Dziś mamy 29 czerwca 2022, środa, imieniny obchodzą:

21 czerwca 2022

Nie masz jeszcze prezentu na Dzień Ojca? Zaserwuj alternatywny, bezmięsny obiad!

fot. pow.

fot. pow.

W ostatnim czasie świętowaliśmy już Dzień Matki i Dzień Dziecka# Teraz przychodzi w końcu pora na Dzień Ojca, który przypada na 23 czerwca. Podaruj swojemu Tacie wspólnie spędzony czas! Specjalnie z tej okazji mamy dla Ciebie propozycję na uroczyste menu w nieco alternatywnej, bezmięsnej odsłonie.

Każdy Tata ma jakieś swoje ulubione danie. Mówi się też, że najlepszymi szefami kuchni na świecie są właśnie mężczyźni. Coraz częściej dotychczasowe królestwo mam przejmują ojcowie. Z okazji nadchodzącego Dnia Ojca proponujemy odwrócenie ról i zaskoczenie wszystkich domowników. Co powiesz na całkowicie wegetariański posiłek?

Zalety diety wegetariańskiej
Ograniczanie mięsa jest coraz popularniejsze. Niektórzy zaprzestają jeść mięso, bo nie do końca ufają jakości produktów, inni robią to ze względów etycznych. Dla jeszcze innych zaprzestanie lub częściowe ograniczenie spożywania mięsnych posiłków sprawiło, że poprawił się ich ogólny stan zdrowia. Taki sposób odżywiania się czyni nas zdrowszymi, ale także lepszymi mieszkańcami Ziemi. Przy odrobinie kreatywności i planowania można cieszyć się w pełni wegetariańskim jedzeniem. U wegetarian rzadziej występuje nadwaga i otyłość, obniża się cholesterol i spada ciśnienie tętnicze. Taki sposób odżywiania stwarza mniejsze ryzyko dla rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 czy chorób nowotworowych.

Dokładka dla taty
Przygotuj dla swojego Taty uroczysty obiad z okazji jego święta i wypróbuj… banany! Obecnie prawdziwą furorę wśród wegetarian i wegan robi tzw. „bananina”. Przepis na pewno brzmi zaskakująco, ale jest naprawdę smaczny! Wystarczy, że dokładnie umyjesz skórkę od banana i za pomocą łyżeczki usuniesz jej miękką część wewnątrz. Następnie widelcem rozerwij skórkę, tak by przypominała szarpaną wołowinę. Ostatnim krokiem będzie obtoczenie jej w marynacie z sosu barbecue i przypraw oraz podsmażenie na patelni. Tak przygotowane „niemięso” zaserwuj jak burgera. Możesz go podać z frytkami z warzyw takich jak marchewka, seler, burak i pietruszka oraz z sałatką colesław. Ciekawostką jest, że banan w takiej postaci jest źródłem witaminy A oraz potasu. Jednocześnie zawiera sporą ilość błonnika i jest całkowicie bezpieczny dla żołądka. Gwarantujemy, że nowe smaki sprawią, że Twój Tata skusi się on na dodatkową porcję!


Tysiące kulinarnych inspiracji w jednym miejscu
Z pomocą w szykowaniu niecodziennego obiadu lub kolacji może przyjść Thermomix® TM6 – jedno z najbardziej wielofunkcyjnych urządzeń kuchennych na świecie. Na co dzień korzystają z niego także szefowie kuchni renomowanych restauracji! Sprzęt z powodzeniem oferuje wiele funkcji zastępując różne urządzenia np. mielenie, wyrabianie ciasta, blendowanie, rumienienie, fermentowanie, gotowanie na parze czy ważenie. To jedno urządzenie, a wiele możliwości – dzięki niemu szybko ugotujesz nawet dwudaniowy obiad. To też kopalnia kulinarnych inspiracji dzięki tematycznym kolekcjom na platformie z przepisami Cookidoo®, które możemy wyświetlić na ekranie dotykowym urządzenia. Na platformie znajdują się przepisy na wszystkie wyżej wymienione potrawy – hamburgery z bananiną, frytki z warzyw, a nawet na domowy sos BBQ! Dodatkowo zachęcamy Cię do zapoznania się ze specjalną kolekcją „PYSZNE TORTY”. Bazując na przepisach z tej kolekcji możesz dodatkowo wyczarować Tacie wyjątkowy deser - własnoręcznie przygotowany tort, którego nie powstydziłby się najlepszy cukiernik!


