Dziś mamy 9 marca 2025, niedziela, imieniny obchodzą:

14 czerwca 2024

Przyjęcie w plenerze. Sprawdzone pomysły na oryginalne finger foods

fot. powierzone

fot. powierzone

Letnie wieczory to idealny czas, by nadrobić wszystkie towarzyskie #zaległości. Coraz dłuższe dni, słoneczna pogoda i bogactwo świeżych składników zapraszają do wspólnej biesiady na świeżym powietrzu. Wystarczy, że każdy z gości przygotuje niewielką przekąskę „na raz”, by w mig przygotować ucztę, bez konieczności wielogodzinnego stania przy garach. Brzmi prosto? Takie właśnie są finger foods! Mamy na ich przygotowanie kilka sprawdzonych pomysłów.

Jak to się dzieje, że wszystkie posiłki jedzone na świeżym powietrzu smakują o niebo lepiej, niż w domu? Może to wynik swobodnego rozprzestrzeniania się aromatów lub moc otulających promieni słonecznych? Nie ważne! Ważne, że w końcu nadszedł czas, by do woli rozkoszować się pięknymi okolicznościami przyrody.

Latem, wszystko smakuje lepiej!

Pachnące ziołami i kwiatami łąki, piaszczysty brzeg rzeki, pomost przy stawie, czy ustronna polana w miejskim parku – początek lata jest najlepszym momentem, by wspólnie z przyjaciółmi odkrywać wszystkie zalety okolicznych „miejsc mocy”. Nic tak nie pobudza apetytu, jak świeże powietrze, zwłaszcza wtedy, gdy miło spędzony czas mija znacznie szybciej niż ten poświęcony na pracę. Niewielkie finger foods, czyli przekąski na „raz”, to idealny pomysł, by stale dostarczać sobie potrzebnej energii i miło rozpieszczać podniebienie.

Co spakować do koszyka, by zaspokoić wszystkie smaki?

Koszyk z przekąskami na przyjęcie w plenerze powinien obfitować przede wszystkim w sezonowe warzywa i owoce. Nie zapomnijcie też o napojach! Na piknikach doskonale sprawdza się domowa lemoniada miętowo-cytrynowa lub zimny kompot z rabarbaru i truskawek.

Przygotowując przekąski warto zadbać o ich różnorodność. Miłośników słodyczy z pewnością ucieszą kawałki ciasta ucieranego z owocami lub puszyste babeczki. Amatorzy wytrawnych smaków będą zadowoleni z zapiekanych kieszonek z ciasta francuskiego wypełnionych farszem na bazie sera i suszonych pomidorów lub podsmażonych pieczarek. Jedną z najmodniejszych przekąsek ostatnich sezonów są marynowane warzywa lub kiszonki – coraz popularniejsze kimczi, kiszone rzodkiewki lub kawałki kalafiora oraz pikle z ogórka, cukinii lub zielonych pomidorów.

Doskonałą przekąską „na raz”, która wzbogaci smak wszystkich sezonowych warzyw, są sery żółte w plasterkach. Ser w plastrach zawiera całą gamę cennych składników – białko, kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, witaminy A, D, E, K i B oraz wapń, fosfor, magnez, cynk i miedź. Jest też znakomitym źródłem energii, a badania naukowe potwierdzają, że skutecznie wpływa na wzrost serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za poprawę humoru i poziomu odczuwalnego szczęścia.

Sekretem najlepszej jakości serów żółtych jest dbałość o wysokie standardy produkcji na każdym etapie, ale także niezmienność sprawdzonych od lat receptur. – zauważa Ewa Polińska, MSM Mońki. - Od 2010 roku wszystkie najpopularniejsze monieckie sery żółte dostępne są w formie cienkich plastrów zamkniętych w szczelnych jednorazowych opakowaniach typu „otwórz – zamknij”. Takie rozwiązanie sprawia, że ser w plastrach dłużej pozostaje świeży i zachowuje wszystkie swoje walory smakowe oraz wartości odżywcze. Poza tym nasze sery w plastrach nie różnią się składem od tych, które produkujemy w blokach.  – dodaje.

Sprawdzone pomysły na oryginalne finger foods

Choć nie ma nic złego w klasycznych kanapkach, przyjęcia w plenerze rządzą się swoimi prawami. Niezawodnym patentem na udane spotkanie towarzyskie na świeżym powietrzu jest ustalenie ze wszystkimi gośćmi, by każdy przyniósł przekąskę, którą chciały podzielić się z innymi. Tym sposobem zapewnimy sobie różnorodność dań, przy jednoczesnym zminimalizowaniu czasu spędzonego w kuchni.

