Kolejna grupa na zajęciach ceramicznych. Muzeum odwiedziły przedszkolaki

fot.Krzysztof K. Przygoda, Tomasz Pasieka
We wtorek 11 marca 2025 r. odbyły się # warsztaty ceramiczne dla uczniów Zespołu Szkolno Przedszkolnego nr 3 w Nakle nad Notecią.
Podczas spotkania dzieci wykonały przedmioty, które będą mogły posłużyć do ozdobienia wielkanocnego stołu. Między innymi stworzyły talerzyki w kształcie kurczaków oraz zawieszki w kształcie jajek, zwierzątek i wiosennych kwiatów.
Za dwa tygodnie dzieci powrócą do muzeum aby dokończyć wcześniej wykonane prace, a więc będą je malować farbami oraz pokrywać angobami i szkliwami. Zajęcia prowadził pracownik muzeum Krzysztof K. Przygoda.
materiał: Krzysztof K. Przygoda
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria





Czytaj również
Wielka Niedziela. Radość ze zmartwychwstania Chrystusa

Niedziela Zmartwychwstania jest najważniejszym wydarzeniem w kalendarzu Kościoła katolickiego, gdyż stanowi o istocie chrześcijaństwa.
(czytaj więcej)Tradycja Pałuckich Palm Wielkanocnych. Symbol, który buduje wspólnotę

W regionie Pałuk, na pograniczu Wielkopolski i Kujaw, tradycja wykonywania# palm wielkanocnych nie jest tylko rytuałem związanym z Niedzielą Palmową. To żywe dziedzictwo, przekazywane z pokolenia na pokolenie, będące symbolem zakorzenienia w kulturze, duchowości i wspólnocie. W Kcyni ta tradycja żyje dzięki zaangażowaniu mieszkańców oraz pracy pasjonatów, takich jak Maria Kordyś – instruktorka Gminnego Centrum Kultury i Biblioteki, która od ponad 35 lat czuwa nad jej kontynuacją.
(czytaj więcej)Śniadanie wielkanocne. Świętowanie pierwszego dnia Wielkiej Nocy

Domowe świętowanie dawniej, ale również i współcześnie#, zaczyna się od śniadania w gronie najbliższej rodziny. Jest ono wyrażeniem radości z powodu pustego grobu i Zmartwychwstania. Ta rytualna uczta jednoczy żywych i umarłych i ma wymiar ceremonialny.
(czytaj więcej)Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.
(czytaj więcej)