Burgery ze skórkami banana à la pulled pork (TM6, TM5)

Składniki:
100-150 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
15 g oleju
1 łyżeczka papryki, mielonej
½ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
½ łyżeczki czosnku, granulowanego
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
2 skórki z bananów, ekologicznych, średnio dojrzałych, umytych (patrz wskazówka)
2 bułki do burgerów
30 g sosu barbecue
¼ łyżeczki soli

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, paprykę, mieszankę przypraw z chili, czosnek i kmin rzymski, dusić bez założonej miarki 10 min/120°C//obr. . W tym czasie z wnętrza skórek bananów zeskrobać miękki miąższ za pomocą łyżki, wyrzucić. Skórki podzielić na paski, mocno przykładając do nich widelec i przesuwając wzdłuż włókien, następnie pokroić na 5 cm kawałki.

2. Do naczynia miksującego dodać przygotowane skórki bananów, dusić bez założonej miarki 5 min/120°C//obr. 1. W tym czasie bułki przekroić na pół, podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu z obu stron.

3. Do naczynia miksującego dodać sos barbecue i sól, podgrzewać bez założonej miarki 2 min/90°C//obr. 1. Przełożyć na podpieczone bułki. Burgery ze skórkami banana à la pulled pork podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®
1.Pokroić drobno cebulę i dodać do niej olej, paprykę, mieszankę przypraw z chili i kmin rzymski. Dusić na patelni na średnim ogniu przez kilka minut. W tym czasie z wnętrza skórek bananów zeskrobać miękki miąższ za pomocą łyżki, wyrzucić. Skórki podzielić na paski, mocno przykładając do nich widelec i przesuwając wzdłuż włókien, następnie pokroić na 5 cm kawałki.

2. Na patelnię dodać przygotowane skórki bananów, dusić bez założonej pokrywki przez 5 minut. W tym czasie bułki przekroić na pół, podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu z obu stron.

3. Na patelnię dodać sos barbecue i sól, podgrzewać przez 2 minuty. Przełożyć na podpieczone bułki. Burgery ze skórkami banana à la pulled pork podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).

Wskazówka
• Do przygotowania nie należy używać skórek z bardzo dojrzałych bananów, ponieważ są one zbyt miękkie, aby uzyskać odpowiednią strukturę.
• Skórki z bananów à la pulled pork można podawać w bułce do burgera z dodatkiem surówki coleslaw. Przepisy „Bułki do hamburgerów”, „Coleslaw” i „Sos BBQ” znajdują się na platformie Cookidoo®

Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska

Oceń artykuł: 5 5

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (8) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (12)

    Basia, w dniu 21-06-2022 12:50:33 napisał:

    Ale ojciec nic mi nie zrobił, żebym mu takie wege gówno serwowała.

    odpowiedz

    • 0 (10)

    Córeczka tatusia , w dniu 21-06-2022 12:50:42 napisał:

    Facet musi mieć mięso na obiad

    odpowiedz

    • -4 (4)

    klub, w dniu 21-06-2022 13:08:46 napisał:

    A co se sam nie umie ugotować leń jeden?

    odpowiedz

    • 0 (8)

    Proste, w dniu 21-06-2022 16:02:12 napisał:

    Gdyby mi syn zaserwował bezmięsny obiad to musiałbym się cofnąć do poprzedniej epoki i wprowadzić kary cielesne. Swoją drogą nieźle macie najeb... żeby takie idiotyzmy pisać. Człowiek musi jeść wszystko w zdrowych ilościach. Bezmięsna dieta prowadzi do zaburzeń mózgu i tacy ludzie mają mniejsze IQ. To nie jest mój wymysl tylko stwierdzenie naukowe poparte dowodami.

    odpowiedz

    • -3 (3)

    Ja , w dniu 21-06-2022 22:44:37 napisał:

    Tylko drbil mógł to wymysleć a drugi napisać artykuł o tym za tobote się bierzcie

    odpowiedz

    • -1 (1)

    Babcia Kasia, w dniu 22-06-2022 10:58:43 napisał:

    Nigdy tego na obiad nie zrobię, bo znów będzie zupa za słona i mam wpierdol.

