Warsztaty kulinarne pod okiem mistrza. Certyfikaty dla uczniów
fot. powierzone
"Kocham te moje pokręcone garnki, czyli z miłości do kuchni” , to cykl warsztatów kulinarnych# uczniów Branżowej Szkoły I stopnia ZS im. Władysława Łokietka w Lubaszczu.
30 i 31 maja 2023 r zapisze się na kartach historii szkoły. W tych dniach uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pod bacznym okiem pana Szymona Brukwickiego z Akademii Rozwoju Kulinarnego w Nakle nad Notecią.
Były to dni intensywnej pracy pod okiem MISTRZA. Poza wiedzą teoretyczną młodzi, przyszli kucharze przygotowywali samodzielnie wiele przepysznych dań. W menu warsztatów znalazło się wszystko, co zdrowe, wiosenne i smaczne: chłodnik z ogórków, botwinka, kartofel salad, biała kiełbasa w bułce orkiszowej z ketchupem dyniowym, gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym, tort z mascarpone i truskawkami , trifle z mascarpone i sosem czekoladowym oraz lemoniadę.
Cudowna atmosfera, którą wprowadził na warsztatach pan Szymon Brukwicki, świeżość produktów, smakowitość i estetyka dań przygotowanych przez bardzo zaangażowaną młodzież, spowodowała, że chcemy więcej ;) kolejne spotkanie we wrześniu. Nie możemy się już doczekać :)
Warsztaty zakończyły się otrzymaniem certyfikatów. Zajęcia pozalekcyjne pod nazwą „LUBię gotować” zostały współfinansowane ze środków Powiatu Nakielskiego.
Materiał: Agnieszka Andrzejewska / Zespół Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
- Spotkanie edukacyjne. Licealiści w Centrum Onkologii w Bydgoszczy
- Wyjazd integracyjny. Pierwszoklasiści udali się do Gdańska
- Reprezentanci Krzywoustego w etapie okręgowym. Olimpiada o turystyce
- Warsztaty zawodowe. Uczniowie Żeglugi udali się do Szczecina
- "Rok Edukacji Ekonomicznej 2024". Uczniowie kontynuują realizację projektu
Operacja pk. "Feniks". Wysiłek żołnierzy i potężna operacja logistyczna
Trwająca od 23 września operacja pk. Feniks to wysiłek #żołnierzy, ale również potężna operacja logistyczna. Żołnierz najedzony, wypoczęty i zaopatrzony w suchy, czysty mundur to żołnierz skuteczny. Właśnie dlatego logistycy przyjeżdżają pierwsi i po zakończeniu operacji wyjadą ostatni. Jest to wspólny wysiłek 5 rodzajów Sił Zbrojnych RP.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Walki z Otyłością. Wystarczy zmiana nawyków
Ponad połowa Polaków powyżej #15 r.ż. ma nadwagę. Prawie co czwarty jest otyły. Każdy z nich ryzykuje rozwój nadciśnienia, cukrzycy typu 2 i wielu innych schorzeń. Otyłość przyczynia się też do pogorszenia jakości i skrócenia długości życia.
(czytaj więcej)Cmentarze w naszym województwie. Większość zlokalizowana jest na wsiach
Według stanu na 31 grudnia 2023 r. w województwie kujawsko-pomorskim# znajdowało się 1179 cmentarzy o łącznej powierzchni 965,9 ha. W miastach zlokalizowanych było 175 cmentarzy o powierzchni 468,0 ha, natomiast na wsiach znajdowały się 1004 cmentarze o powierzchni 497,9 ha.
(czytaj więcej)Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?
Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.
(czytaj więcej)