"Jesień na talerzu". Trzecie warsztaty kulinarne uczniów
fot. powierzone
"Jesień na talerzu", to już trzecie warsztaty kulinarne# uczniów Branżowej Szkoły I stopnia ZS im. Władysława Łokietka w Lubaszczu.
29 września 2023 r kolejny raz uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pod bacznym okiem pana Szymona Brukwickiego z Akademii Rozwoju Kulinarnego w Nakle nad Notecią.
Tym razem do przygotowania potraw wykorzystano dobrodziejstwa jesiennej pory roku, czyli dynię, grzyby, śliwki i jabłka. W menu warsztatów znalazło się wszystko, co zdrowe, jesienne i smaczne: zupa krem z dyni pod kapeluszem z ciasta francuskiego, tatar z kaparami wykonany techniką wędzenia, (podawany z grzankami z chleba pomidorowo-serowego własnego wypieku), policzki wieprzowe w sosie grzybowo-śliwkowym z puree czosnkowym oraz szarlotka zdekonstruowana.
Ponownie cieszyliśmy się cudowną atmosferą, którą wprowadził na warsztatach pan Szymon.
Warsztaty zakończyły się otrzymaniem certyfikatów.
Zajęcia pozalekcyjne pod nazwą „LUBię gotować” zostały współfinansowane ze środków Powiatu Nakielskiego.
Materiał: Agnieszka Andrzejewska / Zespół Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
- Spotkanie edukacyjne. Licealiści w Centrum Onkologii w Bydgoszczy
- Wyjazd integracyjny. Pierwszoklasiści udali się do Gdańska
- Reprezentanci Krzywoustego w etapie okręgowym. Olimpiada o turystyce
- Warsztaty zawodowe. Uczniowie Żeglugi udali się do Szczecina
- "Rok Edukacji Ekonomicznej 2024". Uczniowie kontynuują realizację projektu
Operacja pk. "Feniks". Wysiłek żołnierzy i potężna operacja logistyczna
Trwająca od 23 września operacja pk. Feniks to wysiłek #żołnierzy, ale również potężna operacja logistyczna. Żołnierz najedzony, wypoczęty i zaopatrzony w suchy, czysty mundur to żołnierz skuteczny. Właśnie dlatego logistycy przyjeżdżają pierwsi i po zakończeniu operacji wyjadą ostatni. Jest to wspólny wysiłek 5 rodzajów Sił Zbrojnych RP.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Walki z Otyłością. Wystarczy zmiana nawyków
Ponad połowa Polaków powyżej #15 r.ż. ma nadwagę. Prawie co czwarty jest otyły. Każdy z nich ryzykuje rozwój nadciśnienia, cukrzycy typu 2 i wielu innych schorzeń. Otyłość przyczynia się też do pogorszenia jakości i skrócenia długości życia.
(czytaj więcej)Cmentarze w naszym województwie. Większość zlokalizowana jest na wsiach
Według stanu na 31 grudnia 2023 r. w województwie kujawsko-pomorskim# znajdowało się 1179 cmentarzy o łącznej powierzchni 965,9 ha. W miastach zlokalizowanych było 175 cmentarzy o powierzchni 468,0 ha, natomiast na wsiach znajdowały się 1004 cmentarze o powierzchni 497,9 ha.
(czytaj więcej)Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?
Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.
(czytaj więcej)