Zaskocz domowników. Wyczaruj z parówek wyjątkowe danie
![fot. powierzone](photos/p_sm_105066_1.jpg)
fot. powierzone
Parówka to wędlina bardzo popularna i chętnie jedzona, szczególnie przez dzieci. #Najczęściej podawana jest w formie gotowanej, ale niekiedy warto dla odmiany przygotować ją w nieco inny sposób i zaskoczyć domowników lub gości. Sprawdźcie nasze propozycje!
Wymyślono ją we Frankfurcie, potem wytwarzano też w Wiedniu, a sławę zdobyła w Stanach Zjednoczonych Ameryki jako nieodzowny element hot-doga. Dzisiaj parówkę znamy wszyscy i często wydaje nam się, że nie jest w stanie niczym nas zaskoczyć. Czy aby na pewno? Oto trzy sposoby na szybkie śniadanie z parówkami!
- To idealne propozycje, kiedy przykładowo dziecko grymasi, że nie chce wciąż jeść tego sa-mego albo znajomi wpadną z nagłą wizytą a my chcemy się wykazać kreatywnością – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Takie atrakcyjne smakowo i wizualnie przekąski to do-skonały pomysł, ale do ich sporządzania warto wykorzystać sprawdzone, wysokiej jakości wę-dliny. Doskonale nadadzą się do tego kulinarnego zadania nasze Parówki wadowickie kla-syczne i Parówki wadowickie z serem. Są delikatnie wędzone i pakowane po sześć lub dwana-ście sztuk w poręcznych opakowaniach o wadze 250 g lub ok. 500 g.
Trzy szybkie sposoby na ciepłe śniadanie z parówkami
1. Chrupiące parówki
Składanki na trzy porcje:
- 3 sztuki Parówek wadowickich z serem Dobrowolscy
- 1 świeża papryczka chili
- 3 płaty ciasta filo
- 1 jajko
Przygotowanie:
Kroimy chili w cienkie plasterki i jeżeli nie chcemy, aby przekąska była ostra usuwamy też pestki. Jedną papryczkę rozdzielamy na trzy porcje. Na ciasto filo kładziemy parówkę, obok niej pokrojone chili i zawijamy. Ciasto jest zwykle większe od parówek, dlatego końcówki cia-sta zwijamy w ruloniki, aż do długości parówki. Rozbijamy jajko oddzielając biało od żółtka. Mieszamy białko do jednolitej konsystencji i smarujemy nim po wierzchu ciasto na zawinię-tych parówkach. Wykładamy na blaszkę papier do pieczenia i przekładamy na niego parówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
2. Parówkowe kwiatki
Składanki na trzy porcje:
- 3 sztuki Parówek wadowickich klasycznych Dobrowolscy
- 3 jaja
- szczypiorek
- łyżka oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do przygotowania będą dodatkowo potrzebne 3 długie patyczki do szaszłyka i 3 wykałaczki. W parówkę wbijamy patyczek do szaszłyków w 1/3 części parówki na całej długości, a na-stępnie nacinamy w poprzek na całej długości. Nacięcia wykonujemy aż do oporu stawianego przez patyczek do szaszłyków uważając, aby nie przeciąć wędliny. Po wyciągnięciu patyczka zginamy parówkę do okręgu i jej końce łączymy wykałaczką. Rozgrzewamy patelnię z olejem i kładziemy na niej parówkowe krążki. Do środka każdego wrzucamy kilka kawałków drobno siekanego szczypiorku, a potem wbijamy po jednym jajku. Smażymy pod przykryciem do momentu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne (około 3 minuty). Przyprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu wyciągamy wykałaczki i posypujemy po wierzchu szczypiorkiem.
3. Parówkowe łódki
Składanki na trzy porcje:
- 3 sztuki Parówek wadowickich klasycznych Dobrowolscy
- 3 jaja
- 3 plastry mozzarelli
- łyżka oleju
- świeże oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do przygotowania będą dodatkowo potrzebne 3 wykałaczki. Parówki nacinamy wzdłuż przez środek zostawiając około 1 cm od brzegów. Aby uformować łódeczkę wkładamy 1 wykałaczkę do środka każdej parówki tak, żeby parówka była wewnątrz rozciągnięta przez wykałaczkę i pozostawiła wolną przestrzeń. Tak przygotowane parówki układamy na posmarowanej oliwą i rozgrzanej patelni. Wbijamy do wnętrza każdej parówki jajko. Przyprawiamy solą i pie-przem. Smażymy z jednej strony przez około 3 minuty, aż białko i żółtko się zetną. Obracamy parówki na drugą stronę i na wierzch każdej kładziemy plaster mozzarelli. Trzymamy pod przykryciem do lekkiego roztopienia się sera. Na koniec kładziemy dwie gałązki świeżego oregano na każdą z parówek.
Materiał: Sylwia Makowska
Czytaj również
- Pełnowartościowa i wysokobiałkowa przekąska. Z czym łączyć żółty ser?
- Przyjęcie w plenerze. Sprawdzone pomysły na oryginalne finger foods
- Sery żółte podawane na słodko. Nowe smaki w kuchni
- Domowy burger z jajkiem sadzonym. Urozmaicony fast food
- Najlepszy miesiąc na sałatki. Miski pełne zdrowia i witamin
Dodaj komentarz
Dzień Bezpiecznego Kierowcy. Święty Krzysztof patronem podróżujących
![](photos/p_sm_115659_1.jpg)
25 lipca to szczególny dzień dla wszystkich# kierowców. Tego dnia przypadają imieniny Krzysztofa, a Święty Krzysztof jest patronem kierowców i podróżujących. To również Dzień Bezpiecznego Kierowcy, który obchodzimy już po raz 19. Biorąc pod uwagę, że jesteśmy niemalże na półmetku wakacji i letnich podróży, warto przypomnieć najważniejsze zasady i dobre praktyki na drodze. Bezpieczeństwo przede wszystkim!
(czytaj więcej)Sprawdzono "słoiczki" dla dzieci. Kontrola na terenie całego kraju
![](photos/p_sm_115671_1.jpg)
Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne „słoiczków” #dla dzieci bez nieprawidłowości po kontrolach IJHARS.
(czytaj więcej)Nie daj sobie wbić krzyża! Przestroga i refleksja dla kierowców
![](photos/p_sm_115644_1.jpg)
Ile razy jadąc samochodem czy motocyklem# widziałeś stojący na poboczu drogi krzyż? Z jaką prędkością na liczniku go mijałeś? Do ilu tragedii musi jeszcze dojść, żebyś zdjął nogę z gazu? Prędkość, alkohol, niestosowanie się do znaków drogowych – to najczęstsze grzechy polskich kierowców. W Dniu Bezpiecznego Kierowcy w sposób szczególny chcemy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo na drogach. Stąd też pomysł na nowy spot polskiej Policji.
(czytaj więcej)Woda to niebezpieczny i zdradliwy żywioł. Dobra zabawa to nie wszystko
![](photos/p_sm_115662_1.jpg)
25 lipca obchodzimy Światowy Dzień Zapobiegania Utonięciom#, który został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w kwietniu 2021 r., natomiast obchodzony jest 25 lipca.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!