Dziś mamy 24 września 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

15 września 2020

"Złote ręce, które to stworzyły". Konkurs na przetwory owocowe i warzywne

fot. Jolanta Maciejewska

fot. Jolanta Maciejewska

Dnia 12 września 2020 r. w siedzibie Stowarzyszenia na# Rzecz Rozwoju Wsi Trzeciewnica i Suchary zebrała się komisja celem rozstrzygnięcia konkursu na przetwory owocowe i warzywne w ramach projektu "Złote ręce, które to stworzyły" dofinansowanego ze środków Powiatu Nakielskiego.

Na konkurs wpłynęło 27 prac od 9 osób z powiatu nakielskiego. Uczestniczki przygotowały następujące przetwory:

Grażyna Gałka:
- Fasolka konserwowa w occie
- Cukinia z cebulą

Anna Jendrzejewska:
- Patisony konserwowe
- Ogórki po Żydowsku
- Ogórki z cukinią
- Ketchup z cukinii

Agnieszka Bednarska:
- Sok z białego bzu z limonką
- Sok z białego bzu z cytryną
- Sok z cytryny z cukrem
- Dżem wiśniowy

Anna Kaczmarek:
- Papierówka słodzona stewią
- Sok z pomidorów z liściem selera

Danuta Jamnik:
- Grzybki marynowane
- Sałatka z ogórków z cebulą i marchewką w przyprawie kebab
- Ogórki z cary

Halina Nowak:
- Buraczki
- Sok z czarnego bzu

Elwira Płaczek:
- Ketchup z kabaczka z papryką i pomidorami
- Agrest
- Wiśnie drążone
- Kompot z wiśni
- Kompot z czereśni
- Ogórki konserwowe
- Papryka konserwowa

Angelika Strzelewicz - Kosmalska:
- Grzybki w occie
- Mus z jabłek
- Sałatka z ogórków z przyprawą kebab

Komisja dokonała degustacji przetworów konkursowych zgodnie z przyjętymi w regulaminie kryteriami. Decyzją Komisji w każdej kategorii przyznano I, II, III miejsce i 3 wyróżnienia.

W kategorii PRZETWORY WARZYWNE przyznano:

I miejsce - Anna Jendrzejewska za ogórki z cukinią i patisonami
II miejsce - Danuta Jamnik za sałatkę z ogórków z przyprawą kebab
III miejsce - Elwira Płaczek za ketchup z kabaczka z pomidorami i papryką

W kategorii PRZETWORY OWOCOWE przyznano:
I miejsce - Anna Kaczmarek za papierówkę słodzoną stewią
II miejsce - Agnieszka Bednarska za biały bez z cytryną
III miejsce - Barbara Strzelewicz za pigwę na przeziębienie

Wyróżnienia otrzymały:
Angelika Strzelewicz - Kosmalska za mus z jabłek
Halina Nowak za sok z czarnego bzu
Grażyna Gałka za cukinię z cebulą

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody rzeczowe - sprzęt AGD.

Materiał: K. Mikołajczak

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Sprawdzanie zadymienia i analiza spalin
Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego
od 500PLN
Wypożyczalnia samochodów
Fotopoduszka Jasiek
30,00PLN
Budowa stanu surowego
Masaż leczniczy
Meble na wymiar: szafy przesuwne
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)