Dziś mamy 12 października 2024, sobota, imieniny obchodzą:

09 września 2024

Jak przygotować się do grzybobrania? Przestrzegaj ważnych zasad

fot. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy

fot. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy

Choć za oknami jeszcze ponad 20 stopni Celsjusza#, nie da się ukryć, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Coraz częściej wybieramy się do lasu w poszukiwaniu grzybów i wracamy z pełnym koszem.

Zwróćmy uwagę na to jak i w co będziemy zbierać nasze grzyby. Warto zabrać ze sobą kosz wiklinowy, czy też łubiankę oraz nożyk, którym będziemy czyścić wykręcone grzyby. Nie należy zbierać okazów w torby foliowe i siatki plastikowe, które nie przepuszczają powietrza, ponieważ powodują one zaparzanie grzybów, a w konsekwencji przyspieszają ich psucie. Nawet jadalne okazy mogą wytwarzać wtedy szkodliwe substancje.

Aby dobrze przygotować się do takiego spaceru, pamiętajmy o kilku ważnych zasadach:

  • zakładajmy jasne ubrania z długimi nogawkami i rękawami, 
  • ubierajmy nieprzemakalne buty zakrywające kostkę,
  • zadbajmy o nakrycie głowy i karku,
  • spakujmy odzież przeciwdeszczową w razie wystąpienia opadów,
  • zaopatrzmy się w środki odstraszające komary i kleszcze,
  • zabierzmy naładowany telefon, który pozwoli nam wezwać pomoc w razie zagrożenia,
  • weźmy ze sobą podręczny atlas grzybów,
  • skompletujmy małą apteczkę, do której możemy schować plastry opatrunkowe, kleszczołapki do usuwania kleszczy, czy też folię termiczną NRC.

Zbierajmy wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy pewni. Jeśli jednak mamy jakiekolwiek wątpliwości, zachęcamy do odwiedzenia siedziby naszej stacji, przy ul. Kujawskiej 4 w Bydgoszczy, w której codziennie od poniedziałku do piątku od 8:00 do 13:00 nasi grzyboznawcy i klasyfikatorzy grzybów udzielają porad grzybowych.

Do oceny przynosimy dojrzałe i świeże owocniki, wraz z kapeluszem i trzonem, wykręcone z podłoża. Zbyt małe i niewykształcone okazy mogą powodować trudności w sklasyfikowaniu, w związku z brakiem wykształcenia charakterystycznych cech.

Źródło: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy

Oceń artykuł: 0 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    Cna, w dniu 09-09-2024 16:18:24 napisał:

    Kamizelka kulo odporna to podstawa aby cię debil nie postrzelił zwany myśliwym

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Rejestracja BDO
500PLN
Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych
79PLN
Praca na wysokości
60PLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
0

"Po bezdrożach". Wędrówka wzdłuż Doliny Noteci

Kolejna nocna wędrówka z cyklu "Po bezdrożach" za nami#. Tym razem wracaliśmy z Anielin do Nakła skarpą wzdłuż Doliny Noteci.

(czytaj więcej)
0

Jak chronić siebie i swoje dane w sieci? Miesiąc cyberbezpieczeństwa

W świecie, gdzie codzienność przenosi się do Internetu#, bezpieczeństwo w sieci staje się priorytetem. Każdego dnia jesteśmy narażeni na różnego rodzaju cyberzagrożenia, które mogą dotknąć każdego. Październik, Europejski Miesiąc Cyberbezpieczeństwa, to idealny moment, aby poznać najważniejsze zasady ochrony swoich danych i dowiedzieć się, jak skutecznie zabezpieczyć aktywności w sieci.

(czytaj więcej)
0

Dynia smaczna, odżywcza i zdrowa. Cenne składniki także w pestkach

Owoce i warzywa jemy cały rok. Najsmaczniejsze są te# sezonowe.

(czytaj więcej)
0

Miłośników grzybobrania nie brakowało. Frekwencja zaskoczyła organizatorów

„chodźMYnagrzyby” to hasło grzybobrania zorganizowanego# w podbydgoskim Łochowie, które jak magnes przyciągnęło mieszkańców kujaw i pomorza w sobotni poranek. Lista chętnych osób zapełniła się już po kilkunastu godzinach, a samo wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Nie zabrakło wspólnych rozmów, uśmiechu, porad ekspertów i przede wszystkim… grzybów!

(czytaj więcej)