Dziś mamy 1 maja 2024, środa, imieniny obchodzą:

29 kwietnia 2023

Grilowane potrawy powinny być smaczne i aromatyczne. Jak to zrobić?

fot. powierzone

fot. powierzone

Wiele osób uważa, że grillowanie to jedna z najwspanialszych form sztuki kulinarnej, która pozwala na# tworzenie niesamowitych, aromatycznych i smakowitych potraw. Wbrew pozorom ta forma gotowania nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych - grillować może każdy, na własnych zasadach. Jest to również świetna zabawa i doskonały czas na relaks i miłe spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Grillowane potrawy powinny być smaczne, aromatyczne, a z naszymi wskazówkami będą przede wszystkim zdrowe. Jak to zrobić? Podpowiadamy!

Przygotuj odpowiednie produkty - zanim przystąpisz do grillowania, upewnij się, że wybierasz świeże i zdrowe produkty.

Na grillu można przygotować wiele rodzajów mięsa, ale także ryby i warzywa. Zawsze warto wybierać te najwyżej jakości i od sprawdzonych dostawców. Ulubionym mięsem Polaków na grillu jest oczywiście karkówka. I nic w tym dziwnego, gdyż ma ona sporo tłuszczu, a jest on najlepszym nośnikiem smaku. Ci, którzy wolą chudsze mięso jak kurczak czy indyk muszą pamiętać, że przygotowanie go jest o wiele trudniejsze, ponieważ często na koniec grillowania okazuje się suche i twarde. Na szczęście mamy kilka tipów, które pomogą uniknąć takich sytuacji, więc czytaj dalej.

Nie zapominaj o warzywach, owocach i… rybach

Nieodłącznym kompanem grillowanych kawałków mięsa powinny być świeże warzywa i owoce. Mogą występować w różnej formie, im bardziej różnorodne tym lepiej dla naszego zdrowia. Idealnie sprawdzą się kolorowe sałatki z dressingiem na bazie oliwy, ulubionych przypraw, soku z cytryny i miodu oraz te grillowane, np.: marchew, papryka, cebula, cukinia, szparagi, kalarepa, ananas, a nawet sałata rzymska. Grillowane warzywa i owoce są zdrowe i smaczne, a także dostarczają cennych składników odżywczych.

Często zapominamy o rybach, a odpowiednio przyrządzone są nie tylko smaczne, ale także zdrowe! Na ich korzyść przemawia fakt, że są bogate w białko i zawierają niewiele tłuszczy nasyconych. To bardzo dobra opcja, dla osób które preferują lekkostrawną dietę podczas grillowych spotkań. Do grillowania ryb warto zakupić jednak specjalne akcesoria czyli zamykaną kratkę, w którą włożysz rybę i położysz na grillu. Dzięki niemu ryba zachowa swój kształt, chociażby podczas obracania na drugą stronę. Będzie nie tylko smacznie, ale też estetycznie.

Postaw na smak i aromat

Odpowiednie zamarynowanie mięsa może zdziałać cuda. Zamarynowane mięso jest zazwyczaj bardziej kruche, soczyste i aromatyczne. Istnieje wiele przepisów na marynaty, ale warto wybierać te, które nie zawierają zbyt dużo soli, cukru ani sztucznych dodatków. Można użyć np. oliwy z oliwek, cytryny, ziół, przypraw, musztardy i odrobiny miodu. Warto pamiętać, że przed zamarynowaniem mięso należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie umieścić je w woreczku strunowym lub w misce z pokrywką, dokładnie zalać marynatą i umieścić w lodówce. Czas marynowania jest zależy od rodzaju mięsa oraz naszych preferencji - zwykle jest to od kilku do kilkunastu godzin. W przypadku ryb, marynujemy krócej lub faszerujemy je od wewnątrz.

O czym jeszcze warto pamiętać? Sprawdź nasze tipy!

