Dziś mamy 20 kwietnia 2025, niedziela, imieniny obchodzą:

24 marca 2025

GIS ostrzega. Salmonella w partii żywności

Główny Inspektorat Sanitarny # wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sezamu łuskanego.

Zagrożenie: W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów: Nazwa produktu: SERENO sezam łuskany, 200 g

Numer partii: L250311V138

Data minimalnej trwałości: 28.02.2026

Producent: VOG Polska sp. z o.o. ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice

Wyprodukowano dla: Netto sp. z o.o. Motaniec 30, 73-108 Kobylanka

Pochodzenie surowca: Indie

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli: VOG Polska Sp. z o.o. oraz NETTO Sp. z o.o. wdrożyły procedurę wycofania z obrotu handlowego wyżej wskazanego produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta i dystrybutora.

Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

materiał: GIS

Oceń artykuł: 17 8

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 3 (11)

    Ja, w dniu 26-03-2025 09:07:46 napisał:

    Jak ktoś zachoruje lekarstwa płacisz z własnej kieszeni kto wypłaci odszkodowanie za trucie obywateli ?

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Budowa magazynów
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
0

Wielka Niedziela. Radość ze zmartwychwstania Chrystusa

Niedziela Zmartwychwstania jest najważniejszym wydarzeniem w kalendarzu Kościoła katolickiego, gdyż stanowi o istocie chrześcijaństwa.

(czytaj więcej)
0

Tradycja Pałuckich Palm Wielkanocnych. Symbol, który buduje wspólnotę

W regionie Pałuk, na pograniczu Wielkopolski i Kujaw, tradycja wykonywania# palm wielkanocnych nie jest tylko rytuałem związanym z Niedzielą Palmową. To żywe dziedzictwo, przekazywane z pokolenia na pokolenie, będące symbolem zakorzenienia w kulturze, duchowości i wspólnocie. W Kcyni ta tradycja żyje dzięki zaangażowaniu mieszkańców oraz pracy pasjonatów, takich jak Maria Kordyś – instruktorka Gminnego Centrum Kultury i Biblioteki, która od ponad 35 lat czuwa nad jej kontynuacją.

(czytaj więcej)
0

Śniadanie wielkanocne. Świętowanie pierwszego dnia Wielkiej Nocy

Domowe świętowanie dawniej, ale również i współcześnie#, zaczyna się od śniadania w gronie najbliższej rodziny. Jest ono wyrażeniem radości z powodu pustego grobu i Zmartwychwstania. Ta rytualna uczta jednoczy żywych i umarłych i ma wymiar ceremonialny.

(czytaj więcej)
0

Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.

(czytaj więcej)