Dziś mamy 4 grudnia 2024, środa, imieniny obchodzą:

03 grudnia 2024

Znakowanie owoców i warzyw. Nowe przepisy od 1 stycznia

fot. IJHARS

fot. IJHARS

Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować# obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów.

 

Nowe przepisy

  • Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2023/2429 z dnia 17 sierpnia 2023 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów oraz uchylające rozporządzenie Komisji (WE) nr 1666/1999 oraz rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 i (UE) nr 1333/2011.
  • Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2023/2430 z dnia 17 sierpnia 2023 r. ustanawiające przepisy dotyczące kontroli zgodności norm handlowych w odniesieniu do sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów.

Zapoznaj się już teraz z pełną treścią nowych przepisów!

Znajdziesz je tutaj:  https://eur-lex.europa.eu/homepage.html.

Zwróć szczególną uwagę na restrykcyjne przepisy dotyczące znakowania na etapie sprzedaży detalicznej konsumentowi końcowemu.

W preambule rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429 podkreślono, że:

  • Szczegółowe informacje wymagane zgodnie z normami handlowymi powinny być wyraźnie widoczne na opakowaniu lub etykiecie. Aby zapobiec oszustwom i wprowadzaniu konsumentów w błąd, należy zapewnić konsumentom dostęp do szczegółowych informacji wymaganych zgodnie z normami handlowymi zanim dokonają zakupu; dotyczy to także sprzedaży na odległość, która – jak pokazuje doświadczenie – stwarza ryzyko oszustw i pozbawienia konsumentów ochrony zapewnianej przez normy (pkt 15).
  • Aby uniknąć wprowadzania konsumentów w błąd w odniesieniu do klasy, szczegółowe informacje wymagane na etapie sprzedaży detalicznej nie powinny zawierać takich określeń jak „najwyższa jakość”, „premium” lub podobnych sformułowań, które nie są uregulowane jako określenia rzeczywistej jakości produktu; nie wyklucza to możliwości podania innych informacji, takich jak „transport lotniczy” lub podobnych informacji faktycznych, które nie wprowadzają konsumenta w błąd (pkt 16).
  • Aby uniknąć wprowadzania konsumentów w błąd co do pochodzenia produktów, oznaczenie państwa pochodzenia powinno być lepiej widoczne niż oznaczenie państwa, w którym produkt zapakowano (pkt 17).

Zgodnie z art. 7 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429 dotyczącym przekazywania szczegółowych informacji na etapie sprzedaży detalicznej:

„Na etapie sprzedaży detalicznej szczegółowe informacje wymagane na mocy niniejszego rozporządzenia są czytelne i dobrze widoczne. Produkty mogą być wystawione na sprzedaż, pod warunkiem, że detalista umieści w widocznym miejscu w pobliżu produktu czytelne, szczegółowe informacje dotyczące państwa pochodzenia oraz, w stosownych przypadkach, klasy produktu, jego wielkości, odmiany lub typu handlowego w sposób pozwalający uniknąć wprowadzenia konsumenta w błąd.

Uwzględnianie dodatkowych określeń sugerujących lepszą/wyższą jakość jest zabronione. W szczególności etykieta nie może zawierać żadnego określenia jakości, z wyjątkiem informacji określonych w wymogu dotyczącym oznakowania określonym w załączniku I.

W przypadku wskazania państwa, w którym znajduje się pakujący lub wysyłający, lub gdy wskazana odmiana przywołuje miejsce, litery, którymi zapisuje się państwo pochodzenia, są większe i bardziej widoczne niż litery, którymi zapisuje się państwo, w którym znajduje się pakujący i/lub wysyłający oraz odmianę, jeżeli są różne”.

Zgodnie z wymaganiami norm handlowych znajdujących się w załączniku I rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429, w oznakowaniu produktów objętych ogólną i szczegółową normą handlową, na każdym opakowaniu, w tym na opakowaniu detalicznym, powinny być umieszone informacje, tj.:

  • nazwa i adres pakującego lub wysyłającego (np. ulica/miasto/region/kod pocztowy i państwo, jeśli różne od państwa pochodzenia),
  • pełna nazwa państwa pochodzenia.

Natomiast w przypadku produktów objętych szczegółową normą handlową, należy dodatkowo również umieścić informacje dotyczące:

  • nazwy produktu jeśli produkt nie jest widoczny z zewnątrz,
  • klasy jakości,
  • nazwy odmiany (w zależności od wymagań danej normy szczegółowej),
  • wielkości lub, w przypadku owoców pakowanych w rzędach i warstwach, liczby sztuk (w zależności od wymagań danej normy szczegółowej)

Wystawiając świeże owoce i  warzywa na sprzedaż od 1 stycznia 2025 roku należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności.

