Dziś mamy 27 lipca 2024, sobota, imieniny obchodzą:

18 kwietnia 2024

Bezpieczeństwo produktów spożywczych. Kto za nie odpowiada?

fot. GIS

fot. GIS

Kiedy robimy zakupy, chcemy mieć pewność, że kupujemy# bezpieczną żywność. Co to oznacza?

Bezpieczna żywność to taka, która nie spowoduje szkody ani zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Aby zapewnić nam dostęp do takiej żywności, podmioty działające na rynku spożywczym (np. rolnik, przedsiębiorca, sklepikarz) muszą zapewnić odpowiednie warunki na wszystkich etapach jej produkcji i obrotu nią.

Żywność u producenta i w sklepie

Za bezpieczeństwo żywności odpowiada podmiot działający na rynku spożywczym, zarówno ten, który ją wyprodukował, jak i ten, który  wprowadza ją do obrotu (dotyczy to również importera, dystrybutora).

Żywność, którą kupujemy i spożywamy, nie podlega procedurze „dopuszczania” do obrotu przez organ urzędowej kontroli żywności (czyli np. Państwową Inspekcję Sanitarną). To podmioty działające na rynku spożywczym (czyli producenci, dystrybutorzy, importerzy) mają obowiązek zapewnić, na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, bezpieczeństwo tej żywności dla zdrowia konsumentów. Żywność, którą produkują i wprowadzają do obrotu, musi być zgodna z wymaganiami prawa żywnościowego[1]. Określają one:

  • wymagania zdrowotne, które żywność musi spełniać
  • wymagania higieniczne, które muszą być spełniane zarówno na etapie produkcji, jak i na etapie sprzedaży (w całym łańcuchu żywnościowym) wszystkich środków spożywczych.

Podmioty mają także obowiązek m.in.: [2]:

  • zapewnienia możliwości śledzenia (traceability) produkowanej i wprowadzanej do obrotu żywności  tj. identyfikowania dostawców i odbiorców środków spożywczych,
  • bezzwłocznego powiadamiania właściwych organów w przypadku podejrzenia, że żywność nie jest bezpieczna oraz bezzwłocznego wycofania jej z obrotu,
  • prowadzenia systematycznej kontroli wewnętrznej, tj. analizy ryzyka i oceny skuteczności własnych procedur.

Zadaniem organów urzędowej kontroli żywności jest sprawdzanie (kontrolowanie), czy podmiot działający na rynku spożywczym spełnia wymagania prawa żywnościowego, a żywność produkowana bądź wprowadzana przez niego do obrotu – jest bezpieczna dla konsumenta.

Podstawa prawna

[1] Art. 14 i 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 1.2.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.).

[2] Art. 18 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.).

Źródło: GIS

Oceń artykuł: 10 12

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 4 (6)

    Demaskuj łgarstwo, w dniu 18-04-2024 17:14:10 napisał:

    Odpowiadam-Nikt.Brak nadzoru,brak kontroli.Całkowicie wolna amerykanka.Larum podnosi się zawsze dopiero wtedy gdy kogoś "szlak trafi" i zejdzie z tego świata

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie z HACCP
80PLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Zadaj pytanie
40PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Rejestracja BDO
500PLN
0

Dzień Bezpiecznego Kierowcy. Święty Krzysztof patronem podróżujących

25 lipca to szczególny dzień dla wszystkich# kierowców. Tego dnia przypadają imieniny Krzysztofa, a Święty Krzysztof jest patronem kierowców i podróżujących. To również Dzień Bezpiecznego Kierowcy, który obchodzimy już po raz 19. Biorąc pod uwagę, że jesteśmy niemalże na półmetku wakacji i letnich podróży, warto przypomnieć najważniejsze zasady i dobre praktyki na drodze. Bezpieczeństwo przede wszystkim!

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono "słoiczki" dla dzieci. Kontrola na terenie całego kraju

Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne „słoiczków” #dla dzieci bez nieprawidłowości po kontrolach IJHARS.

(czytaj więcej)
0

Nie daj sobie wbić krzyża! Przestroga i refleksja dla kierowców

Ile razy jadąc samochodem czy motocyklem# widziałeś stojący na poboczu drogi krzyż? Z jaką prędkością na liczniku go mijałeś? Do ilu tragedii musi jeszcze dojść, żebyś zdjął nogę z gazu? Prędkość, alkohol, niestosowanie się do znaków drogowych – to najczęstsze grzechy polskich kierowców. W Dniu Bezpiecznego Kierowcy w sposób szczególny chcemy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo na drogach. Stąd też pomysł na nowy spot polskiej Policji.

(czytaj więcej)
0

Woda to niebezpieczny i zdradliwy żywioł. Dobra zabawa to nie wszystko

25 lipca obchodzimy Światowy Dzień Zapobiegania Utonięciom#, który został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w kwietniu 2021 r., natomiast obchodzony jest 25 lipca.

(czytaj więcej)