1. Zwróć uwagę na czas grillowania. Czas grillowania zależy od temperatury grilla, grubości i wagi mięsa i naszych preferencji. W przybliżeniu, powinien on wynosić: dla ryb (filet porcja ok. 200 g) – od 5 do 10 minut; dla drobiu od 10 do 20 minut; dla wieprzowiny od 20 do 30 minut; dla wołowiny – w zależności od stopnia wysmażenia od 5 do 12 minut. Żeby nie przeciągnąć mięsa i sprawić że będzie idealnie soczyste, powinno odpocząć po grillowaniu. Pozostaw je na kilka minut w ciepłym miejscu np. na najwyżej półce grilla, która wyłącznie podtrzymuje temperaturę.

2. Jak sprawdzić, że mięso jest już gotowe? Użyj swoich dłoni! Lekko zgrillowane (krwiste) mięso będzie miękkie w dotyku, średnio (wysmażone) zgrillowane - sprężyste, a dobrze zgrillowane – dość twarde w dotyku.

3. Wypróbuj mleczko kokosowe jako składnik marynaty do mięsa! Dzięki niemu zyskasz unikalny smak i zapobiegniesz wysuszeniu. Taka marynata będzie idealna szczególnie do piersi z kurczaka, która zazwyczaj wychodzi sucha. Zapobiegniesz nie tylko przesuszeniu mięsa, ale dzięki mleczku zioła i przyprawy nadadzą potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Ważne jest, aby wybrać mleczko z odpowiednią zawartością tłuszczu. Najlepiej sprawdzą się te od 10 do maksymalnie 16%.

4. Nie masz czasu na przygotowywanie oddzielnej sałatki? Zgrilluj ulubione warzywa z odrobiną oliwy i przypraw, najlepiej zawinięte w folię. Kiedy będą gotowe, możesz dodać do nich kawałki ulubionego sera (np. fety), oliwki, doprawić do smaku sokiem z cytryny i ziołami - ekspresowa, grillowana sałatka gotowa!

5. Produkty, które są delikatne lub drobne np. szparagi czy owoce morza, możesz grillować przy użyciu aluminiowej tacki. Zabezpiecza ona przed wpadnięciem do ognia.

6. A gdy pogoda nie dopisze – nic nie szkodzi! Do przygotowania „grillowanych” potraw doskonale sprawdzi się patelnia grillowa, a nawet wok! Przed włożeniem składników wok powinien być dobrze rozgrzany i suchy, a potrawy zamarynowane lub nasmarowane odrobiną oleju. Smaż możliwe krótko jak tylko się da, dzięki temu zadbasz, że Twoje warzywa będą jędrne i nie stracą koloru, a mięso soczyste i pełne smaku.

Wypróbuj kilka sprawdzonych przepisów

Grillowane plastry karkówki w marynacie gochujang bulgogi

 

4 porcje
Czas: 60 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki:
100 g Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’food
2 łyżki Sosu BBQ z miodem HP
2 łyżeczki Sezamu Białego House of Asia
400 g karkówki wieprzowej
200 g zblanszowanej brukselki
2 łyżki kolendry drobno posiekanej

Sposób przygotowania:
1. Karkówkę pokrój w cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj połowę ilości marynaty gochujang bulgogi i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
2. Mięso grilluj na rumiany kolor, a pod koniec posmaruj pozostałą ilością marynaty i posyp połową kolendry oraz sezamem.
3. Brukselkę grilluj na złoto-brązowy kolor, przełóż do miski i wymieszaj z sosem barbecue, posyp pozostałą kolendrą.

Grillowane skrzydełka w sosie barbecue

4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2

Składniki:
150 g Sosu Mississippi BBQ orginal
2 łyżeczki Sezamu BiałegoHouse of Asia
400 g skrzydełek z kurczaka
4 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka przekrój na zgięciach na 3 części, ostatnie najcieńsze tzw. lotki wyrzuć lub zachowaj, możesz je później wykorzystać do przygotowania bulionu. W misce wymieszaj kurczaka z sosem barbecue (1-2 łyżki sosu odłóż na później) i odstaw do lodówki, najlepiej na noc.
2. Skrzydełka grilluj na rumiano-brązowy kolor, przełóż do miski i wymieszaj z odłożonym sosem, całość posyp sezamem i szczypiorkiem.

