"Bitwa Regionów". Finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego
fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
22 września 2024 r. pierwsza stolica Polski zmieniła się w stolicę regionalnej kuchni#, a to za sprawą finału IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Do Gniezna przyjechało 16 KGW z całej Polski, aby rywalizować w konkursie na najlepszą potrawę regionalną.
Organizatorem finału było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Za najlepszą potrawę jury uznało gęsinę nie tylko na imieninach Marcina, sosem z wina porzeczkowego otuloną, modrą opasaną i hyćką zapijaną, na wielkopolskim talerzu podaną. Danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z województwa wielkopolskiego.
Drugie miejsce przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” z województwa mazowieckiego za turzycowy rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem.
Kolejne miejsce na podium zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z województwa warmińsko-mazurskiego, które zaserwowało dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany.
Finaliści IX edycji „Bitwy Regionów” i ich potrawy:
• województwo dolnośląskie: KGW Lipowianki w Nawojowie Śląskim – rosół z krzykacza z klopsikami i makaronikiem kozim;
• województwo kujawsko-pomorskie: KGW w Kruszynie – żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej na zapiekanych ziemniakach;
• województwo lubelskie: KGW Niedzieliska – kaczka po zamojsku z sodziakami i sosem śliwkowym;
• województwo lubuskie: KGW Kotowice „Wianeczki” – zrazy z dzika z sosem grzybowym, kluchy, kapusta kiszona;
• województwo łódzkie: KGW w Branicy – kwas z kapusty kiszonej na mięsie z królika;
• województwo małopolskie: KGW w Kąclowej – truś z blandory z tobołkami w pomadzie śmietanowo-prawdziwkowej;
• województwo mazowieckie: KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” – turzycowy rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem;
• województwo opolskie: KGW w Hajdukach Nyskich – hajduckie niebo;
• województwo podkarpackie: KGW w Krasiczynie – comber jagnięcy z kozim serem podany na kaszy pęczak z borowikami w towarzystwie sosu miętowego i surówki z pora;
• województwo podlaskie: KGW w Przystawańcach – żąsies śiupinys (potrawka z gęsiny);
• województwo pomorskie: Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata” – kaczka podana na żurawinie z zapiekanym jabłuszkiem i modrą kapustą z ziemniakami puree;
• województwo śląskie: KGW BESTWINIANKI – pipki gęsie z puree chrzanowo-ziemniaczanym z dodatkiem buraków i żurawiny;
• województwo świętokrzyskie: KGW „Sikoreczki” w Krzcięcicach – tulipan z gęsiną;
• województwo warmińsko-mazurskie: KGW w Durągu – dzika golonka na gofrze ziemniaczanym, w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany;
• województwo wielkopolskie: KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” – gęsina nie tylko na imieninach Marcina, sosem z wina porzeczkowego otulona, modrą opasana i hyćką zapijana, na wielkopolskim talerzu podana;
• województwo zachodniopomorskie: KGW w Międzywodziu FREGATA – żur rybaka z niespodzianką.
Wszystkim Kołom serdecznie gratulujemy.
Materiał: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
Galeria
Czytaj również
- 59 nowych policjantów w regionie. Uroczyste ślubowanie
- Panel dyskusyjny. Trwa Tydzień Kultury Chrześcijańskiej
- 90-lecie istnienia ZUS. Realizacja programu rehabilitacji leczniczej
- Nowe Centrum Powiadamiania Ratunkowego. Gdzie powstaje?
- Nowy naczelnik wydziału technicznego. Powierzenie pełnienia obowiązków
Dodaj komentarz
Sprawdź poziom cukru we krwi. Nie lekceważ pierwszych objawów
Cukrzyca dotyczy ponad 3 mln Polaków. Rozwija się powoli#, więc wiele osób chorujących na cukrzycę pozostaje niezdiagnozowana.
(czytaj więcej)Szkolenie terytorialsów. Zadania wymagały ogromnego skupienia
Ucieczka z płonącego pojazdu, pokonanie płonącego toru, a także przejście terenu# skażonego to tylko niektóre zadania jakie w ostatnich dniach czekały na żołnierzy Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej. W przygotowanych zajęciach wzięło udział kilkudziesięciu Terytorialsów. Szkolenia realizowane były na bazie obiektów w Toruniu, Brodnicy oraz Drawsku Pomorskim.
(czytaj więcej)Pogoda sprzyjała wędrówce. Poczęstunek w Polichnie
Dzisiejszą wędrówkę zaczęliśmy w świetlicy wiejskiej #w Polichnie już o godz. 5:00. Zgłosiło się 16 uczestników.
(czytaj więcej)Międzynarodowy Dzień Seniora. Inspiracja dla młodszych pokoleń
Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Seniora! #To doskonała okazja, by podziękować wszystkim seniorom za ich życiową mądrość, doświadczenie i ciepło, którym obdarzają nas każdego dnia.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!