktem produkcji jest sprzęt. Stosuje się nieprzemysłowe urządzenia, żeby produkcja miała w pełni tradycyjny wymiar – m.in. korzystamy z tradycyjnej wędzarni.
Firma ma na koncie liczne tytuły i wyróżnienia, między innymi tytuł Polskiego Producenta Żywności 2015, a także nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2015, 2017,2018 oraz 2019 r.
Najważniejsza dla firmy jest jednak satysfakcja Klienta – Jak mówi właściciel „Naszą ambicją jest produkcja lokalnych, wysokiej jakości żywieniowej i smacznych wyrobów”.

Laureatem w tej kategorii została: firma „Porszak” z Ławiczka

Etap wojewódzki konkursu finansowany został z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Za treść merytoryczną odpowiada Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

Materiał: Małgorzata Kołacz KPODR Minikowo

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Gęsina na talerzu. Narodowe Święto Niepodległości

Listopad nieodłącznie wiąże się z dumnym celebrowaniem# Narodowego Święta Niepodległości. W naszym województwie udało się zbudować tradycję oficjalnych obchodów w połączeniu z rodzinnymi spotkaniami przy stole i serwowaną na nich gęsiną jako głównym daniem. Rozpoczynamy kampanię ,,Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”.

(czytaj więcej)
0

Dziecko nie chce iść do szkoły. Co powinno zaniepokoić rodziców?

Problem odmowy przez dziecko pójścia do szkoły zazwyczaj nie pojawia się# 1 września. Dochodzi do tego najczęściej kilka tygodni później. Dla ustalenia prawidłowej diagnozy zachowania dziecka bardzo ważne są zarówno moment jego pełnej odmowy chodzenia do szkoły, jak i rozwój całej historii.

(czytaj więcej)
0

Psychiatrzy są zaniepokojeni kondycją Polaków. Wpływ na to miała pandemia?

W tegoroczną jesień wchodzimy z# kiepskim samopoczuciem. Psychiatrzy podkreślają, że coraz więcej osób zwraca się do nich po pomoc - przychodzą ze stanami lękowymi, zaburzeniami depresyjnymi i szeregiem powikłań psychiatryczno-neurologicznych po przebyciu COVID-u.

(czytaj więcej)
0

Pozytywne strony pandemii? Zaległości finansowe młodych znacznie mniejsze

Koronawirus, lockdowny i zdalna nauka podleczyły# finanse 18-24 latków. Jak wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy informacji kredytowych BIK, w czasie pandemii to właśnie zaległości młodych ubyło w największym stopniu na tle wszystkich grup wiekowych. Spadły o niemal 200 mln zł do 1 mld zł. Liczba niesolidnych dłużników zmniejszyła się o ponad 26 tys. osób. Pytanie, co dalej, czy uda się utrzymać ten trend biorąc pod uwagę, że życie wraca do względnej normy, a studia nie będą tak jak wcześniej niemal w pełni zdalne?

(czytaj więcej)