Jednym z kluczowych składników, który może podnieść wartość smakową tych przekąsek, jest ser żółty. Dlaczego warto go dodać? Przede wszystkim, ser żółty dodaje głębi smaku oraz kremowej konsystencji, która doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami — od warzyw po wędliny. – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. – Dodatkowo, ser żółty jest źródłem białka i wapnia, co czyni te przekąski nie tylko smacznymi, ale i odżywczymi.

Spróbuj dodać np. kawałki sera do mini kanapek, roladek z tortilli czy pieczonych przekąsek, a zobaczysz, jak łatwo można zachwycić swoich gości prostymi, lecz wyrafinowanymi smakami.

Diabeł tkwi w szczegółach

Przygotowując małe, chrupiące przekąski „na raz”, nie wolno zapominać o orzeźwiających sosach, w których będzie można je maczać. Może to być salsa z awokado, pomidora i czerwonej cebuli lub dip serowy na bazie serka topionego i ulubionych ziół. Aby wzmocnić efekt wizualny naszych finger foods, warto ozdobić je płatkami jadalnych kwiatów np. nagietka, bratka, ogórecznika lub nasturcji.

Co można przygotować na spotkanie w plenerze? Podrzucamy kilka propozycji:

– wytrawne muffinki z żółtym serem,

– paluchy z ciasta francuskiego owinięte cienkimi plastrami boczku lub szynki parmeńskiej,

– słone pączki serowe,

– spring rollsy, czyli świeże warzywa zawinięte w papier ryżowy,

– wytrawne ciasteczka lub krakersy z różnego rodzaju pastami,

– koreczki serowo-owocowe.

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości odrobiną orientalnych smaków, koniecznie wypróbuj przepis na sajgonki z serem i warzywami:

Składniki:

- papier ryżowy,

- liście botwinki,

- ogórek świeży,

- marchewka,

- papryka świeża,

- dowolne kiełki,

- ser Aldamer MSM Mońki,

- sos sojowy,

- chrzan wasabi

Papier ryżowy namoczyć w wodzie aż do zmięknięcia. Na każdy nałożyć liść botwinki, pokrojone w cienkie paseczki warzywa, kiełki i plaster sera. Zwinąć jak gołąbki. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z niewielką ilością chrzanu wasabi. Smacznego!

Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 2 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Audyt środowiskowy
3000PLN
Budowa magazynów
Szkolenie z HACCP
80PLN
Budowa hal
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych
79PLN
Zadaj pytanie
40PLN
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
0

Aktywność fizyczna ma ogromne znaczenie. Nie czekaj - rusz się po zdrowie!

Aktywność fizyczna ma kluczowe # znaczenie dla zdrowia, długości życia i dobrego samopoczucia. Każdy ruch jest lepszy niż brak ruchu – nawet krótki spacer czy kilka minut rozciągania robi różnicę.

(czytaj więcej)
0

Szkolenie sapera. Pola minowe oraz wysadzenie

W dniach 3-7 marca br. Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej # zrealizowało ostatni etap szkolenia ukierunkowany dla nowych instruktorów w grupie inżynieryjno-saperskiej. W kursie udział wzięło kilkunastu żołnierzy z różnych Brygad Obrony Terytorialnej, którzy po jego zakończeniu powrócą do macierzystych jednostek gdzie będą odpowiadać za wyszkolenie kolejnych saperów.

(czytaj więcej)
0

Ponad pół miliona wniosków o rentę wdowią. Trafiło do ZUS

Do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych złożono już ponad pół miliona# wniosków o tzw. rentę wdowią, a liczba ta z każdym dniem rośnie. W województwie kujawsko-pomorskim zarejestrowano ponad 31 tys. takich wniosków. ZUS rozpocznie wypłatę świadczenia od lipca. Maksymalna kwota renty wdowiej to 5636,73 zł brutto.

(czytaj więcej)
0

Obowiązkowa składka zdrowotna. 55 % Polaków chciałoby zrezygnować

Ponad połowa Polaków (55 proc.) deklaruje, że gdyby miała wybór,# zrezygnowałaby z obowiązkowej składki zdrowotnej i samodzielnie finansowała leczenie – wynika z badania enel-med. Już teraz dwa razy więcej osób wybiera prywatną opiekę zdrowotną zamiast publicznej (36 proc. vs. 17 proc.), a wśród młodszych pacjentów, od 18 do 30 r.ż., ten odsetek sięga 46 proc. Prywatnie najczęściej leczymy się u stomatologa (65 proc.), okulisty (44 proc.), dermatologa (29 proc.) i psychologa (19 proc.). Eksperci enel-med podkreślają, że dziś często za leczenie płacimy podwójnie, ale dyskusja o przyszłości systemu ochrony zdrowia nie może pomijać roli Narodowego Funduszu Zdrowia. Mimo rosnącej popularności prywatnej opieki, NFZ pozostaje kluczowy dla finansowania kosztownych usług takich jak hospitalizacje i operacje.

(czytaj więcej)