Dziś mamy 4 grudnia 2023, poniedziałek, imieniny obchodzą:

08 września 2023

Sprawdzono jakość handlową bułki tartej. Co wykazała kontrola?

fot. archiwum

fot. archiwum

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki# planowej kontroli w zakresie znakowania produktów oferowanych luzem oraz jakości handlowej paczkowanej bułki tartej. W 2023 roku przeprowadzono kontrolę w 137 podmiotach detalicznych na terenie całego kraju.

IJHARS sprawdziła znakowanie pieczywa i pieczywa półcukierniczego, ciast i wyrobów ciastkarskich oraz cukierków. Dodatkowo sprawdzono jakość handlową paczkowanej bułki tartej w zakresie parametrów fizykochemicznych, organoleptycznych oraz znakowanie produktu.

Bułka tarta

Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 29 partii bułki tartej. Niewłaściwe parametry organoleptyczne wykryto w przypadku 9 partii (31,0 % skontrolowanych). Dotyczyły one niejednolitej barwy i postaci oraz słonego smaku.

Parametry fizykochemiczne
Na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych 67 partii bułki tartej stwierdzono, że 31 z nich (46,3 % skontrolowanych) nie spełniało deklarowanych parametrów fizykochemicznych. Nieprawidłowości dotyczyły zawyżonej lub zaniżonej zawartość cukrów, tłuszczu, soli lub zawyżonej zawartość białka w porównaniu do podanej na opakowaniu, obecności zanieczyszczeń organicznych np. nasion maku, siemienia lnianego, nasion dyni, które nie były deklarowane w składzie lub zanieczyszczeń nieorganicznych.

Znakowanie
W wyniku kontroli znakowania 91 partii paczkowanej bułki tartej nieprawidłowości stwierdzono w 30 partiach (33,0 % skontrolowanych).

Dotyczyły one m.in.:

  • użycia nazwy „bułka tarta” dla produktu, w skład którego wchodziła mąka żytnia lub w składzie którego badania laboratoryjne wykazały obecność niedeklarowanych nasion np. maku czy lnu podczas gdy nazwa zwyczajowa „bułka tarta” wywodząca się z Polskiej Normy odnosi się do produktu otrzymanego przez rozdrobnienie wysuszonego pieczywa pszennego bez dodatku nasion, nadzień i zdobień,
  • braku informacji o wartości odżywczej lub niewłaściwej zawartości składników odżywczych (np. tłuszczu, cukru, soli, białka),
  • braku wyróżnienia składników alergennych za pomocą czcionki np. określenia „pszenna”,
  • braku warunków przechowywania oraz użycia.

Znakowanie produktów oferowanych luzem

Pieczywo
Kontrolą znakowania objęto 291 partii nieopakowanego pieczywa, pieczywa półcukierniczego bez nadzienia oraz z nadzieniem. Nieprawidłowości wystąpiły w 108 partiach (37,1 % skontrolowanych).
Dotyczyły one m.in.:

  • braku pełnej charakterystyki produktu lub wprowadzania konsumenta w błąd co do nazwy, tj.  stosowania jedynie nazwy fantazyjnej uniemożliwiającej rozpoznanie charakteru i właściwości pieczywa (np. mieszane, pszenne, żytnie) ze względu na rodzaj użytych mąk lub podania ogólnej nazwy np. precle, drożdżówka, która nie charakteryzowała produktu ze względu na użyte składniki oraz nadzienie, użycia określenia „rogalik maślany” w produkcie bez masła, „chleb pszenny graham” w chlebie bez mąki pszennej graham, podania w nazwie precli dwóch wykluczających się informacji, co do faktycznie użytego składnika tj. „precel z serem seropodobnym”,
  • wprowadzania w błąd co do metod produkcji, tj. użycia określenia „chłopski” w produkcie zawierającym substancje dodatkowe np. E 330, E 270, E 300, E 472e lub braku informacji „pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego” ,
  • braku uwidocznienia składników, w tym składników alergennych w miejscu dostępnym dla konsumenta,
  • pominięcia informacji o masie jednostkowej pieczywa,
  • braku wykazania składu użytych składników złożonych np. margaryny, zakwasu żytniego, nadzienia budyniowego, żurku,
  • braku wyróżnienia za pomocą czcionki składników alergennych np. określenia pszenna, sojowa, jęczmienna w mące, jaj, śmietany,
  • rozbieżnych informacji co do składu udostępnionego konsumentowi w katalogu oraz wynikającego z opakowania zbiorczego,
  • braku nazwy albo imienia i nazwiska producenta,
  • braku wskazania funkcji technologicznej substancji dodatkowej np. kwasu askorbinowego, kwasu cytrynowego lub podania nazwy skróconej funkcji technologicznej np. „sub. konser.”.

