Gluten w produkcie oznaczonym jako bezglutenowy. Ostrzeżenie dla alergików

fot. GIS
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie glutenu w partii #płatków owsianych bezglutenowych
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność glutenu w płatkach owsianych bezglutenowych RADIX-BIS, numer partii 08.11.2024, najlepiej spożyć przed 08/11/2024, kraj pochodzenia Wielka Brytania.
Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Płatki owsiane bezglutenowe RADIX-BIS 400 g
Numer partii: 08.11.2024
Najlepiej spożyć przed: 08/11/2024
Producent: Radix – Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej nieprawidłowości i rozpoczęcia wycofania produktu oraz procedury zwrotów zgodnie z opracowanymi zasadami.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii płatków owsianych określonej w tym komunikacie.
Źródło: GIS
Czytaj również
Dodaj komentarz
Dzisiaj Wielka Sobota. Dzień ciszy i oczekiwania

Wielka Sobota jest dniem spoczynku Jezusa# w grobie i adoracji Najświętszego Sakramentu. Obchodzona jest jako dzień błogosławieństwa, gdyż święci się wtedy ogień, wodę i wielkanocne pożywienie.
(czytaj więcej)Mozaika wielkanocnych tradycji. Rozmowa z Hanną Łopatyńską

Rozmowa z Hanną Łopatyńską, kierownikiem Działu Folkloru i Kultury Społecznej Muzeum Etnograficznego w Toruniu
(czytaj więcej)Pisanki. Na przestrzeni wieków pełniły wiele funkcji

Od najdawniejszych czasów ze Świętami # Wielkanocnymi kojarzone jest jajko, w tradycji chrześcijańskiej symbol nowego życia i zmartwychwstałego Chrystusa, w tradycji ludowej – symbol siły, płodności i miłości.
(czytaj więcej)Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 18-07-2024 06:13:07 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!