Dziś mamy 27 lipca 2024, sobota, imieniny obchodzą:

07 grudnia 2023

Innowacyjny projekt cyfrowy. Wzmocnienie bezpieczeństwa żywności

fot. GIS

fot. GIS

Jesteś przedsiębiorcą z branży spożywczej? Pracujesz przy# kontroli przedsiębiorców? A może po prostu jesteś świadomym konsumentem, któremu zależy, żeby żywność była bezpieczna? „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)” to innowacyjny projekt, który wspiera wszystkich uczestników rynku spożywczego.

Dla kogo?

Część producentów i importerów żywności jest zobowiązana do złożenia powiadomienia o pierwszym wprowadzeniu swojego produktu do obrotu. Dotyczy to produktów takich jak: suplementy diety, żywność wzbogacona, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt oraz środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę do kontroli masy ciała, zwanych na potrzeby projektu żywnością „prozdrowotną”. Obowiązek ten opiera się na ustawodawstwie Unii Europejskiej.

Projekt SPOŻ pozwoli na udostępnienie zestandaryzowanych procedur rozpatrywania i analizy powiadomień dotyczących tych grup produktów. Efektem pracy nad projektem będzie przygotowanie systemu informatycznego, który:

  • zoptymalizuje czas weryfikacji powiadomień,
  • zapewni nowoczesne narzędzia do elektronicznej komunikacji pomiędzy przedsiębiorcami a urzędem.

Nowy system pomoże też efektywnie wyszukiwać informacje i monitorować proces wprowadzania żywności objętej obowiązkiem powiadamiania na rynek.

Jak projekt wspiera przedsiębiorców?

Główne korzyści projektu to:

  1. Sprawniejszy proces składania powiadomień: nowy system powiadamiania pozwoli przedsiębiorcom szybko i sprawnie składać powiadomienia o wprowadzeniu do obrotu żywności „prozdrowotnej”.
  2. Lepsza weryfikacja formalno-prawna powiadomienia: system umożliwi znaczącą automatyzację weryfikacji poprawności przekazywanych informacji;
  3. Skrócenie czasu weryfikacji: ustandaryzowane procedury analizy powiadomień i wykorzystanie zaawansowanych narzędzi elektronicznych pozwolą skrócić czas weryfikacji merytorycznej powiadomień.
  4. Lepszy dostęp do informacji różnych organów: w przyszłości system pozwoli poprawić komunikację i wymianę informacji pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Dzięki temu monitorowanie wprowadzania żywności do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej będzie efektywniejsze;
  5. Bardziej efektywne procedury weryfikacji powiadomień, które zmniejszą ryzyko wprowadzenia na rynek żywności, która nie spełnia wymagań.

O projekcie

System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ) to innowacyjny projekt cyfrowy, realizowany przez Główny Inspektorat Sanitarny. Ma on na celu usprawnienie procedur analizy powiadomień określonych grup produktów spożywczych oraz optymalizację procesu weryfikacji i komunikacji pomiędzy podmiotem a urzędem.

Projekt SPOŻ stanowi ważny krok w kierunku budowania nowoczesnego i skutecznego systemu monitorowania oraz kontroli jakości żywności prozdrowotnej. To kolejny etap rozwoju e-administracji w sektorze publicznym.

Wdrażanie Projektu SPOŻ rozpoczęło się 15 lipca 2020 r., a jego ukończenie planowane jest na 31 grudnia 2023 r. Całkowita wartość realizacji projektu wynosi 12 650 770,08 zł.

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020 Oś Priorytetowa nr 2 „E-administracja i otwarty rząd”, Działanie 2.1 „Wysoka dostępność i jakość e-usług publicznych”. Projekt pn. „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)”, Nr Porozumienia POPC.02.01.00-00-0119/19 z dnia 15 lipca 2020 r.

Źródło: GIS

Oceń artykuł: 14 15

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Rejestracja BDO
500PLN
Audyt środowiskowy
3000PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
0

Dzień Bezpiecznego Kierowcy. Święty Krzysztof patronem podróżujących

25 lipca to szczególny dzień dla wszystkich# kierowców. Tego dnia przypadają imieniny Krzysztofa, a Święty Krzysztof jest patronem kierowców i podróżujących. To również Dzień Bezpiecznego Kierowcy, który obchodzimy już po raz 19. Biorąc pod uwagę, że jesteśmy niemalże na półmetku wakacji i letnich podróży, warto przypomnieć najważniejsze zasady i dobre praktyki na drodze. Bezpieczeństwo przede wszystkim!

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono "słoiczki" dla dzieci. Kontrola na terenie całego kraju

Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne „słoiczków” #dla dzieci bez nieprawidłowości po kontrolach IJHARS.

(czytaj więcej)
0

Nie daj sobie wbić krzyża! Przestroga i refleksja dla kierowców

Ile razy jadąc samochodem czy motocyklem# widziałeś stojący na poboczu drogi krzyż? Z jaką prędkością na liczniku go mijałeś? Do ilu tragedii musi jeszcze dojść, żebyś zdjął nogę z gazu? Prędkość, alkohol, niestosowanie się do znaków drogowych – to najczęstsze grzechy polskich kierowców. W Dniu Bezpiecznego Kierowcy w sposób szczególny chcemy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo na drogach. Stąd też pomysł na nowy spot polskiej Policji.

(czytaj więcej)
0

Woda to niebezpieczny i zdradliwy żywioł. Dobra zabawa to nie wszystko

25 lipca obchodzimy Światowy Dzień Zapobiegania Utonięciom#, który został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w kwietniu 2021 r., natomiast obchodzony jest 25 lipca.

(czytaj więcej)