Pomysły na andrzejkowe przekąski. Łatwy do przygotowania przysmak
fot. powierzone
Andrzejki to doskonała okazja do spotkań #w gronie przyjaciół, wróżb i… smacznych przekąsek! Jeśli wciąż zastanawiasz się, jaką przekąską zaskoczyć gości, mamy dla Ciebie rozwiązanie: krewetki w tempurze.
Przepisem podzielił się szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, miejsca znanego z wyjątkowych smaków i pięknych przyjęć. Ten elegancki i łatwy w przygotowaniu przysmak sprawi, że Twoje andrzejkowe przyjęcie będzie kulinarnym sukcesem!
Przepis na krewetki w tempurze
Składniki:
• 500 g krewetek (obranych i oczyszczonych)
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
• 1 jajko
• 1 szklanka bardzo zimnej wody gazowanej
• Sól do smaku
• Olej do głębokiego smażenia
• Sos sojowy lub słodki sos chili do podania
Przygotowanie:
1. Przygotowanie ciasta tempura:
• W misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą.
• Dodaj jajko i bardzo zimną wodę gazowaną. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, ale nie mieszaj zbyt długo – ciasto powinno być lekko grudkowate.
2. Przygotowanie krewetek:
• Oczyść krewetki, pozostawiając ogonki.
• Posól krewetki do smaku.
3. Smażenie:
• W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury około 180°C.
• Zanurzaj krewetki w cieście tempura, a następnie delikatnie wkładaj do gorącego oleju.
• Smaż krewetki przez około 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
• Wyjmij krewetki z oleju i odsącz na papierowym ręczniku.
4. Podanie:
• Podawaj krewetki w tempurze od razu po usmażeniu, z sosem sojowym lub słodkim sosem chili.
Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace
Czytaj również
- Jesienne dania na talerzu. Zaskoczą najbardziej wybrednych gości
- Kulinarne psikusy. Słodkie desery z wykorzystaniem żółtego sera
- Szlachetne skarby lasu. Pomysły na rozgrzewające dania z grzybów
- Czas pieczonych warzyw. Pomysły na wrześniowe dania
- Pomysły na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Pożywne składniki
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Znakowanie owoców i warzyw. Nowe przepisy od 1 stycznia
Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować# obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów.
(czytaj więcej)To była prawdziwa zima! Zobacz archiwalne zdjęcia z regionu
Zima na przełomie 1978/1979 roku była wyjątkowo# biała. W całym kraju mocno sypnęło śniegiem. Opady były bardzo intensywne i na kilka tygodni sparaliżowały cały kraj. Pod zaspami znalazł się także nasz region.
(czytaj więcej)Rozpoczął się okres Adwentu. Czas radosnego oczekiwania
Dziś w Kościele katolickim rozpoczął się czterotygodniowy okres Adwentu#. To czas, który ma przygotować wiernych na okres Bożego Narodzenia.
(czytaj więcej)Uzyskali tytuł Ratownika. Pisemny test wiedzy oraz egzamin praktyczny
29 listopada 2024 r. blisko 20 żołnierzy# 8 Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej uzyskało tytuł Ratownika. Jest to efekt prawie 70 godzin szkoleniowych kursu kwalifikowanej pierwszej pomocy (KPP) i zdanego egzaminu. Żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej (WOT) przyswajają wiedzę nt. udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej już od szkolenia podstawowego. Później, często jako pierwsi ratują zdrowie i życie osób poszkodowanych m.in. w wypadkach.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 29-11-2024 11:05:56 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!