Dziś mamy 26 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:

29 kwietnia 2023

Praktyczne gotowanie na parze. Niskokaloryczne potrawy pełne witamin

fot. powierzone

fot. powierzone

Mistrzowie kuchni mają swoje sposoby na to, by zachować oryginalny smak potraw, jak również# nie stracić właściwości danych składników, w tym cennych witamin i mikroelementów. Pomaga w tym gotowanie na parze. To znana od lat, bardzo zdrowa metoda przyrządzania potraw, dzięki której możemy uniknąć smażenia na tłuszczu, a co za tym idzie dania przygotowane w ten sposób dostarczą organizmowi mniej kalorii.

Jak gotować na parze w domu? Warto wykorzystać do tego parownik. Przyrządzanie potraw w bambusowym naczyniu jest niezwykle proste i często wykorzystuje się go do przygotowania azjatyckich potraw.

Dlaczego gotowanie na parze jest zdrowe?

Jedną z największych zalet tej metody gotowania jest to, że potrawa zachowuje swój pełny smak i aromat oraz wartości odżywcze (straty witamin nie przekraczają 15%), co jest szczególnie korzystne dla zdrowia. Bambusowy koszyk, w którym umieszczamy składniki, pomaga zachować piękny kolor i apetyczny wygląd warzyw, czego nie osiągnęlibyśmy gotując je w wodzie. Gotowanie w parowniku jest szybkie, zdrowe i pozbawione konieczności dodawania soli, co pozwala zachować pełny i naturalny smak składników. Ponadto, podgrzanie naturalnego materiału, jakim jest bambus, dodaje potrawie niepowtarzalny aromat.

Co można gotować na parze?

Ø Warzywa: brokuły, marchew, zielona fasolka, kalafior, szpinak, kabaczek, cukinia, batat, dynia, kalarepa, papryka, cebula.
Ø Ryby takie jak, łosoś, pstrąg, dorsz, tilapia, halibut.
Ø Kukurydza, ryż, quinoa, kasza, ziemniaki.
Ø Kluski czy pierogi.
Ø Desery: ryż na mleku, pudding, jabłka pieczone.

Jak wybrać parownik bambusowy?

Jeśli planujesz zakup bambusowego parownika, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim, ważne jest, aby sprawdzić staranność i jakość jego wykonania, a następnie dopasować wielkość koszyka do wielkości naczynia, w którym będziemy gotować wodę (woka, garnka lub żaroodpornego naczynia), tak aby podczas gotowania nie występowały „przecieki” pary. Należy również upewnić się, czy sitko wewnątrz koszyka jest odpowiednio mocowane i czy nie ma w nim metalowych elementów, które mogą korelować ze smakiem potraw.

A co, jeśli gotujemy dla większej liczby osób? W tej sytuacji warto wybrać parownik o średnicy 20-30 cm, z dwoma lub trzema sitkami. Należy tylko dokładnie dopasować jego wielkość do wielkości naczynia, w którym gotujemy wodę. Naczynie powinno też zmieścić jej większą ilość, aby wszystkie warstwy przygotowywanej potrawy zostały równomiernie uparowane. W przypadku gotowania małych porcji, zaleca się wybór mniejszego parownika o średnicy 15 cm. Ważną kwestią jest też, aby pamiętać, iż nie powinno się układać składników bezpośrednio na bambusie, warto użyć specjalnej maty silikonowej, tak aby smaki nie przechodziły na koszyk i aby łatwiej utrzymać parownik w czystości.

Zainteresowała Cię ta metoda gotowania? Sprawdź przepisy na kilka prostych dań, które przygotujesz na parze:

Ryba gotowana na parze z imbirem i zieloną cebulką

2 porcje
Czas: 25-30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki:
2-3 suszone namoczone Grzyby Mun House of Asia
1 łyżka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm posiekanego imbiru
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżeczka Oleju sezamowego House of Asia
Oczyszczona ryba o wadze ok 500 g (np. okoń morski, pstrąg, barwena)
4 zielone cebulki
½ łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej dymki
½ łyżeczki posiekanej świeżej papryczki chili
2 łyżki posiekanej kolendry
50 ml oleju