Należy podkreślić, że zgodnie z art. 2 ust. 2 lit. i rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 „etykieta” oznacza jakąkolwiek metkę, znak firmowy, znak handlowy, ilustrację lub inny opis pisany, drukowany, tłoczony, odbity lub w inny sposób naniesiony na opakowanie lub pojemnik z żywnością lub załączony do opakowania lub pojemnika z żywnością.

Zgodnie z powyższą definicją, etykieta nie dotyczy wyłącznie szczegółowych informacji wymaganych na etapie sprzedaży detalicznej owoców i warzyw, ale odnosi się również do znaków handlowych i firmowych.

Jak wskazano w przytoczonych powyżej przepisach „w szczególności etykieta nie może zawierać żadnego określenia jakości, z wyjątkiem informacji określonych w wymogu dotyczącym oznakowania określonym w załączniku I”. Dopuszczalnym określeniem jakości ustalonym w wymogu dotyczącym znakowania jest klasa jakości dla produktów objętych szczegółowymi normami handlowymi (np. klasa ekstra, klasa I, klasa II).

Przypominamy również, że zapewnienie zgodności oznakowania środka spożywczego w sposób rzetelny i nie budzący wątpliwości konsumentów, zgodnie z wymaganiami prawa leży w gestii przedsiębiorców ponoszących odpowiedzialność za wprowadzoną do obrotu żywność.

Źródło: IJHARS

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    On, w dniu 03-12-2024 09:14:10 napisał:

    Zero warzyw i owoców w marketach omijam dużym kołem .

    odpowiedz

    • 0 (0)

    szmalcownik z szaberka, w dniu 03-12-2024 10:15:05 napisał:

    Jeżeli te "regulacje" nie będą pod odpowiednią kontrolą izby handlowej sanepidu i innych,to niczego to nie zmieni bo jak "pastewne" warzywa nadające się tak naprawdę tylko na paszę dla bydła -sprzedawali,tak dalej to samo sprzedawać będą.Większość warzyw obecna na targowiskach pochodzi głównie z Ukrainy.Nasz rolnik produkuje głównie dla przemysłu.W sklepach już wiszą kartki o treści "na życzenie klienta do wglądu szczegółowa informacja o procesie produkcji i używanych składników.Te i inne wymysły pojawią się za 3 tygodnie w warzywniakach.Kto z Was będzie prosił o dostęp do takiej listy-? Może co 100 osoba.

    odpowiedz

    • 1 (1)

    internauta, w dniu 03-12-2024 10:15:56 napisał:

    po liście trójki warzywniak taka audycja jabłka jeśc marek ze skrzynką jabłek jacek the best bonnie tyler orginal a tina runer 1 miejsca i ogromny przebój szef jedynki nie wiedziałem jem 1 jabłko

    odpowiedz

    • 1 (1)

    słuchacz, w dniu 03-12-2024 10:17:30 napisał:

    dzięk iza laila marcin podoba

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Budowa magazynów
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Rejestracja BDO
500PLN
Audyt środowiskowy
3000PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Konstrukcje stalowe
0

Znakowanie owoców i warzyw. Nowe przepisy od 1 stycznia

Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować# obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów.

(czytaj więcej)
0

To była prawdziwa zima! Zobacz archiwalne zdjęcia z regionu

Zima na przełomie 1978/1979 roku była wyjątkowo# biała. W całym kraju mocno sypnęło śniegiem. Opady były bardzo intensywne i na kilka tygodni sparaliżowały cały kraj. Pod zaspami znalazł się także nasz region.

(czytaj więcej)
0

Rozpoczął się okres Adwentu. Czas radosnego oczekiwania

Dziś w Kościele katolickim rozpoczął się czterotygodniowy okres Adwentu#. To czas, który ma przygotować wiernych na okres Bożego Narodzenia.

(czytaj więcej)
0

Uzyskali tytuł Ratownika. Pisemny test wiedzy oraz egzamin praktyczny

29 listopada 2024 r. blisko 20 żołnierzy# 8 Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej uzyskało tytuł Ratownika. Jest to efekt prawie 70 godzin szkoleniowych kursu kwalifikowanej pierwszej pomocy (KPP) i zdanego egzaminu. Żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej (WOT) przyswajają wiedzę nt. udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej już od szkolenia podstawowego. Później, często jako pierwsi ratują zdrowie i życie osób poszkodowanych m.in. w wypadkach.

(czytaj więcej)