Dziś mamy 17 czerwca 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:

04 czerwca 2023

Trwa sezon na szparagi. Wypróbuj przepis na doskonały omlet

fot. powierzone

fot. powierzone

Szparagi są warzywem dającym plony stosunkowo krótko – zwykle przez około# miesiąc, na przełomie maja i czerwca. Stanowią ceniony przysmak, dlatego wielu smakoszy stara się jak najlepiej wykorzystać czas zbiorów, przygotowując ulubione potrawy z wykorzystaniem charakterystycznych białych lub zielonych pędów. Doskonałym kulinarnym pomysłem jest połączenie szparagów z jajkami.

Zdrowe i smaczne

Co jest niezwykłego w szparagach, że mają tylu wielbicieli? Ich smak jest wyrazisty, nieco słony lub gorzkawy. Białe odmiany są delikatniejsze, ale wymagają trochę dłuższego gotowania. Pędy, oprócz tego że smaczne, mają również wiele właściwości pozytywnie wpływających na organizm człowieka.

Są niskokaloryczne (100 g zawiera tylko 18 kcal), lekkostrawne i pożywne. Mają w składzie dużo błonnika, dzięki czemu zbawiennie wpływają na pracę i oczyszczanie układu pokarmowego. W szparagach występuje ponad 100 substancji odżywiających i wspierających organizm. Zawierają m.in. witaminę K, C, E i A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, składniki mineralne (miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez), kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, oksylipiny, związki fenolowe i flawonoidy. Białko zawarte w szparagach (zwane glutation) ma właściwości detoksykujące, pomaga w zwalczaniu nowotworów i choroby Alzheimera.

Dobrana para

Połączenie z jajkiem sprawia, że dostajemy posiłek niskokaloryczny. Jajka bowiem też charakteryzują się tą cechą – jedno ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Białko zawarte w jajkach ma najlepszy skład aminokwasowy ze wszystkich produktów białkowych. Zawierają też witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz minerały (wapń, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź). Są w nich aminokwasy, białka i tłuszcze, w tym te zawierające kwasy omega-3.

– W połączeniu ze szparagami jajka możemy podawać w różnorakiej formie – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Sprawdzają się zarówno jajka sadzone, w koszulkach, w formie pasty czy omletu. W każdej konfiguracji otrzymujemy smaczną, pożywną potrawę.

Potwierdza to obecność tego połączenia w kuchniach wielu krajów np. w niemieckiej. Właśnie z niej pochodzi proponowany poniżej omlet serowy ze szparagami.

Przepis na omlet serowy ze szparagami

Porcja dla 4 osób, gotowanie 30 minut, przygotowanie 30 minut.

Składniki:
1 kg zielonych szparagów
8 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel
50 g masła
2 łyżki startego sera ementaler
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta pieprzu cayenne
koperek
sól
½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
Obieramy szparagi i gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru i 10 gram masła. W czasie, gdy warzywa się gotują, ucieramy żółtka, dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Następnie na sztywną pianę ubijamy białko, które dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie mieszając. Smażymy na maśle 4 omlety. Szparagi odcedzamy i dzielimy na 4 części. Każdą wykładamy na 1 omlet, a następnie składamy na połowę. Podajemy posypane koperkiem.

Materiał: Marta Mikulska

Oceń artykuł: 9 9

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Praca na wysokości
60PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych
79PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
0

Ruszyła certyfikacja w WOT. Sprawdzian dla żołnierzy

W WOT rozpoczęła się Certyfikacja – zaangażowani zostali #wszyscy żołnierze 8.Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej. Natychmiastowe stawiennictwo i szkolenie to jeden z elementów sprawdzenia gotowości do działania najmłodszego rodzaju Sił Zbrojnych RP, niezwiązany z kryzysem migracyjnym i działaniami hybrydowymi przeciw Polsce na wschodniej granicy RP.

(czytaj więcej)
0

Dwudziesta szósta wędrówka. Na uczestników czekał pyszny posiłek

Dzisiejszą wędrówkę w większości maszerowaliśmy w korycie #Rokitki. 20 uczestników rozpoczęło wędrówkę a 19 ukończyło. Jedna osoba musiała się wycofać ze względu na rozklejenie się obuwia.

(czytaj więcej)
0

"Edukacja z wojskiem". W zajęciach uczestniczyło blisko 4000 uczniów

W pierwszym miesiącu pilotażowego programu# „Edukacja z wojskiem” w województwie kujawsko- pomorskim w zajęciach uczestniczyło blisko 4000 uczniów. Przez 4 tygodnie zaangażowanych w szkolenie było 40 żołnierzy z 9 jednostek wojskowych z naszego województwa.

(czytaj więcej)