Dziś mamy 1 lipca 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:

20 marca 2024

Sałatka z cukinii z grilla i koziego sera greckiego

fot. powierzone

fot. powierzone

Moda na grillowanie stała się bardzo popularna. Prawie każdy Polak posiada grill, w postaci# stacjonarnej lub przenośnej, na którym można przyrządzać doskonałe dania. Wiosenny czas i majówka, zachęcają do działania w tym zakresie.

Oryginalne danie z grilla na piękny początek wiosny

Polacy grillują zazwyczaj mięso, rzadziej ryby i warzywa. Dania mięsne zazwyczaj podawane są z sałatkami i surówkami. Warto spróbować czegoś nowego, by zakosztować oryginalnych smaków i zaskoczyć gości niezwykłym pomysłem. Należy przy tym pamiętać, że nie tylko powinno się serwować dania wyjątkowe smakowo, ale również prozdrowotne. Na co dzień wiele osób żyje tak szybko, że ma czas wyłącznie na tak zwane śmieciowe jedzenie z fast food. Nie ma w nim żadnych wartościowych składników, lecz dominuje chemia. Świeże, ekologiczne warzywa, zielone zioła, czosnek, wartościowe orzechy czy szlachetna oliwa to składniki, które gwarantują nie tylko dobry smak, ale również cenne dla zdrowia organizmu pierwiastki. Dania przyrządzane z takich produktów są niezbędne dla człowieka, który na co dzień korzysta z wysoko przetworzonej żywności. Oryginalną i zdrową potrawą na stole majówkowym, może być z pewnością sałatka z cukinii i koziego sera.

Do jej przyrządzenia konieczne będą:

  •     dwie lub trzy cukinie (w zależności od ilości osób przy stole biesiadnym),
  •     oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin,
  •     1 opakowanie koziego sera, najlepiej greckiego,
  •     2 łyżki orzeszków pinii,
  •     kilka listów świeżej mięty,
  •     ząbek czosnku,
  •     pół cytryny,
  •     sproszkowane chili, sól, pieprz do smaku.


Doskonała, orzeźwiająca sałatka ze składnikiem z grilla

Sałatkę z koziego sera oraz cukinii przygotowuje się w bardzo prosty i nie zabierający dużo czasu sposób. Umytą cukinię należy pokroić w grubsze plasterki, najlepiej po przekątnej i po namoczeniu w wodzie, przez pół godziny, osuszyć lekko, a następnie włożyć do miski z oliwą z pierwszego tłoczenia. Do oliwy należy wcześniej dodać wyciśnięty praską czosnek a także pieprz i sproszkowane chili, po czym wszystko dokładnie wymieszać. Następnie plastry cukinii trzeba wyjąć z oliwy i wyłożyć na grill, na którym należy ją szybko smażyć z obydwu stron, po 2-3 minut na każdej. Gdy cukinia się zrumieni oraz powstaną na niej ciemne paski, należy zdjąć ją z grilla i ułożyć na talerzu. Zgrillowaną cukinię trzeba skropić sokiem z cytryny. Na jej wierzchu należy położyć pokrojony w kostkę ser feta. Całość trzeba posypać orzeszkami pinii i listkami zielonej mięty. Alternatywnie można dodać zawartość połowy słodko- kwaśnego granatu dla podbicia smaku potrawy. Tak przygotowane danie należy polać odrobiną oliwy i posolić do smaku. Sałatkę można podawać w wersji na ciepło lub na zimno. Może być świetnym dodatkiem do przyrządzonego na grillu mięsa, takiego jak baranina czy jagnięcina.  

Delikatna i orzeźwiająca sałatka z cukinii i sera koziego, może być oryginalnym urozmaiceniem dań z grilla w czasie wiosennych spotkań z rodziną czy znajomymi na tarasie lub w altance ogrodowej. Zaglądając, na przykład do wyników rozgrywek, korzystając z ComeOn kod bonusowy, można zajadać pyszne i zdrowe dania.

 

Materiał Partnera - Artykuł Sponsorowany

Oceń artykuł: 2 2

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Pilotażowa edycja Kursu Walki w Mieście. Ćwiczyli obronę

Z początkiem czerwca w Centrum Szkolenia #Wojsk Obrony Terytorialnej rozpoczęła się pilotażowa edycja Kursu Walki w Mieście. Szkolenie realizowane było zarówno na obiektach szkoleniowych w Grudziądzu jak i Toruniu, a w samym kursie udział wzięło kilkudziesięciu żołnierzy z różnych Brygad Obrony Terytorialnej z terenu całego kraju.

(czytaj więcej)
0

100 lat Polskich Lasów Państwowych. Rozporządzenie z 1924 roku

W tym roku Lasy Państwowe obchodzą stulecie# swojego istnienia. 28 czerwca 1924 r., prezydent Stanisław Wojciechowski podpisał rozporządzenie, które stanowiło podwaliny pod powstanie przedsiębiorstwa „Polskie Lasy Państwowe”

(czytaj więcej)
0

Znaki graficzne na produktach. Warto poznać ich znaczenie

Znaki ekologiczne to symbole umieszczane na opakowaniach#. Informują, które produkty są przyjazne dla środowiska. Wato poznać ich znaczenie.

(czytaj więcej)
0

Upał nie był przeszkodą. Kolejna wędrówka z cyklu "Po bezdrożach"

W niedzielę, 30 czerwca 13 osób postanowiło #maszerować w ten upał.

(czytaj więcej)