Dziś mamy 20 kwietnia 2025, niedziela, imieniny obchodzą:

01 października 2024

"Studia na próbę – wybierz dobry kierunek". Warsztaty i wykłady

fot. powierzone

fot. powierzone

Uczniowie klasy czwartej o profilu biologiczno-chemicznym #I Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Krzywoustego w Nakle wzięli udział w cyklu dwudniowych warsztatów i wykładów realizowanych w programie „Studia na próbę – wybierz dobry kierunek” w ramach projektu „Nowoczesna Uczelnia = Kompetentny Absolwent – kształcenie dla branż kluczowych na Politechnice Bydgoskiej” FERS.01.05-IP.08-0069/23-00.

Warsztaty i wykłady prowadzili wykładowcy Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii:

prof. dr hab. inż. Dariusz Piesik

dr hab. inż. Iwona Jędrzejczyk, prof PBŚ

dr hab. inż. Anna Figas, prof PBŚ

dr hab. inż. Mariusz Piekarczyk

dr inż. Magdalena Tomaszewska-Sowa

dr inż. Monika Rewers

dr inż. Piotr Wasilewski

mgr inż. arch. kraj. Patryk Czerwiński.

Dzięki tym spotkaniom przyszli maturzyści mogli również poznać nowoczesne pracownie i sale wykładowe Politechniki Bydgoskiej.

Wyjazd koordynowały: Aleksandra Wybrańska i Lidia Mathews.

Materiał: Ilona Świder / I LO w Nakle

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 5 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Dzisiaj Wielka Sobota. Dzień ciszy i oczekiwania

Wielka Sobota jest dniem spoczynku Jezusa# w grobie i adoracji Najświętszego Sakramentu. Obchodzona jest jako dzień błogosławieństwa, gdyż święci się wtedy ogień, wodę i wielkanocne pożywienie.

(czytaj więcej)
0

Mozaika wielkanocnych tradycji. Rozmowa z Hanną Łopatyńską

Rozmowa z Hanną Łopatyńską, kierownikiem Działu Folkloru i Kultury Społecznej Muzeum Etnograficznego w Toruniu

(czytaj więcej)
0

Pisanki. Na przestrzeni wieków pełniły wiele funkcji

Od najdawniejszych czasów ze Świętami # Wielkanocnymi kojarzone jest jajko, w tradycji chrześcijańskiej symbol nowego życia i zmartwychwstałego Chrystusa, w tradycji ludowej – symbol siły, płodności i miłości.

(czytaj więcej)
0

Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.

(czytaj więcej)