Dziś mamy 5 października 2024, sobota, imieniny obchodzą:

03 października 2024

Kontrole w zakładach obrotu żywnością. Podsumowanie działań

fot. GIS

fot. GIS

W czasie, kiedy na terenie całego kraju obrót świeżymi warzywami i owocami# był bardzo intensywny (od 16 maja do 31 sierpnia 2024 r. ), organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadziły szczegółowe kontrole tych produktów, ukierunkowane głównie na owoce i warzywa pochodzące z importu.

Kontrole podejmowano we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Co kontrolowała inspekcja sanitarna

Kontrole objęły przede wszystkim identyfikowalność, oznakowanie produktu oraz ocenę dokumentacji towarzyszącej. Pracownicy inspekcji sanitarnej pobierali także próbki żywności do badań laboratoryjnych oraz sprawdzali warunki higieniczne sprzedaży warzyw i owoców.

W okresie od maja do końca sierpnia:

  • przeprowadzono 1513 kontroli sanitarnych,
  • skontrolowano 1492 punkty sprzedaży hurtowej owoców i warzyw, w tym 974 hurtownie i magazyny,
  • pobrano 567 próbek warzyw i owoców do badań laboratoryjnych, głównie w kierunku pozostałości pestycydów oraz m.in. metali szkodliwych dla zdrowia czy zanieczyszczenia azotanami.

Zdyskwalifikowano 8 próbek warzyw i owoców (ok. 1,4 % pobranych) z uwagi na przekroczenie dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydów (NDP).

Wyniki kontroli

W 137 obiektach odnotowano naruszenia przepisów prawa żywnościowego, w 10 przypadkach uchybienia te dotyczyły niewłaściwego lub braku oznakowania w zakresie kraju pochodzenia sprzedawanych luzem warzyw i owoców.

Stwierdzono przypadki braku dokumentów umożliwiających identyfikację dostawców sprzedawanych owoców i warzyw.

Potwierdzono także przypadki nieprawidłowych warunków higienicznych, jakie są wymagane przy wprowadzaniu do obrotu żywności, w szczególności:

  • brak bieżącej czystości i porządku,
  • niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń, urządzeń i wyposażenia,
  • nieprawidłowe przechowywanie środków spożywczych,
  • brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP i GMP i na zasadzie systemu HACCP,
  • brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,
  • prowadzenie działalności bez zatwierdzenia lub wpisu do rejestrów zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

W przypadku stwierdzenia ww. nieprawidłowości podejmowane były działania egzekwujące usunięcie naruszeń, m.in. pracownicy inspekcji wydawali polecenia pokontrolne, nakładali grzywny lub wszczynali postępowania administracyjne w celu wydania decyzji nakazującej podjęcie działań niezbędnych do zapewnienia zgodności z przepisami prawa żywnościowego lub nałożenia kary pieniężnej.

Pracownicy inspekcji nie zgłaszali problemów we współpracy z przedstawicielami kontrolowanych obiektów.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Oceń artykuł: 1 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    Ja, w dniu 03-10-2024 18:29:09 napisał:

    Proszę przeprowadzić kontrolę w marketach warzywa cytryny pleśń na pleśni tu kontroli nie widać sanepidu .

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Mm, w dniu 04-10-2024 12:19:38 napisał:

    Masz racje w Występie w Dino niech też kontrole zrobią szczególnie nabiał i owoce nikt tego niekontroluje

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Zadaj pytanie
40PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Konstrukcje stalowe
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
0

Światowy Dzień Zwierząt. Możliwość wejścia z psem

W Światowy Dzień Zwierząt przypominamy#, że do siedziby Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy jest możliwość wejścia z psem asystującym.

(czytaj więcej)
0

Miesiąc świadomości raka piersi. Kluczowe znaczenie ma czas

Październik już od wielu lat uznawany jest na całym świecie #za miesiąc świadomości raka piersi.

(czytaj więcej)
0

Co pyli w październiku? Alergicy muszą być czujni także jesienią

Choć wiele osób kojarzy pylenie głównie z wiosną, jesień również może# przynosić trudności alergikom.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Onkologii. Pamiętajmy o regularnych badaniach

Zachorować na nowotwór może każdy. Warto wiedzieć#, że wielu rodzajów nowotworów można uniknąć lub zmniejszyć ich wystąpienie poprzez zdrowy styl życia.

(czytaj więcej)