Grillowany łosoś w sosie teriyaki

4 porcje
Czas: 25 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki:
50 ml Sosu teriyaki House of Asia
1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
1-2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 1-2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka Sezamu Białego House of Asia
400 g filetu z łososia
Pęczek szparagów
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
1. Łososia pokrój na mniejsze porcje, zamarynuj w 3/4 ilości sosu teriyaki, dodaj kolendrę i odstaw na 15 minut.
2. Szparagi zamarynuj w sosie ostrygowym z dodatkiem czosnku i oleju.
3. Na rozgrzanym ruszcie ułóż szparagi i łososia. Grilluj około 10 minut.
4. Gotowego łososia posmaruj pozostałym sosem teriyaki i posyp sezamem.

Satay z kurczaka w sosie yakitori lub teriyaki

4 porcje
Czas: 25 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Sosu yakitori House of Asia lub Sosu teriyaki House of Asia
1 łyżeczka Sezamu Białego House of Asia
500 g polędwiczek z kurczaka pokrojonych w dużą kostkę
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej kolendry
Marynata:
2 łyżki Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia
2 łyżeczki Sosu sriracha czerwone chili House of Asia
3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki posiekanej kolendry

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj dokładnie składniki marynaty, dodaj mięso i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
2. Polędwiczki nadziej na namoczone wcześniej w wodzie patyczki i grilluj na rumiany kolor. Gotowe satay’e posmaruj sosem yakitori lub teriyaki, na koniec posyp sezamem i szczypiorkiem.

Grilowany stek z antrykotu

4 porcje
Czas: 25 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki:
100 g Marynaty do mięsa wołowego galbi BBQ O’Food
2 łyżki Sosu Mississippi BBQ słodko-pikantnego
2 łyżeczki Sezamu Białego House of Asia
400 g wołowiny (antrykotu, rostbefu lub polędwicy)
2 kolby kukurydzy
2 małe sałaty rzymskie przekrojone na pół
Kilka pomidorków cherry
Marynata do warzyw:
2 łyżki Sosu jasnego sojowego House of Asia
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Mięso przełóż do miski, dodaj marynatę galbi BBQ i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
2. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty i skrop nią warzywa.
3. Mięso razem z warzywami grilluj na rumiany kolor.
4. Gotową wołowinę pokrój w paski, podawaj z grillowanymi warzywami i słodko-pikantnym sosem barbecue, na koniec posyp kolendrą.

Materiał: Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 15 15

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Zaproszenia
4,00 zł PLN
Budowa magazynów
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Rejestracja BDO
500PLN
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
0

Gdzie możesz korzystać z aplikacji mObywatel? Twój cyfrowy asystent

Majówka zwykle jest długo wyczekiwaną okazją do odpoczynku#, a tegoroczna zapowiada się wyjątkowo obiecująco - ze względu na jej długość i urokliwą pogodę. Bez względu na to, czy planujesz relaksować się w pobliżu domu czy wyruszysz w podróż - sprawdź, dlaczego warto spędzić ją z mObywatelem!

(czytaj więcej)
0

Zafałszowane oregano. W przyprawie często znajdują się obce rośliny

Aromatyczne oregano ma wielu amatorów na całym #świecie. Jest to bowiem nie tylko popularna przyprawa, np. do pizzy czy dań z pomidorów, lecz także ceniony surowiec leczniczy i kosmetyczny. Niestety, badania wskazują, że oferowane na rynku spożywczym oregano często jest w mniejszym lub większym stopniu zafałszowane!

(czytaj więcej)
0

Jak założyć łąkę kwietną? Otoczenie nabierze sielskiego charakteru

Kwietne łąki coraz częściej zastępują tradycyjne #trawniki. Składają się z barwnych, kwitnących roślin jednorocznych, bylin i traw. Dzięki nim otoczenie nabiera sielskiego charakteru, staje się odprężającym miejscem rekreacji, domem dla wielu pożytecznych zwierząt i istnym rajem dla zapylaczy! Zastąpienie trawnika kwietną łąką to oszczędność czasu i energii! Nie musimy jej regularnie kosić, nawozić i podlewać, aby cieszyć się jej urokiem przez cały sezon wegetacyjny.

(czytaj więcej)
0

Dziś Międzynarodowy Dzień Psa Ratowniczego. Zasługują na uznanie

Pasja i wola działania zasługuje na uznanie! Dziś Międzynarodowy Dzień# Psa Ratowniczego.

(czytaj więcej)