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Latrynka, w dniu 22-06-2022 11:00:38 napisał:

    Ludzie jedzcie gówna. Czy miliony much mogą się mylić?

    odpowiedz

    • 1 (1)

    GoVege, w dniu 24-06-2022 23:23:15 napisał:

    Super przepisy, temat na czasie - piramida żywności się zmieniła, człowiek dużo białka czerpie z roślin i warto być tego świadomym. Druga sprawa to cierpienie zwierząt w hodowlach przemysłowych jest nawet trudna do wyobrażenia. Gratuluję pomysłu na artykuł.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
99PLN
Ramki urodzinowe
39,90PLN
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Ramka na 3 zdjęcia (1015)
39,90PLN 29,90PLN
Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego
od 500PLN
Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Wypalenie zawodowe jako przyczyna występowania wypadków przy pracy
49PLN
0

Combar Medycy w akcji. Interesujące szkolenie kadetów

Jak właściwie udzielać pomocy na polu walki w sytuacji kiedy# jest wielu poszkodowanych jednocześnie? Odpowiedź na to pytanie uzyskali kursanci drugiego modułu szkolenia prowadzonego przez instruktorów z Gwardii Narodowej Stanu Illinois i Centrum Szkolenia WOT. W pierwszej edycji pięciodniowego szkolenia COMBAT MEDIC udział wzięło blisko 100 Terytorialsów, a szkolenie realizowane było równorzędnie w dwóch wybranych Brygadach Obrony Terytorialnej w kraju.

(czytaj więcej)
0

Jak wykształcić zdrowe nawyki żywieniowe u dziecka?

Niejeden rodzic i opiekun zastanawia się, jak zachęcić swoje dziecko# do zdrowego odżywiania. Sięganie przez najmłodszych po warzywa i owoce zamiast słodkiego batonika może się wydawać niemożliwe do osiągnięcia. Warto jednak rozpocząć od małych kroków. Poniżej sześć propozycji, jak nauczyć dziecko prawidłowych nawyków żywieniowych.

(czytaj więcej)
0

Zaplanuj wakacyjny wyjazd. Podstawy biwakowej kuchni

Koniec roku szkolnego oraz utrzymujące się wysokie temperatury# zwiastują początek wakacyjnego sezonu wyjazdów i wycieczek. Większość z nas ma już zaplanowane letnie destynacje, jednak jeśli jeszcze nie macie pomysłu, spróbujcie udać się z dala od miejskiego zgiełku! Aby zapewnić sobie odpowiedni jadłospis spędzając urlop na biwaku, warto zaplanować, co stanie się podstawą naszego codziennego menu.

(czytaj więcej)
0

Urlop bez urlopu? Czyli jak wypocząć, gdy nie planujesz dłuższego wyjazdu

Aż 59 proc. Polaków w tym roku nie pojedzie na urlop – wynika z najnowszego# sondażu Instytutu Badań Pollster. To skutek niepewnej sytuacji gospodarczej, braku czasu, a także konieczności odbudowy biznesu po 2-letnim okresie trwania pandemii. W jaki sposób zatem szybko naładować baterie bez urlopu? Wśród wybranych grup zawodowych z wyższymi dochodami, popularne stają się 2-3 dniowe wyprawy na łono natury. Coraz częściej biznesmeni wybierają wędkowanie jako sprawdzony sposób na odstresowanie i szybki reset w krótkim czasie.

(czytaj więcej)