Dziś mamy 20 kwietnia 2025, niedziela, imieniny obchodzą:

06 października 2024

"Bitwa Regionów". Finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego

fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

22 września 2024 r. pierwsza stolica Polski zmieniła się w stolicę regionalnej kuchni#, a to za sprawą finału IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Do Gniezna przyjechało 16 KGW z całej Polski, aby rywalizować w konkursie na najlepszą potrawę regionalną.

Organizatorem finału było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Za najlepszą potrawę jury uznało gęsinę nie tylko na imieninach Marcina, sosem z wina porzeczkowego otuloną, modrą opasaną i hyćką zapijaną, na wielkopolskim talerzu podaną. Danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z województwa wielkopolskiego.

Drugie miejsce przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” z województwa mazowieckiego za turzycowy rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem.

Kolejne miejsce na podium zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z województwa warmińsko-mazurskiego, które zaserwowało dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany.

Finaliści IX edycji „Bitwy Regionów” i ich potrawy:

• województwo dolnośląskie: KGW  Lipowianki w Nawojowie Śląskim – rosół z krzykacza z klopsikami i makaronikiem kozim;

• województwo kujawsko-pomorskie: KGW w Kruszynie – żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej na zapiekanych ziemniakach;

• województwo lubelskie: KGW Niedzieliska – kaczka po zamojsku z sodziakami i sosem śliwkowym;

• województwo lubuskie: KGW Kotowice „Wianeczki” – zrazy z dzika z sosem grzybowym, kluchy, kapusta kiszona;

• województwo łódzkie: KGW w Branicy – kwas z kapusty kiszonej na mięsie z królika;

• województwo małopolskie: KGW w Kąclowej – truś z blandory z tobołkami w pomadzie śmietanowo-prawdziwkowej;

• województwo mazowieckie: KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” – turzycowy rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem;

• województwo opolskie: KGW w Hajdukach Nyskich – hajduckie niebo;

• województwo podkarpackie: KGW w Krasiczynie – comber jagnięcy z kozim serem podany na kaszy pęczak z borowikami w towarzystwie sosu miętowego i surówki z pora;

• województwo podlaskie: KGW w Przystawańcach – żąsies śiupinys (potrawka z gęsiny);

• województwo pomorskie: Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata” – kaczka podana na żurawinie z zapiekanym jabłuszkiem i modrą kapustą z ziemniakami puree;

• województwo śląskie: KGW  BESTWINIANKI – pipki gęsie z puree chrzanowo-ziemniaczanym z dodatkiem buraków i żurawiny;

• województwo świętokrzyskie: KGW  „Sikoreczki” w Krzcięcicach – tulipan z gęsiną;

• województwo warmińsko-mazurskie: KGW w Durągu – dzika golonka na gofrze ziemniaczanym, w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany;

• województwo wielkopolskie: KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” – gęsina nie tylko na imieninach Marcina, sosem z wina porzeczkowego otulona, modrą opasana i hyćką zapijana, na wielkopolskim talerzu podana;

• województwo zachodniopomorskie: KGW w Międzywodziu FREGATA – żur rybaka z niespodzianką.

Wszystkim Kołom serdecznie gratulujemy.

Materiał: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Oceń artykuł: 13 18

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Konstrukcje stalowe
Praca na wysokości
60PLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Budowa magazynów
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
0

Dzisiaj Wielka Sobota. Dzień ciszy i oczekiwania

Wielka Sobota jest dniem spoczynku Jezusa# w grobie i adoracji Najświętszego Sakramentu. Obchodzona jest jako dzień błogosławieństwa, gdyż święci się wtedy ogień, wodę i wielkanocne pożywienie.

(czytaj więcej)
0

Mozaika wielkanocnych tradycji. Rozmowa z Hanną Łopatyńską

Rozmowa z Hanną Łopatyńską, kierownikiem Działu Folkloru i Kultury Społecznej Muzeum Etnograficznego w Toruniu

(czytaj więcej)
0

Pisanki. Na przestrzeni wieków pełniły wiele funkcji

Od najdawniejszych czasów ze Świętami # Wielkanocnymi kojarzone jest jajko, w tradycji chrześcijańskiej symbol nowego życia i zmartwychwstałego Chrystusa, w tradycji ludowej – symbol siły, płodności i miłości.

(czytaj więcej)
0

Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.

(czytaj więcej)