Dziś mamy 2 kwietnia 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

11 kwietnia 2018

Polacy kochają swoją pracę

Praca jest dla Polaków bardzo ważna. To nieodłączny element ich codzienności. Dzięki niej mogą się spełniać i rozwijać. Przyjmuje się, że obecnie jedynie 1 % obywateli naszego kraju poszukuje nowej pracy, która dałaby im więcej pieniędzy i lepsze warunki pracy niż te dotychczasowe.

Po co zmieniać skoro jest dobrze?

W ubiegłych latach zostało przeprowadzone badanie dotyczące rynku pracy. Wynikało z niego, że 165 tysięcy zatrudnionych spośród 16,3 mln Polaków poszukiwało nowej, lepszej pracy. Badanie pokazuje, że ci, którzy posiadają dobrą pracę, są zadowoleni z otrzymywanych pensji, nie czują potrzeby zmiany miejsca pracy i środowiska zawodowego. Wręcz przeciwnie – nieustannie dbają i zabiegają o etat, który już posiadają. Pokazują tym, że chcą pracować, są zaangażowani i zdeterminowani. Brak chętnych do podjęcia zmiany pracy może wynikać z tego, że obejmując nową posadę zarobki wcale nie będą wyższe, ale – będą wahać się w granicy wynagrodzenia minimalnego.

Jak wygląda sytuacja pracowników czasowych?

Początkowo osoby, które zmieniały miejsca pracy i rozpoczynały ją w nowym miejscu były zatrudnione na czas określony. Przyjmuje się, że pod koniec ubiegłego roku ponad 3,6 mln osób pracowało na umowach terminowych. Wszyscy zatrudnieni na takiego rodzaju umowach znajdowali się w gorszym położeniu niż ci, pracujący w oparciu o umowy nieokreślone. Tak więc, stabilność zatrudnienia odczuwali tylko ci, którzy posiadali stałe umowy o pracę.

Podwyżka? To zostaję!

Wypowiedzenie pracownika, który został zatrudniony na czas nieokreślony, jak również w oparciu o umowę o pracę, zależy przede wszystkim od łącznego okresu zatrudnienia. Przyjmuje się, że maksymalnie może trwać trzy miesiące. Jawne przyznawanie się do tego, że szuka się lepiej płatnej pracy czasami może się na nas negatywnie ‘odbić’. Dlatego częściej pracownicy myślą o ubieganiu się o podwyżkę, która zapewniłaby im większy komfort finansowy oraz zwiększyła intensywność działania na rzecz danego przedsiębiorstwa.

Artykuł sponsorowany: Materiał Partnera

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Dzień Szpinaku

Świętować można z różnych okazji. Boże Narodzenie jednoznacznie kojarzy się z #czerwonym barszczem i zupą grzybową, a Wielkanoc to świetny pretekst do zajadania się żurem i jajkami na tysiąc sposobów. Kalendarz jest jednak wypełniony wieloma innymi, smakowitymi datami. Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

(czytaj więcej)
0

Co robić z dziećmi w domu? Wspólnie pieczmy słodkości!

Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, #jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.

(czytaj więcej)
0

Wielkanoc coraz bliżej. Pora zastanowić się nad świątecznym menu

Wielkanocny pasztet w trzech odsłonach Wielkanoc coraz bliżej, więc najwyższa #pora zastanowić się nad świątecznym menu. Uroczyste spotkania w domowym gronie zasługują na szczególną oprawę. Faszerowane jajka to nie wszystko, co powinno znaleźć się na odświętnie udekorowanym stole. Obowiązkowym punktem wielkanocnego jadłospisu, obok efektownych babek i mazurków, są domowe pasztety. Temat wydaje się trudny i pracochłonny? Nie ze wskazówkami szefa kuchni Knorr!

(czytaj więcej)
0

"Odkażanie" koronawirusa po polsku. W izolacji coraz częściej sięgamy po alkohol

Butelka wódki, kilka piw i ze dwa wina – to dla żony. Będzie na zapas” – mówi, stojąc w kolejce #w monopolowym. Ale robi to także następnego dnia… Pandemia koronawirusa i związana z nią kwarantanna staje się dla wielu Polaków pułapką. W wyniku izolacji częściej sięgają po alkohol i piją znacznie większe jego ilości. Podczas gdy np. władze departamentu Aisne w północno-wschodniej Francji wydają zakaz sprzedaży alkoholu w związku z epidemią Covid-19, w Polsce sklepy monopolowe pospiesznie i na bieżąco uzupełniają braki w asortymencie.

(czytaj więcej)