Zakażenia pokarmowe w sezonie wakacyjnym. Jak się chronić?
![fot. GIS](photos/p_sm_114779_1.jpg)
fot. GIS
W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń #i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zakażenia pokarmowe bardzo często towarzyszą też podróżom zagranicznym, zwłaszcza tym do krajów o niższych standardach higieniczno-sanitarnych .
W sezonie letnim najczęściej zdarzają się przypadki zatruć i zakażeń pokarmowych wywołanych bakteriami z rodzaju Salmonella, E. coli czy wirusami (np.norowirusy, WZW A).
Ryzyko zarażenia i objawy
Możesz zarazić się, jeśli będziesz mieć bezpośredni kontakt z osobą chorą, spożyjesz zanieczyszczoną przez chorego żywność/wodę lub będziesz mieć kontakt z przedmiotami użytku codziennego również zanieczyszczonymi przez osobę zakażoną.
Zakażeniu pokarmowemu towarzyszą objawy w postaci najczęściej kilkudniowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- nudności,
- wymioty,
- brak apetytu,
- osłabienie,
- żółtaczka.
Zatrucie/zakażenie pokarmowe jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osłabionych inną chorobą, gdyż może mieć ciężki przebieg lub powodować szybkie odwodnienie organizmu..
Objawy zakażenia rozwijają się od 2 godzin do 7 dni (przy WZW A nawet do 4 tygodni) po spożyciu skażonej żywności lub wody.
Praca w branży spożywczej
Jeżeli planujesz podjąć pracę w branży spożywczej, nawet tę krótkoterminową, lub jeśli wykonujesz już pracę na stanowiskach związanych m.in. z wytwarzaniem, pakowaniem, dystrybucją lub przechowywaniem nieopakowanej żywności, a także przygotowaniem i wydawaniem posiłków, myciem naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność (osoby zatrudnione m.in. w: zakładach żywienia zbiorowego, zakładach hurtowych i detalicznych obrotu nieopakowaną żywnością, zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu):
- powinieneś posiadać aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych potwierdzające brak przeciwskazań do pracy z żywnością.
- podejmując pracę z żywnością, oczekuj od pracodawcy przeszkolenia stanowiskowego obejmującego m.in. zasad dobrej praktyki higienicznej oraz dobrej praktyki produkcyjnej.
- nie pracuj w kontakcie z żywnością, jeśli masz objawy chorobowe, w tym w szczególności mogące wskazywać na zakażenie pokarmowe. Zgłoś swój stan pracodawcy i udaj się do lekarza.
- w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych, staraj się mieć jak najmniejszy kontakt z innymi ludźmi, aby uniknąć dalszego rozprzestrzeniania się choroby.
Materiały:
Jak myć ręce? Instrukcja mycia rąk
Proste sposoby na mycie owoców i warzyw
Gorąco? Uważaj na swój posiłek!
Aktualizacja instrukcji w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych dla stacjonarnych obozów pod namiotami
Szczepienia - strona PZH
7 czerwca 2024 - Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Bezpieczeństwo żywności
Źródło: GIS
Czytaj również
Dodaj komentarz
Arbuz, król lata. Orzeźwiający smak i korzyści zdrowotne
![](photos/p_sm_115060_1.jpg)
Dlaczego warto jeść# arbuza?
(czytaj więcej)Wypłata na rzecz pacjentów. Najwyższe świadczenie dla osoby z cukrzycą
![](photos/p_sm_115143_1.jpg)
W ciągu pierwszego tygodnia od rozpoczęcia wypłat na rzecz pacjentów# i ich bliskich Rzecznik Praw Pacjenta Bartłomiej Chmielowiec przyznał ponad milion złotych ze środków Funduszu Kompensacyjnego Zdarzeń Medycznych.
(czytaj więcej)Pozostałości środków ochrony roślin. Co wykazały badania?
![](photos/p_sm_115168_1.jpg)
Owoce i warzywa są stałym elementem codziennej diety# i źródłem składników odżywczych, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W celu uzyskania wysokich plonów i dobrej jakości produktów, w uprawie stosowane są chemiczne środki ochrony roślin.
(czytaj więcej)Przydatne wakacyjne porady. Jak uatrakcyjnić każdą wyprawę?
![](photos/p_sm_115169_1.jpg)
Potrzebujecie przerwy i planujecie krótki urlop? #Jeśli właśnie dopinacie na ostatni guzik swój wypoczynek, podpowiadamy, jakie dane warto pobrać z portalu danych przed wyjazdem, aby być przygotowanym na wszystko i uatrakcyjnić każdą wyprawę!
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 23-06-2024 16:19:21 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!