Masa netto pieczywa
W 83 placówkach handlu detalicznego przeważono 166 partii pieczywa. Zaniżoną masę stwierdzono w 14 sklepach w 20 partiach (12% skontrolowanych).

Ciasta i wyroby ciastkarskie
Skontrolowanych zostało 77 partii ciast i wyrobów ciastkarskich. Nieprawidłowości w znakowaniu wykryto w 28 partiach (36,4 % skontrolowanych).
Nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • braku uwidocznienia wykazu składników w miejscu sprzedaży dostępnym dla konsumenta oraz na opakowaniu,
  • braku wyszczególnienia wszystkich składników, w tym składników wchodzących w skład składników złożonych,
  • wskazania nieprawidłowej nazwy składnika, np. „cukier waniliowy” zamiast „cukier wanilinowy”, „śmietanka 30%” podczas gdy zastosowano analog śmietany,
  • braku pełnej nazwy artykułu spożywczego umożliwiającej konsumentowi poznanie jego charakteru, np.: podanie informacji „pączek”, bez wskazania rodzaju nadzienia jakim został wypełniony,
  • braku lub podania nieprawidłowych danych identyfikujących producenta.

Cukierki

Spośród 35 partii skontrolowanych cukierków oferowanych luzem niewłaściwe znakowanie stwierdzono w przypadku 4 partii (11,4 % skontrolowanych).

W punkcie sprzedaży na wywieszce lub w inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu nie podano informacji w zakresie:

  • nazwy środka spożywczego,
  • wykazu składników, z wyszczególnieniem składników alergennych.

Źródło: IJHARS

Oceń artykuł: 10 10

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (6)

    Uczeń , w dniu 09-09-2023 09:51:56 napisał:

    W żegludze ma być Patryk (byle) Jaki. 13 października. Czy szkoła to dobre miejsce do agitacji politycznej PiS ? Proszę się zastanowić panie toczko bo dużo pań stracił w ucznich popierając propagandę i totalitaryzm

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego
od 500PLN
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
0

Zmiana przepisów. Nowe normy handlowe w odniesieniu do jaj

28 listopada 2023 roku straciło moc rozporządzenie #Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 roku ustanawiające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. L 163 z 24.06.2008 r., str. 6 ze zm.).

(czytaj więcej)
0

Fałszywy obraz szopa. Inwazyjny gatunek obcy

Szop pracz należy do inwazyjnych gatunków obcych (IGO), które stanowią jedno z największych #zagrożeń dla rodzimej różnorodności biologicznej. Jednak brak wiedzy w tym zakresie i pozornie przyjazny wizerunek zwierzęcia sprawia, że we współczesnej kulturze masowej traktowany jest jak maskotka. A to fałszywy obraz szopa.

(czytaj więcej)
0

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa. Podsumowanie wsparcia

Program Operacyjny #Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ), współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived – FEAD) to łącznie 9 Podprogramów realizowanych w latach 2014-2023.

(czytaj więcej)
0

Nowe paliwo na stacjach benzynowych. Zmiany od 1 stycznia

Od 1 stycznia 2024 r. na stacjach paliw w Polsce będzie wprowadzane sukcesywnie nowe paliwo# - benzyna silnikowa 95-oktanowa z zawartością do 10% biokomponentów – tzw. E10. Benzyna silnikowa E10 zastąpi na stacjach paliw benzynę E5 o liczbie oktanowej 95. Benzyna silnikowa E5, która zostanie zastąpiona benzyną E10, zawiera maksymalnie do 5% objętościowo biokomponentów (bioetanolu), podczas gdy benzyna E10 będzie zawierała maksymalnie do 10% objętościowo biokomponentów. Ta zmiana nie wymaga dodatkowych działań od większości właścicieli pojazdów. W dokumentach pojazdu lub na klapie wlewu paliwa w samochodzie powinno znajdować się charakterystyczne oznaczenie E10 – potwierdzające dostosowanie samochodu do nowego paliwa. Właściciele starszych pojazdów powinni sprawdzić, czy ich pojazdy są dostosowane do tankowania nowego paliwa.

(czytaj więcej)