Sposób przygotowania:
1. Upewnij się, że ryba nie ma łusek i jest dokładnie wypatroszona. Umyj ją i osusz ręcznikiem papierowym w środku i na zewnątrz. Natnij obie strony ryby po przekątnej w odstępach ok. 2,5 cm. Następnie natrzyj solą i olejem sezamowym od wewnętrznej i zewnętrznej strony.
2. Grzyby wymieszaj z zielonymi cebulkami, pastą z imbiru, chili i dopraw do smaku sosem sojowym. Nafaszeruj rybę połową nadzienia, resztę nałóż na rybę. Umieść na talerzu w gorącym parowarze i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
3. Rozgrzej olej w małym rondlu, aż zacznie wrzeć. Wyjmij rybę z naczynia parowego, ułóż na niej dymkę, polej pozostałym sosem sojowym następnie zalej gorącym olejem wzdłuż całej długości ryby. Podawaj na gorąco.

Krewetki gotowane na parze

2 porcje
Czas: 15 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki:
½ łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki posiekanego czosnku
½ łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm posiekanego imbiru
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
12 obranych i oczyszczonych krewetek (16x20)
2 łyżki oleju
1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
1 łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chili
2 łyżki stołowe bulionu
Kilka kropli oleju sezamowego
Świeża kolendra

Sposób przygotowania:
1. Krewetki ułóż na dużym talerzu w parowarze i gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut. W międzyczasie rozgrzej olej w woku lub małym rondlu, dodaj pastę z czosnku, pastę z imbiru, zieloną cebulkę, chili i smaż przez 30 sekund. Następnie dodaj resztę składników i całość duś przez około minutę.
2. Krewetki przełóż na talerz i polej sosem, posyp kolendrą oraz skrop olejem.

Kurczak na parze z chińskimi grzybami

4 porcje
Czas: 25-30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki:
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm posiekanego imbiru
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
6-8 suszonych Grzybów Shiitake House of Asia (wcześniej namoczonych)
Kilka kropel Oleju sezamowego House of Asia
675 g pokrojonego na kawałki kurczaka (podudzia lub skrzydełka)
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka zamarynuj w cukrze, sosie sojowym, sosie ostrygowym i mące kukurydzianej przez 15 minut. Odciśnij grzyby z nadmiaru wody, wyrzuć twarde łodygi i cienko poszatkuj.
2. Ułóż kawałki kurczaka na talerzu, na wierzchu umieść grzyby i pastę z imbiru. Przypraw solą, pieprzem i olejem sezamowym. Wstaw talerz do rozgrzanego steamera i gotuj na dużym ogniu przez 20 minut. Podawaj na gorąco.

Warzywa gotowane na parze

4 porcje
Czas: 15 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki:
5-6 różyczek brokułu
5-6 różyczek kalafiora
1 mała kapusta pak-choi
8 zielonych fasolek szparagowych
Sól do smaku
Sos:
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chilli House of Asia
½ łyżeczki Białego sezamu House of Asia
3 łyżki wody
1 łyżka posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej dymki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Warzywa umyj i osusz, z fasolki odetnij końcówki. Przełóż wszystko na głęboki talerz, delikatnie oprósz solą i wstaw do steamera. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut (warzywa powinny zostać lekko al dente).
2. W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
3. Ugotowane warzywa posyp dymką i podawaj z sosem.

Żeberka wieprzowe na parze

2 porcje
Czas: 35-40 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
450 g żeberek wieprzowych

Marynata:
1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki świeżego czosnku
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm posiekanego imbiru
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chilli
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 pęczek dymki drobno pociętej

Sposób przygotowania:
1. Pokrój żeberka na małe kawałki, zamarynuj przez min. godzinę – najlepiej zostaw na całą noc.
2. Ułóż żeberka na talerzu, wsadź do steamera i gotuj na dużym ogniu przez 25-30 min, Wyjmij talerz posyp dymką i podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Materiał: Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 13 13

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenia bhp okresowe
od 70PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
159PLN
Usługi pełnienia stanowiska Inspektora Ochrony Danych Osobowych
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Zadaj pytanie
20PLN
0

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów

W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)