Dziś mamy 22 lipca 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:

31 maja 2023

Warsztaty kulinarne pod okiem mistrza. Certyfikaty dla uczniów

fot. powierzone

fot. powierzone

"Kocham te moje pokręcone garnki, czyli z miłości do kuchni” , to cykl warsztatów kulinarnych# uczniów Branżowej Szkoły I stopnia ZS im. Władysława Łokietka w Lubaszczu.

30 i 31 maja 2023 r zapisze się na kartach historii szkoły. W tych dniach uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pod bacznym okiem pana Szymona Brukwickiego z Akademii Rozwoju Kulinarnego w Nakle nad Notecią.

Były to dni intensywnej pracy pod okiem MISTRZA. Poza wiedzą teoretyczną młodzi, przyszli kucharze przygotowywali samodzielnie wiele przepysznych dań. W menu warsztatów znalazło się wszystko, co zdrowe, wiosenne i smaczne: chłodnik z ogórków, botwinka, kartofel salad, biała kiełbasa w bułce orkiszowej z ketchupem dyniowym, gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym, tort z mascarpone i truskawkami , trifle z mascarpone i sosem czekoladowym oraz lemoniadę.

Cudowna atmosfera, którą wprowadził na warsztatach pan Szymon Brukwicki, świeżość produktów, smakowitość i estetyka dań przygotowanych przez bardzo zaangażowaną młodzież, spowodowała, że chcemy więcej ;) kolejne spotkanie we wrześniu. Nie możemy się już doczekać :)

Warsztaty zakończyły się otrzymaniem certyfikatów. Zajęcia pozalekcyjne pod nazwą „LUBię gotować” zostały współfinansowane ze środków Powiatu Nakielskiego.

Materiał: Agnieszka Andrzejewska / Zespół Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 9 6

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Wymiana doświadczeń i nowoczesna technologia. Szkolenie żołnierzy

W ostatnich dwóch tygodniach Centrum Szkolenia Wojsk Obrony #Terytorialnej we współpracy z instruktorami Gwardii Narodowej Stanu Illinois realizowało szkolenie Critical Knowledge Exchange przeznaczone dla Obserwatorów Ognia.

(czytaj więcej)
0

Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?

Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.

(czytaj więcej)
0

Wzniesienia kryją tajemnicę. Pozostałości kurhanów i pomniki

Te niepozorne wzniesienia kryją w sobie tajemnicę. Uczyniła je #ludzka ręka. Dziś historia o miejscach pamięci w Leśnictwach Dziewierzewo i Żarczyn.

(czytaj więcej)
0

Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?

Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.

(czytaj więcej)