Pięc propozycji dań w stylu wege. Doskonałe na letnie imprezy

fot. powierzone
Wege przepisy na letnie #imprezy.
Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita
Ilość porcji: 4
Czas: 10 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
3 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan
2 łyżki pasty Tahini Premium OF
1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 opakowanie gotowego chlebka pita
400 g cieciorki konserwowej
1 cebula pokrojona w kostkę
Sok z 1 limonki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Pieprz czarny do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia.
2. Do wysokiego pojemnika przełóż cieciorkę (zalewę zostaw i użyj w razie potrzeby, gdy humus będzie zbyt gęsty), dodaj usmażoną cebulę, pastę curry, tahini, sok z limonki, sezam i kmin rzymski. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę dopraw do smaku pieprzem.
3. Hummus polej oliwą z oliwek i olejem sezamowym, podawaj z chlebkiem pita.
Spring Rolls z warzywami i tofu
4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 2
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 ml Sosu do spring rollsów lub Sosu satay Ros Thai Thai
8 płatów Papieru ryżowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
200g Kiełków fasoli mung House of Asia
3 liście sałaty np. lodowej
1 czerwona cebuli pokrojona w cienkie piórka
1 marchewka
1 mała czerwona papryka
1 ogórek
100 g tofu
Kilka łyżek czerwonej kapusty
Kilka gałązek kolendry
Sposób przygotowania:
1. Pokrój paprykę, ogórka, marchewkę i kapustę w cienkie słupki.
2. Cebulę zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.
3. Tofu pokrój wzdłuż na plastry i usmaż je na złocisty kolor.
4. Papier ryżowy zanurz w miseczce z wodą, połóż na desce. Układaj kolejno: sałatę, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę, kolendrę i tofu.
5. Zwiń w rulonik o szczelnie zamkniętych na brzegach i podawaj z sosem do spring rollsów lub satay.
Tortilla z szarpanym jackruitem i warzywami
Liczba porcji: 4
Poziom ostrości: 1
Czas przygotowania: 15 min
Poziom trudności: 1
Składniki:
1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF
4 Wrapy pszenne Casa de Mexico
3 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
Ulubione warzywa: np. cebula, kapusta, papryka, marchewka, pak choi
2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
3 łyżki wody
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Jackfruita przełóż na sitko, odcedź z zalewy i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Odciśnij nadmiar wody i przełóż do miseczki.
2. Pokrój warzywa w drobne paski.
3. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj pokrojoną cebulę i lekko podsmaż. Następnie dodaj jackfruita i smaż do lekkiego zbrązowienia, od czasu do czasu mieszaj całość.
4. W osobnej miseczce wymieszaj sos do kaczki po pekińsku z wodą. Tak rozrobiony sos dodaj na patelnię, wymieszaj z jackfruitem i cebulą.
5. Po chwili dodaj resztę warzyw i smaż jeszcze ok. minuty, pod koniec dopraw do smaku szczyptą soli.
6. Na każdej połowie tortilli ułóż farsz, następnie złóż je na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstał trójkąt.
7. Tak przygotowane wrapy podgrzej na patelni grillowej lub w opiekaczu.
Warzywa gotowane na parze
4 porcje
Czas: 15 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
5-6 różyczek brokułu
5-6 różyczek kalafiora
1 mała kapusta pak-choi
8 zielonych fasolek szparagowych
Sól do smaku
Sos:
2 łyżki Sosu sojowego jasnego
2 łyżki Sosu ostrygowego
1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chilli
½ łyżeczki Białego sezamu
3 łyżki wody
1 łyżka posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej dymki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Warzywa umyj i osusz, z fasolki odetnij końcówki. Przełóż wszystko na głęboki talerz, delikatnie oprósz solą i wstaw do steamera. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut (warzywa powinny zostać lekko al dente).
2. W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
3. Ugotowane warzywa posyp dymką i podawaj z sosem.
Kalafior smażony w sosie żółte curry z orzechami
Ilość porcji: 4
Czas: 30 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
600 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara
1 łyżka Pasty imbirowej House of Asia lub 1 cm obranego i posiekanego korzenia imbiru
50 g Pasty curry żółtej Kanokwan
100 g ryżu jaśminowego
1 średniej wielkości kalafior
2 łyżki oleju kokosowego
1 średnia cebula pokrojona w piórka
1 małe opakowanie prażonych płatków migdałów
1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Kalafior pokrój w różyczki, zblanszuj w gorącej, osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie zahartuj i osusz.
2. Na rozgrzany wok wlej olej kokosowy i podsmaż kalafiora z cebulą, na rumiany kolor, dodaj pastę curry, pastę z imbiru i na końcu mleczko kokosowe.
3. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Podawaj curry z kalafiora z gorącym ryżem, posiekanym szczypiorkiem i posyp prażonymi płatkami migdałów.
Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace
Czytaj również
Dodaj komentarz
Dzisiaj Wielka Sobota. Dzień ciszy i oczekiwania

Wielka Sobota jest dniem spoczynku Jezusa# w grobie i adoracji Najświętszego Sakramentu. Obchodzona jest jako dzień błogosławieństwa, gdyż święci się wtedy ogień, wodę i wielkanocne pożywienie.
(czytaj więcej)Mozaika wielkanocnych tradycji. Rozmowa z Hanną Łopatyńską

Rozmowa z Hanną Łopatyńską, kierownikiem Działu Folkloru i Kultury Społecznej Muzeum Etnograficznego w Toruniu
(czytaj więcej)Pisanki. Na przestrzeni wieków pełniły wiele funkcji

Od najdawniejszych czasów ze Świętami # Wielkanocnymi kojarzone jest jajko, w tradycji chrześcijańskiej symbol nowego życia i zmartwychwstałego Chrystusa, w tradycji ludowej – symbol siły, płodności i miłości.
(czytaj więcej)Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!