Dziś mamy 20 maja 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:

18 kwietnia 2024

Bezpieczeństwo produktów spożywczych. Kto za nie odpowiada?

fot. GIS

fot. GIS

Kiedy robimy zakupy, chcemy mieć pewność, że kupujemy# bezpieczną żywność. Co to oznacza?

Bezpieczna żywność to taka, która nie spowoduje szkody ani zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Aby zapewnić nam dostęp do takiej żywności, podmioty działające na rynku spożywczym (np. rolnik, przedsiębiorca, sklepikarz) muszą zapewnić odpowiednie warunki na wszystkich etapach jej produkcji i obrotu nią.

Żywność u producenta i w sklepie

Za bezpieczeństwo żywności odpowiada podmiot działający na rynku spożywczym, zarówno ten, który ją wyprodukował, jak i ten, który  wprowadza ją do obrotu (dotyczy to również importera, dystrybutora).

Żywność, którą kupujemy i spożywamy, nie podlega procedurze „dopuszczania” do obrotu przez organ urzędowej kontroli żywności (czyli np. Państwową Inspekcję Sanitarną). To podmioty działające na rynku spożywczym (czyli producenci, dystrybutorzy, importerzy) mają obowiązek zapewnić, na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, bezpieczeństwo tej żywności dla zdrowia konsumentów. Żywność, którą produkują i wprowadzają do obrotu, musi być zgodna z wymaganiami prawa żywnościowego[1]. Określają one:

  • wymagania zdrowotne, które żywność musi spełniać
  • wymagania higieniczne, które muszą być spełniane zarówno na etapie produkcji, jak i na etapie sprzedaży (w całym łańcuchu żywnościowym) wszystkich środków spożywczych.

Podmioty mają także obowiązek m.in.: [2]:

  • zapewnienia możliwości śledzenia (traceability) produkowanej i wprowadzanej do obrotu żywności  tj. identyfikowania dostawców i odbiorców środków spożywczych,
  • bezzwłocznego powiadamiania właściwych organów w przypadku podejrzenia, że żywność nie jest bezpieczna oraz bezzwłocznego wycofania jej z obrotu,
  • prowadzenia systematycznej kontroli wewnętrznej, tj. analizy ryzyka i oceny skuteczności własnych procedur.

Zadaniem organów urzędowej kontroli żywności jest sprawdzanie (kontrolowanie), czy podmiot działający na rynku spożywczym spełnia wymagania prawa żywnościowego, a żywność produkowana bądź wprowadzana przez niego do obrotu – jest bezpieczna dla konsumenta.

Podstawa prawna

[1] Art. 14 i 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 1.2.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.).

[2] Art. 18 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.).

Źródło: GIS

Oceń artykuł: 10 11

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 4 (6)

    Demaskuj łgarstwo, w dniu 18-04-2024 17:14:10 napisał:

    Odpowiadam-Nikt.Brak nadzoru,brak kontroli.Całkowicie wolna amerykanka.Larum podnosi się zawsze dopiero wtedy gdy kogoś "szlak trafi" i zejdzie z tego świata

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Rejestracja BDO
500PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
0

Symbliczne miejsce pochówku wielkiego piewcy. Kim był hr. Leon Skórzewski?

Jeśli weekend, to kolejny raz chcemy przekazać Wam kilka informacji o ciekawych# miejscach kultu - tym razem kolej przyszła na Leśnictwo Drogosław.

(czytaj więcej)
0

Szkolenia rotacyjne. Żołnierze Wojska Polskiego w Kowalewku

W miniony weekend tereny Nadleśnictwa Szubin oraz obiekty #OSP JRS Kowalewko zostały zdominowane przez żołnierzy Wojska Polskiego, którzy realizują szkolenia rotacyjne.

(czytaj więcej)
0

Święto polskiej żywności. Prezentacje krajowych produktów

26 maja w otoczeniu zielonego #Służewca, na gości w każdym wieku, czekać będzie oprócz znakomitego jedzenia, mnóstwo dodatkowych atrakcji. Każdego roku Piknik Poznaj Dobrą Żywność to święto polskiej żywności.

(czytaj więcej)
0

Trzecia edycja kampanii "Lowe Krowe". Promocja zdrowych nawyków

Zapraszamy do udziału w trzeciej edycji kampanii# "Lowe Krowe"!

(czytaj więcej)